Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Ameliyat öncesi bir gün öncesinde veya geceden bölgedeki kılların/tüylerin traş edilmesi istenmez. Çünkü bu enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Kıllar ameliyata başlamadan hemen önce hasta uyuduktan sonra traş edilir.
Ameliyattan 3 gün önce yapılması / yapılmaması gerekenler; Ameliyat olacağınız bölgeyi ve çevresini tıraş etmeyin veya ağda yapmayın.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Oda zemini ıslak paspasla temizlenir. Hasta çıkartıları ile kirlenmiş alan varsa temizlendikten sonra 1/10 çamaşır suyu ile dezenfeksiyon yapılır. 4.11.Temizlik için kullanılan solüsyonlar her ameliyattan sonra değiştirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu nedenle, ameliyat bölgesindeki tüyler temizlenmemen, tüy temizliği mutlaka gerekli ise ameliyattan hemen önce yapılmalı ve jilet ya da bistüri yerine, makas, elektrikli tıraş makinesi veya tüy dökücü kremler kullanılmalıdır.
3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur. 4. Eller su altında iyice durulanır.
Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir. Ameliyat ekibi ameliyathaneye gitmeden önce isminizi, doğum tarihinizi ve ne ameliyatı olacağınızı kontrol edecektir.
Ameliyatta tuvaletim gelirse ne olur? Ameliyat sırasında küçük tuvalet ihtiyacınız olursa, ekibimiz size yardımcı olacaktır. Uzun süren, büyük ve özellikli cerrahilerde bu durum için prezarvatif veya diğer sondalarla önceden tedbir alınmaktadır.
9. Hastaneye yatış için gelirken, size ait özel eşyalarınızı getirmeniz yararlı olacaktır. Bardak, kaşık, çatal, diş fırçası ve diş macunu, yedek iç çamaşır, terlik, gecelik, pijama tarak, ıslak mendil, kâğıt havlu, içme suyu… vs. Kıyafet olarak rahat giyilip çıkarılan önden düğmeli kıyafetler tercih edilmelidir.
Ağda yapmak, tüylerle beraber ölü deriyi de temizlediği için tüyleri alırken ciltte peeling etkisi de yaratır. Fakat tıraş bıçağı kullanımında tüyler kesildiği yerden deri altına girmeye ve uzamaya meyilli olur. Bu da kıl köklerinde iltihaplanmalara ve şişmelere yol açar.
Peki dren takılırken veya dren çıkarılırken ağrı olur mu? Dren takılırken hastalar “genel anestezi” altında olduklarından bunu hissetmeleri mümkün değildir. Dren çıkarılırken ağrı olması genellikle hastanın ağrı eşiğiyle (ağrı hissetme derecesiyle), drenin kalibrasyonuyla ve drenin kalış süresiyle yakından ilgilidir.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ameliyattan sonra erken dönemde, kendinize geldiğiniz ilk andan itibaren (yaklaşık 2-4 saat içinde) ayağa kalkmanız ve solunum egzersizlerinize başlamanız gereklidir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Cerrahi operasyonlarda uzun süre kırmızı kan gören cerrahlar, beyaza baktıklarında görme yetilerinde bulanıklık oluşur. Renk skalasında kırmızının zıttı yeşil ve mavi olduğu için, operasyonlarda yeşil ve mavi önlük kullanıldığında bu sorun ortadan kalkar.
Varis Çorabı
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir.
Ameliyattan bir gece önce banyonuzu yapıp, iyi bir uyku uyumaya dikkat ediniz. Ameliyat sabahı size bildirilen saatte hastanede olmaya özen gösteriniz. Hastaneye gelirken rahat kıyafetler giyiniz, makyaj yapmayınız, oje ve takı kullanmayınız. Değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Suyun altında kollar ileri-geri dönüş hareketleri yaptırılmaz. 4.9. Eller durulanır, fırça üzerine antiseptikli solüsyon dökülür, Fırça disposabl ise sadece ıslatılır. 4.10. Tırnaklar 30 fırça darbesi ile fırçalanır, her iki el için ayrı fırça kullanılır.
AORN her iki yöntemde de önceden ellerin su ve sabun ile yıkanmasını ve mutlaka tırnakların altının bir tırnak temizleyicisi ile temizlenmesini önermektedir (AORN, 2004). Cerrahi el yıkamasında kullanılan antiseptiklerin özellikleri de önemlidir.
Diz hizasına veya diz altına kadar uzanan modelleri bulunan ameliyat önlükleri sıvı geçirmez bir yapıya sahiptir. Ameliyat önlüğü giyimi son derece basittir. Her iki el ve kol önlüğün ön kısmına giydirilir ve vücudu saracak şekilde ameliyat önlüğü arkadan bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri