Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
Eğer sucuğun paketi hiç açılmamışsa, üzerinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat eğer sucuğun paketi açıldıysa ve kalan sucuğu güvenli bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, sucuğu önce bir kağıt havluyla ardından ise streç filmle sarmalısınız.
Sucuğu buzdolabında saklamak istiyorsanız ve kısa sürede tüketecekseniz doğrudan ambalajıyla birlikte buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ambalajını çıkardığınız sucukların ise üzerindeki jelatini sökmemeye özen göstermelisiniz. Sucuğu peçete ya da kağıt havluya sararak da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir. Bu yüzden tarih etiketi eklemek kullanım ömrünü takip edebilmenizi sağlar. Sucuğu kullanacağınız zaman 1 saat buzdolabında bekletin.
Her ne kadar dolapta saklıyor olsanız da, dondurmadığınız takdirde sucukta küflenmeler meydana gelecek, bakterileşme başlamış olacaktır. Bu da sağlığınızı oldukça fazla etkiler. Bazı market reyonlarında soğuk zincir kırılması yaşanmaktadır. Bu durum da sucukların bozulmasına yol açar.
İlgili 40 soru bulundu
Buzdolabında sakladığınız açılmış sucukları son tüketim tarihinden önce tüketmelisiniz. Eğer elinizdeki sucuk miktarı fazla ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız size iki yöntem önereceğiz. Bu yöntemler ile sucuğu 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Konusu birçok kişi için merak edilen bir sorudur. Sucuk kurutularak muhafaza edilebilir ya da buzlukta saklanabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihine kadar saklanacağı zaman buzdolabında bekletilmesi de yeterlidir. Uzun süreli bir saklama gerektiğinde ise parçalar halinde buzlukta bekletilebilir.
·Elinizde fazla miktarda sucuk varsa ve uzun sürede tüketmeyi düşünüyorsanız en iyi yolu buzlukta saklamaktır. ·Sucuğu buzlukta veya derin dondurucuda yaklaşık 6 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak et ürünü olduğu için ne kadar doğru saklarsanız saklayın 6 aydan sonra tüketmeniz kesinlikle tavsiye edilmez.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Kasap sucuğu (fermente) veya kendi yaptığınız sucuğu kurutulurken dikkat edilecek kurallar 1 Güneşte ve sıcakta sucuk kurutulmaz 2 Yağmurlu havada sucuk kurutulmaz 3 Yaz aylarında dolabın normal bölmesinde kurutulur 4 Kurumaya aldığınız sucuk en fazla 7 gün kurutulur.
Sucuk, buzdolabında, kurutarak veya dondurarak muhafaza edilebilir. Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır.
Sucukların birbirine değmeyecek ve üzerinde nemlenme olmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Hemen satışa sunulmayacak olan sucuklar ambalajsız olarak 8 °C sıcaklık, %65-75 oransal nem ortamında ve 0,05 m/sn hava dolaşım hızı olan depolarda muhafaza edilmektedir.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Türkiye'de et ürünleri arasında en çok tüketilen ürünlerden birisi olan sucukta zaman zaman yüzeyde küflenme problemi ile karşılaşılmaktadır. Sucukta gelişen bu küfler sağlık açısından risk taşıyabilmektedir.
Yağ da sucuğun olmazsa olmazı yani. Ancak onun da belli bir oranı var. Yağ oranı %30 seviyelerinde olmalı. Bu oranın üzerine çokça çıkan sucuklar damakta yapış yapış bir yağ tadı bırakır ve ağır kokarlar.
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Kısaca et düzgün bir şekilde saklandığı ve yavaşça buzdolabında çözüldüğü sürece, güvenli bir şekilde yeniden dondurulabilir.
Sucukta olağan kokunun haricinde bir koku varsa sucuğun bozulmaya yüz tuttuğunu söyleyebiliriz. Aynı durum sucuğun tadı için de geçerlidir. Sucuğun tadında mide bulandırıcı bir durum hissediyorsanız ya da tadından tiksiniyorsanız sucuğun bozulduğundan şüphe edebilirsiniz.
İçindeki ürünlerde bir sıkıntı yoksa bir sorun olmaz. Fakat ürünlerin ambalajında sorun var ise bu kargonun bir suçudur. Eğer kargoyu teslim alıp sonra hasarı farkederseniz bir hak talep edilemez.
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
Tüm ürünler vakum ambalaj ile gönderilir. Ancak vakum sadece dışarıdan gelecek etkilere karşı korur, fire vermesini durdurur ve kolay paketleme sağlar. Vakumlamak ürünün kullanım ömrünü uzatmaz aksine özellikle sucukta kurumayı engellediği için ömrünü kısaltır kokma/ekşime yapar.
Evde yapılan sucuklar açık olduğu için mutlaka süreye dikkat etmek gerekmektedir. Bu doğrultuda sucukların biraz daha uzun süre kalabilmesi için streç film kullanmak etkilidir. Bu bağlamda sucukları streç filme sarmak suretiyle, buzdolabı poşetine koyarak sıkıca bağlamak gerekir.
Fermente işlemi, etin lezzetini, aromasını ve tekstürünü arttırır. İşlem, sucuğun içindeki bakterilerin ve mayaların etteki şekeri ve nişastayı parçalamasına neden olur. Bu, sucukta tatlımsı bir lezzet yaratır. Ayrıca fermente işlemi, sucukta karakteristik bir ekşi tat ve kokunun oluşmasına da neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri