Miyomlar kadınların üreme çağı dediğimiz 15-49 yaş aralığında en sık görülen iyi huylu tümördür. Miyomların artan yaşla görülme sıklığı artar ve bu oran 50 yaş üstü kadınlarda %80 leri bulur. Miyomlar bulundukları yer, sayı ve büyüklüklerine göre karından yada vajinal yoldan ameliyat edilir.
Enfekte olan bir vajene doğmuş bir myom da kötü kokulu akıntı, yüksek ateş, halsizlik gibi sistemik belirtiler ortaya çıkar.Bu nedenle vajene doğmuş myom enfekte olması beklenmeden cerrahi olarak vajinal yoldan çıkartılmalıdır.
Vajinal kistler olabilir ancak miyom rahim kas tabakasından geliştiği için vajinada miyom olmaz. Vajinadaki miyomlar tamamen rahim içinden gelişerek vajene sarkan miyomlardır. MİYOM VAJİNADAN SARKAR MI? Miyomların büyük kısmı vajinadan sarkmaz.
İntramural Miyom
Bu tip miyomlar en sık görülen miyom tipleridir. Asıl olarak rahmin içinde bulunan kas tabakasında ortaya çıkarlar. Aşırı büyüdüğü durumlarda rahmi genişletebilirler ve dışarıdan görüldüğünde belli olacak kadar şişebilirler.
Neden olarak östrojen hormonu suçlanmakla birlikte, ailesel yatkınlığın rol oynadığı bilinmektedir. Hormon bağımlı bir tümör olup, üreme döneminde 5 kadından birinde(%20) görülmektedir. Menapozla birlikte hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak boyutlarında küçülme izlenmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Tanı Yöntemleri
Fizik muayene ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip ultrasonlardan faydalanılarak kitle tespit edilebiliyor. Eğer kitle büyükse veya rahim dokusu tam olarak seçilemiyorsa herhangi bir karışıklığa yol açmaması adına MR çekilebiliyor. MR görüntüleme yöntemiyle yumuşak dokularda detaylı bilgi alınabiliyor.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler. Bu nedenle rutin kontroller sırasında, ek bir tahlile gerek duymadan, miyom tanısı konulabilir. Ancak miyomların bulunduğu bölge tam olarak görüntülenemiyorsa ya da hekim miyomun durumunu daha detaylı değerlendirmek istiyorsa histeroskopi ile rahmin içini görüntüleyebilir.
İyi huylu tümör olarak da adlandırılırlar. Miyomların kendiliğin yok olma gibi bir durumları yoktur. Kadınların menopoz dönemlerinde hormonal dengelerin bozulması ile birlikte büyümesi durabilir.
Ancak menopoz sonrası dönemde büyümeye devam eden miyomların, kötü huylu tümöre dönüşmediğinden emin olmak için düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Miyomlar farklı boyutlarda olabilir. Bazı miyomlar gözle görülmeyecek kadar küçük olabilirken bazıları rahmi genişletecek kadar büyük olabilir.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Miyom kanaması genellikle açık kırmızı renkte olan kanamalardır.
Miyomlar üreme çağındaki birçok kadında görülebilen ve rahim kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu yapılardır. Nadiren de olsa miyomlar kötü huylu olabilirler. Kistler ise iyi veya kötü huylu olabilen tümörlerdir ve yumurtalıklardan kaynaklanır. Kist ve miyom aynı şeyler değildir.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Bekarlarda miyom belirtileri, bekar olmayanlardan büyük farklılık göstermez. En önemli fark rahim boşluğunda ve Vajene doğmuş miyomlarda hastaya vajinal yaklaşımda kızlık zarına yapılması gereken müdahaledir.
Miyom ameliyatı genellikle iki yöntemle yapılır. Bunlar kapalı yöntem (robotik, laparoskopik, histeroskopik cerrahi) ve açık yöntemdir. Miyom ameliyatları, günümüzde daha çok “kapalı yöntem” ya da “alttan miyom ameliyatı” olarak bilinen yöntemlerle yapılmaktadır.
Miyomların cerrahi yolla alınması histerektomi veya miyomektomi ameliyatlarıyla yapılmaktadır. Miyom embolizasyonu ameliyatsız miyom tedavisi olarak bilinmektedir. Genellikle hastanede yatış gerektirmeyen miyom embolizasyonu tedavisinde miyomlara giden kan akışı durdurularak küçülmesi sağlanır.
Miyom tanısı konulan hastalarda adet kanamaları uzun ve yoğun olabilmektedir. Adet dönemleri normalinden daha uzun ve ağrılı olacağından cinsel ilişkiyi etkilemektedir. Miyom tanısı konulan hastalarda ağrılı bir şekilde cinsel ilişki görülebilir.
Lokal anestezi altında, anjiyo cihazında görerek, kasık atardamarından her iki rahim atardamarlarına girilir bu damarlar minik taneciklerle tıkanır. Rahim içindeki miyomlar kansızlığa dayanamaz ve ölürler.
Adetinizin uzun sürmesi, ağrılı adet ve fazla kanamalar miyom hastalığına belirtidir. Bir diğer belirti ise karın içinde hissedilen basınç olan ve çok fazla ağrı olması da miyoma belirtidir. Sürekli idrara çıkma isteği kimi zaman enfeksiyon olduğunu düşünenlerin aksine miyom belirtisi olabilmektedir.
Tanı: Muayene sırasında palpasyon ile büyük boyutlara ulaşmış olan miyomları tespit etmek mümkün olabilir. Rahim olduğundan büyük bir şekilde ele gelebilir. Çekilecek olan ultrason ile boyutları, yerleşimi ve sayısını tespit edilebilir. Bazı durumlarda ise hastadan MR görüntüleme yöntemi istenir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Miyomların büyüklük, şekil ve yerleşimleri çok farklı olabilir. Rahim iç boşluğunda, dış yüzeyinde veya rahim duvarının içinde olabileceği gibi bir sapla rahmin dış yüzeyine bağlı da olabilirler. Bir miyom uzun süre çok küçük kalıp sonra aniden hızla büyüyebilir. Bazen de yıllar içinde yavaş yavaş büyür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri