Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
Su şişesini açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek daha sağlıklıdır. Çünkü şişenin ağzı açılıp kapandıkça hava ile temasa geçecek ve tadında değişiklikler olacaktır. Suyun tadının değişmemesi için soğuk bir yerde muhafaza etmek ve maksimum 3 günde tüketmek en doğrusudur.
Güneş ışığına maruz kalan ve sıcak bir ortamda bekletilen damacana ya da pet şişelerdeki zararlı maddeler, zamanla suyun içerisinde karışmakta, bu da insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle satın aldığınız suyu kısa süre içinde tüketmenizde fayda vardır.
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Başucunuza koyduğunuz suyunuzu ağzı açık şekilde bırakmak bu yüzden çok zararlıdır. Kimyasal maddelerin ve tozların vücuda girmesinin engellenmesi için gece suyunun cam ve ağzı kapalı şişelerde saklanması önerilir.
Gece su içmek zararlı olmasa da fazla miktarda su içmek, idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuzun bölünmesine neden olabilir.
Dibe çöken tortu ise atılmalıdır. Donmuş su, eridikten sonra 10-12 saat canlı kalabilir. Dolayısıyla bu sürede suyu içmek gerekir. Ayrıca dondururken ve çözündükten sonra ağırlaşmasını geciktirmek için suya Kur'ân ve duâ okunmalıdır.
SU ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR? Semptomlar genellikle kusma, baş ağrısı, kafa karışıklığı, yorgunluk, düşük kan basıncı, kas zayıflığı ve nöbetleri içerir. Hiponatremi, genellikle 135 ila 145 milieşdeğer/litre (mEq/L) arasında olan kandaki sodyum seviyeleri 135 mEq/L'nin altına düştüğünde ortaya çıkar.
Damacanalar dezenfekte edildikten sonra tekrar dolduruluyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey ise damacanaların ömrü 70 dolumdur ve 5 yıl ömrü vardır. Müşterilerimiz suyu rahatça tüketebilir. Bazı firmalar artık damacanaların altlarına kare kod yerleştiriyor.
Damacana gibi geri dönüşlü kaplar, üretim tarihinden itibaren en fazla beş yıl veya 75 kez kullanılır. Kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesi ve kullanıldıktan sonra niteliğinin değişmediğinin kontrol edilmesi için elektronik sistemlerden faydalanılır.
Eğer kanda bulunan sodyum miktarı düşerse, hücrenin içine geçen sıvı artar ve hücrelerin şişmesi görülür. Hücre şişmesi beyni etkilediğinde ise ciddi şekilde tehlike arz eden hastalıklar meydana gelebilir. Bu durum ise su zehirlenmesi olarak ifade edilebilir.
Su zehirlenmesinin tedavisi, sıvı alımının kesilmesi ve elektrolit dengesinin sağlanmasıdır. Ağır vakalarda hastaneye yatış ve damar yoluyla sodyum verilmesi gerekebilir. Su zehirlenmesinin dozajı kişiden kişiye değişir. Ancak genel olarak bir iki saat içinde 4 litreden fazla su içmek su zehirlenmesine yol açabilir.
ÖLÜ SU HAREKET ETMEDEN BİR KAPTA UZUN SÜRE BEKLEMİŞ VE YOĞUNLAŞARAK HAYAT VERME ÖZELLİĞİ AZALMIŞ SUDUR . İÇİLDİĞİNDE FAYDASI OLMAZ ,KANI KOYULAŞTIRIR. DURGUN /ÖLÜ SUYUN MOLEKÜLLERİ BÜYÜK GRUPLAR HALİNE KÜMELENİR. BU NEDENLE SUYUN VÜCUDUMUZDA Kİ HÜCRELERDEN GİRİŞİ ZORLAŞIR, HÜCRENİN TEMİZLİĞİNE KATKISI AZ OLUR.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
Aynı zamanda vücuttan toksik maddeleri uzaklaştırdığı için çeşitli enfeksiyonların oluşmasını engeller. Sabah uyanır uyanmaz su içmek vücuttaki toksinleri atacak, sindirimi kolaylaştıracak ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi metabolizmanızı hızlandırarak tokluk hissi vererek kilo verme sürecinizi olumlu etkileyecektir.
Damacana kapağı açıldıktan sonra içindeki su azami 7 gün içinde tüketilmeli. Bu süreden sonra suda zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üreyebileceğinden içilmemelidir.
Peki, neden bu sınırlamaya ihtiyaç var? Sokakta, marketten, büfeden aldığımız pet şişe sular ne kadar sağlıklı? Tüketici dernekleri federasyonuna göre suların raf ömrü için bir standart yok ve bu durumda sağlık açısından tehlikeli. TÜDEF'e göre pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmalı.
Yemek yedikten hemen sonra su içilmesi uygun değildir. Yemek yedikten sonra en az 30 dakika geçtiğinde su tüketilebilir. Bu sayede suyun sindirim sistemini kolaylaştırıcı etkisinden istifade edebilirsiniz.
Dehidrasyon etkisi: Alkol bir diüretik olduğu için bu içeceğin tüketimi idrar üretimini artırır ve vücudunun susuz kalmasına yol açar. Susuzluk ise beraberinde halsizlik ve baş dönmesini getirir. Özellikle alkol almadan önce vücudunda yeteri miktarda su bulunmuyorsa bu etkiyi çok daha ağır hissedersin.
su durdukça içindeki oksijen çözülür, ph değeri düşer ve evet bozulur. yosun tutarak bir süre sonra bataklığa gönüşür. suyun bozulmaması için havalandırma yapılması gerekmektedir.
Açılmış pet şişe ve damacanaların içerisindeki suyun uzun süre tüketilmemesi durumu suyun bayatlamasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra su sadece bayatlamakla kalmaz, içerisinde sağlığımızı tehdit edebilecek zararlı maddeler oluşmaya başlar.
Dibinde yosun tutuyor diye… Yosun tutmuş şişeden su içilse ne olur? Suyun berrak, kokusuz ve beklememiş olması halinde bu suyu bir kere içmekten elbette bir şey olmaz. Mesela yavaş debisi olan bir derede taş yosun tutar. O dereden su içilmemesi diye bir şey söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri