Değerli kardeşimiz, "Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur.
Namaz içinde, Sübhaneke okuduktan sonra, Fatihadan önce, Euzü Besmele okumak sünnettir. Unutulursa secde-i sehv gerekmez.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Namaz kılarken okunan dua ve sureler arasında bulunduğundan dolayı Subhaneke duası okunuşu bilinmesi gereklidir. Sübhaneke duası okunuşu, "Sübhânekellâhümme ve bi hamdik" şeklinde başlar.
Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız euzü okunur, besmele okunmasa da olur. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken besmele çekilmese de olur. Sadece euzü okunabilir. Besmele de çekilirse mahzuru olmaz.
İlgili 32 soru bulundu
Dualar okunurken besmele çekilmesi sünnet olarak kabul edilir. Bu nedenden dolayı Ayetel Kürsi duası da okunmadan önce euzü besmele çekilmesi gerekir. Kişiler dua veya sure okuyacağı zaman besmeleyle başlar. Ayetel Kürsi genellikle namazlardan sonra daha çok okunur.
ÜÇ İHLAS BİR FATİHA NASIL OKUNUR? Önce Euzu besmele çekerek üç defa İhlas Sûresi okunur ardından bir defa Fatiha Suresi okunur.
Değerli kardeşimiz, "Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur.
Namazın başında okunan “Sübhâneke” zikri ile ilgili mütevatir veya meşhur hadislerde “ve celle senâüke” ifadesi yer almamaktadır (Ebû Dâvûd, Salât, 122 [775-776]; Tirmizî, Salât, 65 [242-243]). Bundan dolayı namaz kılan kişi cenaze namazı dışındaki namazlarda bu ifadeyi okumaz (Merğinânî, el-Hidâye, 1/49).
Bunun nedeni ise Kur'an-ı Kerim'de sadece sûreler vardır ve Sühaneke duası bir sûre değil bir duadır. O yüzden Sübhaneke duası Kur'an-ı Kerim'de yer almaz.
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
Tevbe Suresi adını Allah'ın kullarının tövbesini kabul edeceğini bildirdiği 104. âyetten almıştır. İlk âyette geçen “berâet” kelimesinden dolayı sûreye Berâe sûresi adı da verilmiştir. Başında besmele olmayan tek sûredir.
Bu konuda kendinizi sıkıntıya sokmayın, bir defa besmele okuduktan sonra, bir daha okumayın. Yanlış dahi olsa Allah kabul eder. Bu durum namazınıza da abdestinize de zarar vermez.
Bu konudaki izah farklılıkları bir yana, İslâm âlimleri bu sûrenin başında besmelenin yazılmaması ve okunmaması gerektiği hususunda fikir birliği içindedirler. Bunun herkesçe kabul edilen ortak sebebi Resûlullah'ın bu sûrenin başında besmeleyi yazdırmamış olmasıdır.
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir. Ettehiyyatü duasından önce besmele çekmek sehiv secdesini gerektirmez...
"Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
Anlatılan rivayetlere göre Sübhaneke duasının sözleri Adem Aleyhisselam'a aittir ve Allah-ü Teala tarafından ona öğretildiği söylenmektedir. Hz Adem Peygamber yapmaması gereken bir hatayı yaparak kendisine yasak kılınan cennet meyvesinden yedi ve Allah-ü Teala tarafından cezalandırılıp dünya ya gönderildi.
Tüm namazlara başlar başlamaz okunan Sübhaneke duasının ezberlenmesi önem taşımaktadır. Çünkü namaz kılan herkesin bu duayı okuması gerekmektedir. Edilen nakillere göre peygamber efendimiz (s.a.s.) namaza başladığı zaman ilk bu duayı okuyarak başlarmış.
Zamm-ı sûreden evvel Besmele çekilmez. Yalnız İmam-ı Muhammed, hafî kırâetle kılınan namazlarda Fâtiha'dan sonra okunacak sûre başında Besmele çekilmesini caiz görür. Ancak fukahanın çoğu, okunmaması üzerinde durmuştur.
Sübhaneke duası namaz kılan kişiye kalkan olur. Onu nefis ve şeytanın vesveselerinden korur. Namaz kılan kişinin okuduğu dualarla Allah'a kavuşmasını sağlar. Kuran'ı Kerim'de insanların cennete girince Allah-u Teala'ya şükür ve teşekkür olarak ilk söyleyecekleri duanın Sübhaneke duası olacağı anlatılıyor.
Sübhaneke duası, namazda okunması unutulursa namaza bir mani olmaz, sehiv secdesi de gerekmez.
İhlas suresini günde 50 kez okuyan kişi için 50 yıllık günahının affolunacağı bildirilmektedir.
Kur'an-ı kerim, mesela 11 İhlâs ve 1 Fâtiha okunup ruhuna hediye edilirse, ona yardım edilmiş olur. Üç İhlâs okumak, bir hatim yerine geçer.
–“Kim -Kul hüvallahü Ehad- suresini tamamlayıncaya kadar 10 defa okuyacak olursa, Allah ona cennette bir köşk bina eder. Her kim yirmi defa okursa, bu sebeple Cennette onun için iki köşk yapılır. Kim de onu otuz defa okursa, bundan dolayı Cennet'te onun için otuz köşk yapılır!”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri