Hususi veya ticari yazabilir, aracın ruhsatında cinsi yazan yerde “kamyonet” veya “kamyon” açıklamasının bulunması, yük taşımaya mahsus ve firmaya kayıtlı olması aracın K2 Yetki Belgesi kapsamına girmesi için yeterlidir.
Eğer aracınızla yük taşıyorsanız ve bunu ticari sebeplerle yapıyorsanız yasa gereğince bazı yetki belgelerinizin olması gerekiyor. Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur.
K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus (kamyon/kamyonet) özmal taşıta sahip olmaları şarttır. K2 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları kullanabilirler.
K2 Yetki Belgesi ; Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir. K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.
- K1 Yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, - K2 Yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara, - K3 Yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yıldızlı K1 Yetki Belgesi. Yıldızlı K1 yetki belgesi, şehir içi taşımacılık yapacak olan ve ağırlık olarak 3,5 tonu geçmeyen kamyonetler için verilen bir yetki belgesi türüdür.
Bu belgeler genel olarak şu şekilde ifade edilmektedir; K1 Belgesi: Yurtiçi sınırlarında ticari eşya taşımacılığı yapan firmalara verilir. K2 Belgesi: Hususi taşımacılık yapan kişi ya da firmalara verilir. K3 Belgesi: Ticari olarak taşıma eşyası nakliyatı yapan firma ya da kişilere verilir.
K belgesi kimler için zorunludur? Ticaret odaları, Sanayi odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ziraat Odalarına kayıtlı olup, ruhsatlarında araç cinsi; kamyonet, kamyon, çekici, römork, yarı römork olan araç sahipleri almak zorundadır.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
Şahıs firması veya tüzel firma olarak K1 yetki belgesi alabilmenin şartı olan 25-75 ton taşıma kapasitesine sahip araçlarınız varsa ve firmanızın faaliyet konuları içinde taşımacılık hizmetleri veya benzeri mevcutsa, K2 yetki belgenizi K1 yetki belgesine değiştirmek üzere Bakanlığa başvurabilirsiniz.
HANGİ TÜR YETKİ BELGESİNİ ALMAM GEREKİYOR? Aracın ruhsatında bulunan "cinsi" kısmında Fiorino Cargo, kamyonet olarak geçmektedir. Bu da aracımız için "K Türü" yetki belgelerinden birisinin alınması gerektiğini gösterir.
K2 belgesinin Yıldızlı K2 belgesinde tek farkı 3,5 ton üzeri araçlar için geçerli olması ve harç ve taşıt kartı bedelinin daha yüksek olmasıdır. Karayolu Taşıma yönetmeliği sürekli değiştiğinden dolayı, belgelerinizi işinde uzman ve tecrübeli eğitim kurumlarından almanızı tavsiye ediyorum.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
K2 yetki belgesi olmadan kendi yükünü taşıyan firmalar denetimlerde tespit edildiğinde para cezası uygulanabilmektedir.
*K1 belgesi Kamyonet araçla müracaat edildiğinde tonaj şartı aranmamaktadır. (Kamyonet aracını Hususi otomobil gibi kullananlar kendi şahsi eşyasını taşıyabilir Ruhsatında kullanım şekli Yük Nakli, Hususu yazması kaydı ile bu belgeyi almaları zorunlu değildir.
Özellikle ticari ve hafif ticariyi ilgilendiren yönetmelikte, bu tarz araç kullanımında gerekli olan Yetki Belgelerinin alınmaması durumunda, K Yetki Belgesiz ticari araç kullanımda 1253 TL idari para cezası, SRC Belgesiz ticari araç kullanımda sürücüye 248 TL, ruhsat sahibine 625 TL idari para cezası, ayrıca aracın ...
Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi (aile için) kullanım dışında kullanıyor ise K belgesi alması zorunludur. Kendi öz mal araçları ile hususi veya ticari olarak alınmış olsun şayet araç yük taşımaya haiz bir araç ise yapılan işe uygun K Belgesi mutlaka alınması gereklidir.
Yönetmeliğin 24. maddesine göre L2 yetki belgesi ücreti 664.046 TL olarak güncellenmiştir. Ayrıca U-ETDS Veri Giriş Zorunluluğu 1 Ocak 2024 tarihine kadar ertelenmiştir.
K1 belgesi olmadan hizmet vermeye çalışanlara 1,434 TL para cezası verilir.
DEVİR ALAN KİŞİYE AİT ÖDEME KAYITLI ARAÇ İLE DEVİR: 198,00 TL. DEVİR ALAN KİŞİYE AİT ÖDEME YENİ TESCİL ARAÇ İLE DEVİR: 792,00 TL.
a) K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, b) K2 yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara, c) K3 yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
Yönetmelik uyarınca düzenlenen yetki belgeleri 39 tür olup, K türündeki yetki belgeleri ticari amaçla Türkiye içerisinde eşya taşımacılığı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere verilir. K1, K2 ve K3 olmak üzere, toplam üç türe ayrılmış olan bu belge 58 Ticaret/Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilmektedir.
K3 Yetki belgesi, ticari amaçla yurtiçi ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri