Et, pirinç gibi gıdaların baharatla karıştırılması ve kurutulmuş bağırsağa doldurulmasıyla üretilen sucuk, Kuman Türkçesinde “bağırsak” anlamında kullanılan sucuk (< suç-u-k) sözünden gelmektedir.
Sucuk kelimesinin kökü yine sucuktur.
Sucuk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharlı et kıyması doldurularak yapılan bir yiyecek türü Ceviz, badem içi vb. şeyler, bir ipliğe dizildikten sonra nişasta ile koyulaştırılmış kaynar üzüm şırasına batırılarak yapılan tatlı yiyecek.
Sucuk (Azerice: sucuk, Kazakça: Шұжық , Kırgızca: Чучук, Korece: 수주크 , Fransızca: soudjouk, Arapça: سجق; sucuk, Kürtçe: benî), başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür.
acı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āçıġ “1. acı tad, 2. ağrı, sancı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe āçı- “acımak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
arzu - Nişanyan Sözlük. Farsça ārzū آرزو “istek, arzu, özellikle cinsel istek” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen āwarzōg veya āwarjōg sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avestaca bərəj-, bərəg “istek, arzu” sözcüğü ile ā+ ön ekiyle eş kökenlidir.
Öz: Türk mutfak kültüründe biri etten, diğeri tatlı besinlerden yapılan iki tür sucuk bulunmakta ve Türkçede bu iki tür yiyeceği karşılayan iki farklı sucuk sözü kullanılmaktadır. Bunların dışında Türkiye Türkçesi ağızlarında su ve suç kelimelerinden türemiş sucuk ve suçuk- isim ve fiilleri bulunmaktadır.
Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler. Sucuk literatürlerde baharatlanmış kıymanın kurutulmuş bağırsağa doldurulmuş şekli diye geçer.
Türk mutfağının en önemli ürünlerindendir sucuk. Katkı maddeleri üretilmeyen yıllarda et, pirinç ve benzer gıdaların karıştırılıp kurutulmuş bağırsağın doldurulması ile üretilirdi. Sucuk ismi, Kuman Türkçesinde 'bağırsak' anlamına gelen suç-u-k sözcüklerinden türemiştir.
Pastırmadan sonra en çok merak edilen soru sucuğun ne zaman ortaya çıktığı ve kimler tarafından bulunduğu yönünde olsa da, bilinen net bir yer yoktur. Her ne kadar sucuğun tam olarak nereden çıktığı bilinmese de bu yiyeceğin doğum yeri Kayseri olarak bilinmektedir.
Sucuk, sıcak ortamda bırakıldığında yağını hafiften dışarı vermeye başlar, yani terler… “Sucuk gibi terlemek” deyimi de bu özelliğinden geliyor olsa gerek… Hemen altını çizerek vurgulamak istiyorum; sucuğun, - ne kadar sağlıklı ve geleneksel usullerle üretilirse üretilsin - çok tüketilmemesi, kararınca yenilmesi ...
Bugüne kadar Türkiye'ye önderlik yaptı, bundan sonra da sucuk Türkiye'de Kayseri markası olarak liderliğini sürdürecek. Asla Kayseri sucuğunu ne Afyon'a ne de diğer illerimize kaptırmayacağız. Aynı pastırmada olduğu gibi sucukta Türkiye'de liderdir. Sucuk ve pastırma denildiğinde aklımıza ilk gelen şehir Kayseri'dir.
Pastırma başta olmak üzere; salam, sucuk ve sosis gibi şarküterinin tüketimin de sıcak Ramazan günlerinde sınırlandırılması gerekir. Bu tür baharatlı yiyecekler vücut tarafından geç atılır ve ağız kokusuna neden olur.
Soya kazık köklü bir bitkidir ve ana köke bağlı olarak ayrıca kuvvetli bir saçak kök sistemine de sahiptir. Kökleri 150-200 cm. derinliğe kadar inebilirse de, genellikle 60-70 cm. derinlikte yoğunlaşırlar.
Sarımsak, kökleri toprak altında, yüzeyi yeşil soğan yapraklarını andıran bir sebzedir. Toprak altında beyaz renginde, genellikle 10-15 dişten oluşan bir başı bulunuyor. Tohum olarak adlandırılan her bir diş kendini kaplayan zardan oluşuyor. Her bir dişi bir arada tutan ayrı bir genel zar bulunuyor.
Cevizli sucuk, Köme,veya Orcik(Gürcüce: ჩურჩხელა; “çurçh'ela”, Rusça: Чурчхела "çurçhela"), kökeni Gürcistan olup Gürcü ve Anadolu mutfağında önemli yere sahip olan mum şekilli tatlıdır. Gürcü mutfağında özellikle yeni yılda ve bayramlarda tüketilir.
Ama bu kez Afyon sucuğu. Sucuk ve kaymak denilince şüphesiz akla gelen ilk şehir Afyonkarahisar. Afyonkarahisar'da çok fazla meşhur ürün var lakin bunlardan en meşhuru sucuk.
Buradaki fark sucuğun şeklinden kaynaklanmaktadır. Kangal Sucuk Nedir ? Merak edilirken bu adlandırma sucuğun iki ucu birleştirilerek kurutulması nedeni ile şekline bağlı olarak ortaya çıkar.
Türemiş kelime veya türemiş sözcük, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere yapım ekleri getirilerek türetilen sözcük. Yalın hâldeki türemiş sözcükler gövde olarak da bilinir.
2- Türemiş Kelimeler:
En az bir yapım eki almış kelimelere türemiş kelimeler denir. Bu ekler kök ya da gövde kısmına gelebilir. Alınan ekler sonucunda kelimenin anlamı değişir. Örnek: Artık ben de ev-li bir insanım.
Türemiş isimler, isim ve fiil soylu kelimelerden oluşabilir. 1- Kitaplık (Bu sözcük kitap kelimesinden türetilmiştir) 2- Kandırmaca ( Bu kelime ''kanmak'' fiilinden türetilmiştir.) Türemiş İsim Nedir? İsim ve fiil soylu kelimelere getirilen yapım ekleriyle oluşturulan kelimeler, türemiş isimdir.
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
Anlam ilgisini göz önünde bulundurarak kelimenin aş- kökünden -ık isim yapma ekiyle aş-ık: aşıran, hareket ettiren) türetildiğini söylemek mümkündür.
mesut - Nişanyan Sözlük. Arapça sˁd kökünden gelen masˁūd مسعود “bahtlı, mutlu” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri