Bağlılık kuralı Türk Ceza Kanununun 40. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu kurala göre suç ortaklarının sorumlu olabilmesi için kasten ve hukuka aykırı olarak işlenmiş bir fiilin varlığı gereklidir. Failin fiilinin kasten ve hukuka aykırı olmadığı hallerde suç ortaklarının sorumluluğu da bulunmamaktadır.
İştirak, tek kişiyle işlenebilecek bir suçun birden fazla kişiyle işlenmesidir. İştirak ceza sorumluluğunu genişleten bir müessesidir. Çünkü kanundaki suç tanımına uyan hareketi işleyen kişi tek değil, bu suçun işlenişine katılan kişiler de cezalandırılır.
Ceza hukukunda suça iştirak, bir suç işleme kararının icrası kapsamında birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesini ifade eder (TCK m.37).
Birden fazla fail tarafından gerçekleştirilen birden fazla hareket bulunmalıdır. Faillik, azmettirme ve yardım etmede birden fazla kişi bulunmakta ve her biri en az bir harekette bulunmaktadır. Hareketin illa icrai olması zaruri değildir. İhmali davranışla da suça iştirak mümkündür.
Suçun işlenişine iştirak eden her kişi, diğerinin cezalandırılmasını önleyen kişisel nedenler göz önünde bulundurulmaksızın kendi kusurlu fiiline göre cezalandırılır. (2) Özgü suçlarda, ancak özel faillik niteliğini taşıyan kişi fail olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
İştirak, suçun işlenebilmesi için gerekli olan kişi sayısından en az bir veya daha fazla kişinin o suçu işlemesi halinde, işlenen suç açı- sından, cezai sorumluluğunun esasını belirleyen ceza hukuku kuru- mudur. Genel olarak, suçlar bir kişi tarafından işlenebilir.
Taleple bağlılık ilkesi, Medenî Usul Hukuku'nda yer alan yargılamaya hâkim olan ilkelerden bir tanesidir ve hâkimin, tarafların talepleriyle bağlı olduğunu, talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre talep sonucundan daha azına karar verebileceğini ifade eder.
Hisse satın alımının oranı iştirak türünü belirler. Bağlı ortaklık ve bağımsız ortaklık olmak üzere iki farklı iştirak türü bulunur. Mevcut olan iştirak türünün dolaylı olarak ya da direkt olarak oluşması mümkündür.
Suça iştirak ancak kasıtlı işlenen suçlarda söz konusu olabilecektir. Taksirle işlenen suçlarda suça iştirakten bahsetmek mümkün değildir. Bu durumda her bir failin kendi işlediği suç oranında sorumluluğu doğmaktadır.
İştirakin feshi tapuda yapılan akitsiz işlemlerdendir. İştirak halinde bulunan gayrimenkullerde iştirakçilerin kendi hisselerini satması mümkün değildir. Satış yapılabilmesi için iştirakin feshi gerekmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için iştirakçilerin kendi isteği ile mahkemeye başvuru yapması gerekmektedir.
Bağlı ortaklık dediğimiz iştirak türünde ana (büyük) şirket, ortak olduğu şirkette %50 oranından daha fazla oranda oy hakkına sahip olduğu durumda şirket ile bağlı ortaklık kurmuş demektir. Bu kapsamda şirket ortaklığı dolaylı ya da direkt olarak gerçekleştirilebilmektedir.
İştirak, sözlükte “ortak olma, ortaklık etme, bir işe karışma, birlikte bulunma, katılma ve birlik” anlamlarını taşır. Bir şirketin diğer bir şirket sermayesinde ortaklığı bulunması durumunda, sermayede payları bulunan şirketlere iştirak denilir.
Suçun Hangi Hareketlerle Işlenebileceğinin Bizzat Gösterildiği Suçlara “Bağlı Hareketli Suç” Adı Verilir. Bu Suçlarda, Serbest Hareketli Suçların Aksine, Suçu Oluşturan Hareketler Kanunda Belirtilmiştir. Bu Nedenle, Bağlı Hareketli Suçlar, Ancak Kanunda Gösterilen Hareketlerle Işlenebilir.
İhmal ile suça katkıda bulunan kimsede iştirak iradesi varsa ve hareketi nedensel bir değer taşıyorsa suça iştirakten sorumlu olur. Kendisinden yapılması beklenen bir hareketi yapmayan kişinin, ihmali hareketle suça katıldığı kabul edilemez. Mutlaka nedensellik bağı ve iştirak iradesi olmalıdır.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
işlenemez Suç'a doktrinde, Muhal Suç veya Elverişsiz Teşebbüs de denilmektedir. İşlenemez Suç'u tarif etmek istersek; "Suçu işlemek için yapılan hareketin veya kullanılan aracın veya suç konusunun elverişsizliğinden dolayı boşa giden, suçu meydana getirmeyen bir teşebbüstür" diyebiliriz*1*.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
İşlenen bir suçta azmettiren kişinin kim olduğunun belirlenemeyebilir. Bu durumlarda suçu işleyen ya da diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilir. Bu durumda suçu işleyen veya diğer suç ortağı azmettiren kişiyi ortaya çıkarır ise alacakları ceza 20-25 yıl arasında cezalandırılır.
Yukarıdaki ifadeden de anlaşılacağı gibi bir başka işletmedeki oy hakkı ve yönetime katılma hakkı %10 ile %50 arasında olduğunda bu işlemedeki hisseler “İştirak” olarak adlandırılmaktadır. Hisse oranı %50 ve daha fazla olduğunda ise “Bağlı Ortaklık” olarak adlandırılmaktadır.
Çocuk olması veya ileri yaşı, hastalığı, malûllüğü veya ruhî veya fizik güçsüzlüğü nedeniyle kendini korumaktan âciz bir kimseye karşı fiilin işlenmesi, gerek faildeki ahlâkî kötülüğün mefruz çokluğu gerek fiilin icrasındaki kolaylık dolayısıyla, nitelikli hâl sayılmıştır.
242 İştirakler
İşletmenin doğrudan diğer şirketin yönetimine katılmak üzere edindiği hisse senetlerinin izlendiği hesaptır. İştirak edilen ortaklıklarda iştirak ilişkisinden bahsedebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkının en az %10 ile %50 arasında bulunması gerekir.
Taleple bağlılık ilkesi; mahkemenin vereceği kararlarda, tarafların talepleriyle sınırlı olduğunu gösteren bir ilkedir. Hakim boşanma davasında tarafların talepleriyle bağlıdır ve ondan fazlasını yahut başka bir şeye karar veremez.
(1) Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir. (2) Hâkimin, tarafların talebiyle bağlı olmadığına ilişkin kanun hükümleri saklıdır.
Bu sayede, sanık sorgusunda veya yapacağı savunmada bir sürprizle karşılaşmamalıdır. İddianamenin kabul edilmesi ile birlikte mahkeme, iddianamede unsurları gösterilen suça ilişkin fiil ve faille bağlı olarak yargılama yürütecektir. Ancak iddianamede gösterilen suçun hukuki tavsifle bağlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri