Bu nedenle hasta veya yaralılar için zorlayıcı bir enjeksiyondur. Bir ml'den fazla verilen ilaçlar ağrıya neden olmakla beraber, emilemediğinden doku altında birikerek sert, ağrılı apselerin oluşumuna sebebiyet vermektedir. Zorunlu durumlarda en fazla 2 ml ilaç verilebilir.
Subkütan enjeksiyon için önerilen doz miktarı 0,5–1 ml'dir (4–6,9).Subkütan en- jeksiyon uygulamalarında üst kolların dış yüzü, uyluğun ön ve yan yüzü, skapula altı, kalçanın üst kısmı ve karın bölge- si kullanılmaktadır (4–10).
Subkutan yolla verilecek ilaç miktarı, intramüsküler yolla verilen ilaç miktarından daha azdır. Literatürde bazı kaynaklarda 0-5-1.5/2 ml.
İntramüsküler enjeksiyonda ilaç; derin kas dokusu içine verilir. Kas dokusunda az sayıda sinir ucu bulunduğundan, derin kas dokusuna tahriş edici etkisi yüksek ve yoğun olan ilaçlar verilebilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusuna en fazla 5 ml ilaç uygulanabilir.
Özellikle bu ilaçların farmakodinamik, farmakokinetik özellikleri ve SC enjeksiyon uygulamalarında uygulama hatala- rından kaynaklı komplikasyonlar görülebilmektedir. Hatalı SC enjeksiyon uygulamalarına bağlı olarak gelişen komplikasyonlar; bölgesel ağrı, ekimoz ya da hematom olarak belirtilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Deri kalınlıklarına göre 4 mm iğne ile subkutan bölgeye tüm vücut bölgelerinde rahatça ulaşılabileceği gösterilmektedir Bu sonuçlar kısa iğne uçlarının da diyabetlilerde güvenle kullanılabileceğini desteklemektedir.
✓ Subkütan ilaç uygulaması sırasında enfeksiyon gelişiminin önlenmesi için kullanılan materyalin kontamine olmamasına dikkat edilmelidir. ✓ Enjeksiyon alanı yara, skar dokusu, nekroz, apse, ödem, nodül, yanık ve şişlik yönünden kontrol edilir. ✓ İlaç uygulaması sırasında aseptik tekniğe dikkat edilmelidir.
Yazımızda bahsettiğimiz üzere yanlış iğne yapıldığında ortaya çıkan belirtiler takip edilmelidir. Ağrı, yanma, şişlik, morarma, ateş, enfeksiyon ve solunum güçlüğü gibi belirtiler iğne yapıldıktan sonraki ilk bir iki saat içerisinde görülürse vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.
Deri altı enjeksiyon uygulaması öncesinde hasta, enjeksiyon için uygun hale getirilmelidir. İlaç, 45 ya da 90 derece açıyla deri altına enjekte edilmelidir.
DMAH heparin, genellikle abdominal bölgesine uygulanmakta, uzun süreli kullanımda diğer SC enjeksiyon bölgeleri arasında rotasyon önerilmektedir. Enjeksiyon uygulama hızının 10 sn.'den fazla olduğu çalışmalarda 48 st. ve sonrasında ağrının daha az, hematom büyüklüğünün ise değişiklik göstermediği görülmektedir.
Günümüzde subkütan heparin enjeksiyonu çeşitli tedavilerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Subkütan heparin enjek- siyonundan sonra ekimoz, hematom ve ağrı gelişimi en yaygın komplikasyonlardandır.
Aspirasyon uygulama ve hava kilidi tekniği kullanma
Hava kilidi tekniği ile ilgili olarak da subkutan enjeksiyonu sırasında 0.1-0.2 ml hava kilidinin kullanılması önerilmektedir. Bunun gerekçesi iğnenin geri çekilmesi sırasında enjekte edilen heparinin cilt içine sızmasını engellemektir.
İnvaziv işlemelerden biri olan SC'nın doğru uygulanması ve hatalı enjeksiyonların önüne geçilebilmesi bizim için oldukça önemlidir. SC enjeksiyonlar kan akımın daha az olduğu gevşek bağ dokulara enjekte edilmektedir. Genelde antikoagülan ve insülin enjeksiyonları için SC uygulamaları tercih edilir.
Evde Enjeksiyon Türleri Nelerdir? Deri Altı (Subkutan / SC) Enjeksiyon: Deri altına iğne yapmak için en uygun olan yerler, üst kolun dış yüzeyi ve/veya bacağın üst – dış kısmıdır. Bunlara ilave olarak memenin üstünden veya karın derisinden de iğne yapılabilir. İnsülin, heparin gibi ilaçlar bu yolla zerk edilir.
Literatürde subkutan enjeksiyon uygulamalarında uygun olan bölgeler üst kolun dış yüzü, uyluğun ön yüzü, skapula altı ve abdominal bölge olarak sıralanmaktadır (Rosdahl, 1995; Potter & Perry, 1997; Timby, 1996; Craven & Hirnle, 2003; Akça Ay, 2008; Sabuncu, 2008).
İğne girince doku serbest bırakılır 8.13. Heparin ve insülin dışında bir ilaç uygulanmışsa kan kontrolü yapılır 8.14. Eğer kan yoksa piston itilerek ilaç enjekte edilir 8.15. Kan gelirse iğne geri çekilir ve aynı işlem tekrarlanır 8.16.
OKSAPAR flakonu nereye enjekte edeceksiniz ? OKSAPAR'ı karın bölgenizde derinizin altına enjekte etmelisiniz. OKSAPAR'ı kesinlikle kas içine enjekte etmeyiniz. Kasta kanamaya neden olabilir.
Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır. Ayrıca enjeksiyon için tek kullanımlık veya sterilize edilmiş ekipman kullanılmazsa, iğne batması yaralanması adı verilen sorun ve bunun sonucunda bulaşıcı hastalık bulaşma riski vardır.
İğne ne kadar kısa olursa, kasa enjeksiyon yapılması riski de o kadar azalır. Enjeksiyonun kasa yapılması hem acı hissini arttırabilir, hem de insülinin etkisini istenmeyen şekilde hızlandırır.
Enjeksiyon sırasında iğnenin sinire tekabül etmesi halinde anında hasta ani, şiddetli bir ağrı duyar ve çoğu zaman bu ağrı sinir trasesi boyunca yayılır. Daha geç dönemde ortaya çıkan periferik sinir yaralanmasına dair belirti ve bulgular yukarıda sayılan diğer sebeplerden ötürü olmaktadır.
Enjeksiyon sonrası siyatik sinir zedelenmesi belirtileri diğer siyatik sinir belirtileri ile benzerdir. Tüm bacağa yayılan ağrı uyuşma şikayetleri ile birlikte sinirde motor fonksiyon kaybına yol açmışsa ayak bileğinde hareket kaybı/felç durumları da görülebilir.
İğnenin damara isabet edip etmediğini anlamak için piston geri çekilip enjektöre kan gelip gelmediğine bakılmalıdır. Enjektöre kan gelirse iğneyi bir parça geri çekip başka bir istikamete doğru yeniden batırılmalıdır.
Normal şırıngalar defalarca kullanılabiliyor. Akıllı şırıngalarda ise iğne yapıldıktan sonra pistonun ve iğnenin geri çekilmesi mümkün olmuyor, dolayısıyla şırınga ikinci kez kullanılamıyor.
Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile kullanılan, işlevi “antikoagülan” olarak adlandırılan bir ilaçtır. Damar içine veya deri altına enjekte edilerek uygulanır.
4.TANIMLAR: Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı aza-lır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri