Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
“Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Sırt üstü yatmak, dil ve solunum kaslarının gevşemesine sebep olur. Bu yüzden de boğazın içinde havanın dolaşmasına farkında olmadan engel olunur. Nefes alma sırasında sert bir şekilde nefes alınır ve horlama meydana gelir. Bazı bireylerde uyku apnesi olabilir.
Sırt üstü yatış pozisyonu ise daha da çok gevşemeye neden olur. Çünkü yer çekiminin etkisiyle dil ve dil kökü iyice geriye doğru kaçar. Tavsiye edilen sağlıklı yatış pozisyonu yandır. Yan yatıldığı zaman yer çekimi etkisiyle dil yana doğru kayar, geriye doğru giderek hava yolunu tıkamaz.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
)'de “sağ yanına yatmak”la ilgili hadisi aktar ıl arak (s. 207) şu bilgiye yer verilir: “Resul-i Ekrem (…) Efendimiz yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı. Son- ra: «İlâhî! kendimi Sana teslim ettim, yüzümü Sana tevcih ettim.
Sağ taraf üzerine yan yatmak en çok önerilen ve en sağlıklı uyku pozisyonudur. Uyku sırasında insan vücudunda kan dolaşımı devam eder ve kan dolaşımı en uygun sağ tarafa yan yatmak pozisyonunda başarılı bir şekilde devam eder.
3. Sırt Üstü Yatmak: Dikkat edilemez ise bel ağrılarına neden olabilecek bir diğer uyku pozisyonu ise sırt üstü yatmaktır. Sırt üstü yatarken, bacaklarımızın arkasında bulunan kaslarda kasılmalar meydana gelir. Bel ağrısının yanı sıra şiddetli sırt ağrıları da ortaya çıkabilir.
Sırt üstü yatmak: Sırt üstü yatış pozisyonu arka bacak kaslarında kısalmaya neden olur. Bel ve sırt ağrılarının artmasına yol açan bu pozisyonda yatarken mutlaka dizler yastık ile desteklenmelidir. Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar.
Soru: Uyku pozisyonu kalp yetmezliği hastalarında önemli midir? Kalp yetmezliği hastaları ya da sağlıklı bireyler üzerinde yapılan birçok çalışma yatış pozisyonun önemli olduğunu göstermiştir. Yan yatma pozisyonunda en iyi klinik sonuçlar saptanmıştır.
"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
Yastıksız yüzüstü uyunduğu zaman omurga normalin dışında hizalanır bu durum omurgadaki yükü azaltır. Ancak yüzüstü pozisyonda yastık kullanıldığında baş ve omurga arasındaki bağlantı sağlıksız bir hâl alır bunun sonucunda ise kötü bir uyku deneyimi yaşanabilir.
Sırt Üstü Yatmak Boy Uzatıyor!
Ancak sırt üstü yattığımızda omurgamız düzleştiği için boyumuz 5 mm daha uzar. Ancak ertesi gün tekrar eski haline geri döner. Yine de sırt üstü yatmak omurgamız için daha sağlıklıdır.
Yastıksız uyuyan bir kişinin boynu tutulur ve şiddetli ağrılar çekebilir. Boyun kaslarının ve omurganın doğal pozisyonunu korumak adına kaliteli bir yastık seçimi yapmak lazımdır. Bu ağrılar zaman içerisinde şiddetlenerek boyun fıtığı rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olur.
Sırt üstü ve karın üstü yatış özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra önerilmemektedir.
Yatağınız çok rahat da olsa, uzmanlar yatarken sol tarafa dönük olarak çok uzun süre yatmamak çünkü bu kalbi yoran ve nefes almayı daraltan bir pozisyon. En faydalı ve belki de en az zarar görebileceğimiz yatış pozisyonu ise “sağ yana yatarak ve ayakları vücuda doğru çekerek uyuma” şekli olarak belirtiliyor.
Çünkü sırt üstü yatıldığında kalbe binen yük arttığı için nefes darlığı daha fazla yaşanıyor. Hatta bu durumun çok ileri safhalarında kişiler yatarak değil, yalnızca oturarak uyuyabiliyor. Gece atakları: Astımın ön belirtisi olarak kabul ediliyor. Bu ataklar uyku apnesi olanlarda da görülebiliyor.
Kanın temizlenmesini ve lenf fonksiyonlarının düzenli işlemesini sağlayan dalak vücudumuzun sağ tarafında yer almaktadır. Sol tarafımıza uyuduğumuz zaman sıvılar dalağa daha kolay iletilmekte, bu da vücudun yer çekimini doğallaştırmaktadır.
Doğru yatak, omuz, sırt, bel ve kalçayı dengeleyerek vücuda hafif bir destek sağlamalıdır. Bu sayede vücut dinlenirken omurga düzgün bir şekilde desteklenir. Skolyoz hastaları için yatak seçerken aşırı sert veya çok yumuşak yataklardan kaçınmak gerekir.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Sırt üstü yatmak, en çok tavsiye edilen pozisyonların başında geliyor. Omurganın şeklini koruyan bu pozisyon, bel ve diz ağrılarına da engel oluyor. Diz altına koyacağınız bir yastık da sırtınızın doğal kıvrımını korumanıza yardımcı olacaktır.
Sırt Üstü Uyku Pozisyonu
Kollarınız yanlarda olacak şekilde sırt üstü uyumak, başınızın, boynunuzun ve omurganızın nötr bir pozisyonda dinlenmesini sağladığından, omurga hizalaması için en iyi pozisyon olarak kabul edilir. Bu ayrıca başınızı yüksekte tutarak asit reflüsünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
Bilimsel araştırmalar sonucu en verimli uykunun gece 23:00 - 03:00 saatleri arasında olduğu tespit edilmiştir. Özellikle de gelişme çağındaki gençlerin en geç saat 00:00'da uykuda olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri