Suçluluk psikolojisi, yapılan kişisel hatalar, yaşanan başarısızlıklar ya da toplumsal değere aykırı davranma sonucunda hissedilen sıkıntılı bir duygu halidir. Tıpkı gurur duyma gibi bireyin kendisini öz değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkar.
Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi. Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması. Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
Bireyin kendini suçlaması hayatında başkalarına karşı yanlışlar yaptığını düşünmesi ve bu durumdan da kendini affedememesinden köken almaktadır… kişinin kendine karşı sert ve esneklikten uzak tutumu söz konusudur.Ve kendini affedemeyen başkası değil yine kendisidir..
Kendinize baskı yapar, aşırı yargılar, yaşadığınız sıkıntıyı hak ettiğinize inanıp adeta eziyet çektirirsiniz. Bu şekilde açığa çıkan suçluluk duygusu yıkıcı ve özsaygınızı zedeleyicidir ve mutluluğunuza gölge düşürür.
Sosyal Duygular Olarak Utanç ve Suçluluk
Bu duygular, toplum içerisinde (gerçekte veya hayali olan) ötekine karşı hissedilen duygular olmaları nedeniyle sosyal duygular kategorisinde yer almaktadır (Gilbert, 2003).
İlgili 29 soru bulundu
Suçluluk bir insanın benimsediği kurallara aykırı bir hareket yaptığına inanmasından dolayı ortaya çıkan bir ruh halidir. Pişmanlığa benzeyen bu duygu tamamen öznel bir duygudur. Suçluluk duygusu, kişinin gerçekliği yorumlamasına bağlıdır.
Eğrilmez'e göre utanç, (insanın) trajik varoluşunun kadim refakatçisidir (81). Utancın kökeni çok derinlerdedir. Korku, öfke, üzüntü, haz, iğrenme, şaşkınlık gibi ilksel (primer) duygulardan biri olduğu kabul edilir.
Suçlu profilleme, bir suçta kanıtları inceleyerek muhtemel bazı suçlu ya da suçluların şüpheli listesindeki sıralamasını yapmaktadır. Profilleme, suç araştırmalarını yönetmenin bir parçası olarak görülebilir. Profilleme hem önleyici olarak hem de suç işlendikten sonra kullanılabilir.
Suç psikiyatrisi: Anormal davranışları ve akıl hastası suçluları inceler. Penoloii: Cezaların ve emniyet tedbirlerinin içeriklerini, gelişmesini ve ne de- rece etkili olduklarını inceler. Uygulamalı kriminolojide ise şu alanlarda çalışmalar yapılır.
Suçu işleyen kişiye suçlu veya fail denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Suçlu olabileceği düşünülen kişi "şüpheli", bir suçlama ile mahkemeye sevk edilen kişi "sanık" sıfatını taşır.
Suçluluk duygusu, çocukluktan başlayarak, sosyal gelişimimiz esnasında öğrendiğimiz, duygusal bir uyarı sistemidir. Aslında yanlış bir şey yaptığımızda bizi bir şekilde kötü hissettirerek oluşan yanlış yaptığımıza dair algıdır. Bir insanın kendini suçlaması kadar yorucu bir şey yoktur.
Suçluluk duygusu, çocukluktan başlayarak, sosyal gelişimimiz esnasında öğrendiğimiz, duygusal bir uyarı sistemidir. Amacı, yanlış bir şey yaptığımızda bize bildirmek, davranışlarımızın sonuçları hakkında fikir edinmemize yardımcı olmak ve bu sonuçların kendimizi veya başkalarını nasıl etkilediğini bize göstermektir.
Bunlar, “gerçek benlik”, “olması gereken benlik” ve “ülküsel benlik”tir. Pişmanlık, ülküsel benliğinizin (olmayı düşlediğiniz ya da olabileceğinizi düşündüğünüz insan), gerçek benliğinizden (gerçekte olduğunuz insan), ne ölçüde sapma gösterdiğine bağlı olarak ortaya çıkan bir duygudur.
Depresyon, insanların kendini değersiz, bitkin, ümitsiz hissetmesine sebep olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişiler hayattan zevk alamamaya başlar, mutsuz hisseder, durup dururken ağlamaya başlayabilir. Hiçbir şeyin düzelmeyeceğini, hiçbir zaman mutlu olamayacağını, her şeyin önemini yitirdiğini düşünür.
Aslında eşinizi üzen sizin haklı tepkiniz ve yorumlarınız değil, onun kendine yönelik olumsuz düşünceleridir. Burada bilişsel çarpıtma yapmakta, onun sorumluluğu ve hatasını üzerinize almaktasınız. Özetle, kişiselleştirme, başkalarının bireysel acısı için kendini suçlamaktır.
Psikolojik destek almak, ruhsal bozukluğa sahip olmak bir suç değildir. Bu nedenle psikoloğa gitmek, psikolojik yardım yardım almak adli sicile işlemez.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Yani kişi suç oluşturan fiili işlediği zaman şuurunun veya hareketinin serbestisini tamamen kaldıracak nitelikteki akıl hastalığına sahip kişiler 46. Madde kapsamına girmektedir.
Suç antropologlarının babası Lombroso; “suçun organizma koşullarının bir ürünü olduğunu” ve hatta bazı insanların "doğuştan suçlu" olduklarını iddia ediyordu. Bu doğuştan suçlular, bedensel olarak bazı anomaliler taşımaları dolayısıyla suç işlemek için yaratılmışlardı adeta.
Tesadüfî suçlularda antisosyal eğilim ve davranışlar yoktur; tesadüfî suçlu sadece kanunen kovuşturulması gereken bir fiil ve hareketi işleme bakımından çıkan fırsatları kaçırmaktadır; fakat bu fırsatı bizzat kendisi ortaya koymuş değildir. Fırsat sonucu işlenen suçta hafiftir.
Kriminal kişi olarak anlatılmak istenen suç işleyen kişi veya suç işlemiş ve yargılanmakta olan kişi / kişiler olabilir. Suç unsuru taşıyan veya taşıma olasılığı yüksek olan hemen her türden kavram için “kriminal” ifadesi kullanılabilir.
Utanç duygusu, kişinin kendisinde algıladığı herhangi bir eksikliğe verdiği tepki olarak ortaya çıkar ve bazı kişiler için baş edilmesi oldukça güç olan bir duygudur. Utanç duygusu temelde davranışlarımızı düzenlememize yardımcı olur, bu yüzden işlevseldir.
Yaşanan grup içinde utanç duygusunun daha çok hissedilmesi ve daha uzun sürmesi bu nedenledir. Utanma duygusu dile gelmese de, davranışlarla kendini gösterir. Hafif kızaran bir yüz, mahçup eğilen bir baş ve kaçırılan gözler, hızlanan kalp atışı utanmanın belirtisi olarak ortaya çıkar.
Utanç; onur kırıcı, ahlaka uymayan veya uygunsuz algılanan bir davranış sergilemiş olmaktan doğan mahcubiyet veya küçük düşme duygusudur. Utanç deneyimleyen kişiler genelde utandıkları şeyi gizlemeye çalışırlar. Utanç duygusu kronikleştiğindeyse kişi kendisini derinden ve temelde kusurlu hissedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri