Basınç Emniyet ve Tahliye Vanası, farklı akışkanlara ve belli bir basınca göre dizayn edilmiş olan sistemlerin tüm olumsuzluklara karşı korumaya alınması için, dizayn basıncı belli bir değer üzerine çıktığında akışkanın (buhar, sıvı, gaz) kontrollü olarak tahliye edilmesini sağlayan vanalara denir.
Ani basınç artışı olan sistemlerde basınca duyarlı bir şekilde yüksek basınç dalgasını tahliye ederek sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Herhangi bir sebepten dolayı basınç ayar basıncının üzerine çıktığı anda vana açılarak fazla basıncı tahliye eder.
Fark basınç tahliye vanası, sistemdeki fark basıncı arttığında akışkanı tahliye ederek basıncın olması gereken değerde korur. Böylece sistem basınç değişimlerinden olumsuz etkilenmez. Ani basınç değişimleri prosesler için en önemli sorunlardan birisidir.
Dizel motorlu yangın pompalarında ve elektrik motorlu yüksek (12 bar ve üzeri) basınçlı yangın pompalarında fazla basıncın sistem ekipmanlarına zarar vermesini engellemek maksadıyla relief (Basınç rahatlatma) vana kullanılır.
Relief kontrol vanaları debi değişikliklerinden bağımsız olarak sistemdeki basıncı sabit tutar. Relief pilot valfin kontrol mekanizması sistemin debisi azaldığında, sistem basıncını sabit tutmak için hızlı bir şekilde açılır. Sistem basıncı vananın ayarlı olduğu değere düştüğünde darbe yaratmayacak şekilde kapanır.
İlgili 29 soru bulundu
Basıncı rahatlatma işlevi relief vana ne işe yarar sorusunun en net cevabıdır. Yangın tesisatlarının en rahatlatıcı unsurlarından birisidir. Yüksek basıncın söz konusu olduğu elektrik pompalı tesisatlarda ve dizel motorların tercih edildiği yangın pompalarında, basıncın dengelenmesi için kullanılır.
Emniyet valfi (Relief valve, safety valve) sistemin emniyeti olup herhangi bir nedenden dolayı artan basıncı sınırlandırarak sistemi yüksek basınçtan korur. Emniyet valfleri temel olarak popet, yay, gövde ve ayar kolundan oluşur.
Oturmalı tip (glob) vanalar; bir milin ucuna bağlı klapenin, akışkan geçiş deliğinin üstüne oturtulması veya kaldırılması ile, akışkan geçişini kesip, açarak görevlerini yerine getirirler. Glob vanalar klape tipine bağlı olarak, farklı akış karakteristiğine sahip olurlar.
1. Petek vanası nedir ve ne işe yarar? Petek vanası, doğalgazlı ısınma sistemlerinde kullanılan bir kontrol mekanizmasıdır. Kombiden gelen sıcak suyun peteklere ulaşmasını ya da ulaşmamasını sağlar.
Pilot kontrollü solenoid vanalar, diyaframlı solenoid vanalar olarak da adlandırılabilir. Vana gövdesindeki orifis çapı büyük olan valflerdir. Bağlantı ölçüsü olarak 3/8", 1/2", 3/4", 1", 1 1/4", 1 1/2", 2", 3" ölçüde imal edilirler. Genelde min.12 mm'den başlayan orifis çapı 80 mm'ye kadar çıkabilir.
Kombi Su Boşaltma Vanası Nerede? Kombi suyunu boşaltmak için banyoda bulunan kombi tahliye musluğunu kullanmalısınız. Eğer banyoda kombi su boşaltma vanası yok ise evin içinde bulunan peteklerin birinden suyu boşaltabilirsiniz. Kombi suyunu boşaltmak için peteğin altına sığacak büyüklükte bir kap kullanabilirsiniz.
Kombine Balans Vanası
Cim 717 balans vanaları sistemdeki dalgalanan basınç koşullarının, ısıtma ve soğutma sistemlerinin otomatik dengelenmesi için tasarlanmıştır.
Su vanası sol tarafa doğru, yani saat yönünün ters yönüne çevrilerek açılır.
Kombi tahliye vanası, genellikle ıslak zemin olan banyo, balkon ya da mutfak gibi alanlarda yer alır. Havlupanın altında oval bir musluk şeklinde de karşınıza çıkabilen kombi tahliye vanası, markaya ve modele göre farklılık gösterebilir. Kombi suyu boşaltırken kombinin kesinlikle kapalı olması gerekir.
Relief vana (Basınç Rahatlatma Vanası)
Yangın tesisatlarının en rahatlatıcı unsurlarından birisidir. Yüksek basıncın söz konusu olduğu elektrik pompalı tesisatlarda ve dizel motorların tercih edildiği yangın pompalarında, basıncın dengelenmesi için kullanılır.
Kombi BAR Ayarı (Su Seviyesi) Kaç Olmalı? Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Vanalardan biri radyatöre giren sıcak su miktarını kontrol ederken, diğeri (kilitleme valfi olarak bilinir), radyatörün ne kadar ısı yaydığını kontrol ederek sistemi dengeler.
Su ile çalışan kapalı devre ısıtma sistemlerinde, tesisat içinde oluşan havayı otomatik olarak tahliye etmek için üretilmiştir. Sistemde oluşan hava akışkanlığı engellediği için sistemin sağlıklı çalışmasını engeller.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Aktüatörlü vanalar özellikle endüstriyel alanda sıkça kullanılır. Vananın üzerine monte edilen aktüatör ile vanayı açıp kapayarak akışkanı kontrol eden tesisat elemanlarıdır. Kullanılacak prosese göre vana çeşitleri kelebek veya küresel gibi çeşitlendirilebilir.
Kombinin alt tarafında bulunan doldurma musluğu mavi ya da siyah renk üzerinden mandal veya silindir şekline sahiptir. Saat yönünün tersi yönünde belli bir oranda çevirmek suretiyle kombiye su basma işlemi yapılabilmektedir. Tam tersi istikamette çevirme işlemi gerçekleştirildiği vakit, bu bölüm daha fazla sıkılabilir.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Quick Relief Kontrol Vanası, aşırı basınç artışı olan su sistemlerinde ani açılma hareketi ile yüksek basınç dalgasını hızla dışarı tahliye ederek sistemi korumak amacıyla dizayn edilmiştir. Vana üzerindeki, pilotu vasıtasıyla giriş basıncı, istenen basınca ayarlanır.
Basınç kontrol valfleri, mekanik, elektriksel ya da hidrolik hareket aracılığı ile sistem basıncını istenilen düzeye getirirler. Basınç kontrol valfleri sistemi hasara, güç kaybına ve aşırı ısınmaya karşı korur.
Su, buhar, gaz ya da yağ hangi akışkanın iletilmesi isteniyorsa yolu açılır. Enerjilenmiş olan selenoid normal bir durumda kapalı olur ve içerisinden herhangi bir akış geçişine izin vermez. Selenoid valf akışkan girişi ve çıkışı için yönler belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri