Allah'ın noksan sıfatlardan münezzeh ve yüce olduğuna inanıp bunu sözleri ve davranışlarıyla belirtme anlamında terim.
Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir. İfade, Subhan ve Allah kelimelerinin birleşiminden oluşur. Subhan/سبحان kelimesi Arapça S-B-H(س ب ح) kökünden türer.
Sübhanallah kelimsesinin anlamı kısaca "Allah noksan sıfatlardan uzaktır" demektir. Sübhanallah namaz sonrası yapılan tesbihatlarda söylenir, bunu dışında da Subhanallah; Allah'ın yarattığı mahlukat ve eserler karşısında duyulan hayret ve şaşmayı ifade etmek için söylenmektedir.
Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim Estağfirullah Anlamı Nedir? Bu zikir, "Allâh'ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim." manasına gelmektedir.
“Sübhanallah” ifadesi, Allah'ın mahlukatı ve eserleri karşısında duyulan hayret ve şaşmayı ifade etmek için söylenir. “Sübhanallah” tespihi, Cenab-ı Hakk'ın zatında, sıfatında ve efalinde bütün kusurlardan ve noksanlıklardan uzak olduğunu ifade eder.
İlgili 41 soru bulundu
Elhamdülillah kelimesi, "Hamd Allah'a mahsustur; Allah'a hamdolsun, şükürler olsun." anlamına gelmektedir. " Şükür Allah'adır.” anlamını ifade eden bir sözcüktür.
Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
Namazlar dışında tesbih çekerken birçok dua ve zikir söylenmektedir. Özellikle dua ve zikir yapılmadan önce tesbih çekerken estağfirullah kelimesini 100 kez okumak oldukça faziletlidir.
Arapça söylenişi (okunuşu) "Estağfirullah" biçimindedir, fakat bu kullanım TDK'da doğru değildir. Çünkü dilimize yerleşmiş, Türkçeleşmiş halinin doğru kullanımı "Estağfurullah"tır.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Bunun üzerine Rasulullah: "Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır." İmam Nevevi el Ezkar kitabında şöyle dedi: “İmam Hafız Ebu Abdullah el Hamidi şöyle dedi: Muslim kitabında ve diğer rivayetlerde “veya bin günah bağışlanır” olarak geçmektedir.
Sübhanallah tesbih zikri; Allah'ın zatında, sıfatında ve fiillerinde tüm kusurlardan ve noksanlıklardan uzak demektir. ELHAMDÜLİLLAH: "Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır" gibi övgü ve saygı anlamı taşıyan bir söz öbeğidir. ALLAHU EKBER: "Allah en büyüktür" diyerek Allah'ın yüceliği belirtilir.
“Bir kimse günde yüz defa sübhânallâhi ve bi–hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.” (Buhârî, Bed'ü'l–halk 11; Daavât 64, 65; Müslim, Zikir 28. Ayrıca bk.
Namaz içerisinde ve namazdan sonra yapılan tesbihat sırasında Subhanallah denilmektedir.
TDK açısından bakıldığı zaman Elhamdülillah kelimesi, 'Tanrıya şükürler olsun ya da Allah'a şükürler olsun' biçiminde ifade edilmektedir. Özellikle güzel ya da iyi bir şey olduğu zaman Allah'a müteşekkir olmak şeklinde anlatılabilir.
Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir. Bir işe başlarken bismillah ya da Ya Allah diyerek güç kuvvet dilenerek işe başlanır.
Sadece dili ile istiğfarda bulunmak yeterli değildir; niyeti ve amelleri de dilini doğrulamalıdır.
“Şânı pek yüce olan Allah'tan bağışlanmamı diliyorum.”
Kısa istiğfar zikri: "Estağfirullah" çekmek. "Estağfîrullah el'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh" duasını okumak.
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Namazlardan sonra çekilen tesbih zikirlerinden sonra da dua okunmaktadır. Tesbih çekmeden önce Allahümme entesselam ve minkesselam Tebarekte ya Zel Celali Vel İkram okunur ve arkasından da Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim denilmektedir.
mevcut , geçmiş veya gelecek durumun ile ilgili olumlu veya olumsuz(sana göre) reaksiyonlar için şükür,kendin ile beraber bütün varlıklar(ihtiyaca binaen veya olmayan) için hamdolsun. olumsuzlaklar sıkıntılar afetler için hamd edilir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Şükredenden Allahü teâlâ razı olur. Hadis-i şerifte, (Yiyip içtikten sonra "Elhamdülillah" diyenden Allahü teâlâ razı olur) buyuruldu. Âyet-i kerimede buyuruluyor ki: (Bana şükredin, nankörlük etmeyin!)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri