Evde bağırsaksız sucuk yapımı kurutulmuş bağırsak yerine genelde pastırma tercih edlir.
Sucuk bağırsağı, temizlenmiş ve kurutulmuş olarak temin edilen inek, sığır veya dana bağırsağının suda ıslatılarak yumuşak hale getirelerek elde edilir.
-Doğal bağırsaklar sucuk ve sosis yapımında geleneksel üretimin en önemli noktasıdır. -Doğal bağırsakla yapılan sosisler eşsiz bir “çıtırdama sesi” çıkarır ve böylece tüketicinin hem lezzet hem duyusal tüm isteklerini karşılar. -Doğal bağırsakla üretilen sosisler yumuşak ve sulu kalır.
1 kg kıymaya 1 metre bağırsak şeklinde ayarlanabilir.
MALZEMELER 1,5 kilo dana kaburga Yarım kilo kuzu kaburga 2 yemek kaşığı tuz 1 paket sucuk baharatı (50 gram) Kurutulmuş bağırsak 1 adet ucu küçük şişe 3-4 yemek kaşığı sirke YAPILIŞI Öncelikle etleri 2 kere kıyma makinasından geçiriyoruz. 2 kilo kıymayı bir tepsiye alıyoruz.
İlgili 16 soru bulundu
Bağırsaklara doldurulan sucuklar kurutulur. 100 kg. taze sucuk karışımının bileşimi; 80 kg. az yağlı sığır eti, 20 kg. sığır içyağı, 2 kg. toz halinde tatlı kırmızı biber 1 kg. toz halinde acı kırmızı biber (İsteğe göre acı kırmızı biber artırılır veya eksiltilir.)
20 gram tuz, 20 gram kimyon, 20 gram toz kırmızı biber, 10 gram karabiber, 10 gram yenibahar, 1 baş dövülmüş sarımsaktan bir kilo kıyma için yeterlidir. Bu karışıma sucuk baharatı da denilir.
⭐Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor. Siz yapacağınız miktara göre artırıp eksiltebilirsiniz. ⭐Yada baharatları evde kendiniz ayarlamak isterseniz sarımsakları robottan geçirip bütün baharatlarla harmanlayıp kullanabilirsiniz.
Geleneksel Sucuk Harcı / Sucuk Baharatı 380 gr (5 KG KIYMA İÇİN) BLVMRK00200020.
Özellikle insanların, kasaptan aldığı eti baharatla karıştırıp harmanladıktan sonra iftar sofrasında tükettiği vazgeçilmez lezzetlerden biri. İçine tercihe göre 7 ya da 9 çeşit baharat katılır. Tatlı biber, acı biber, kimyon, karabiber, zencefil, tarçın, kişniş gibi baharatlar katılır.
Sucukların tamamen kuruması için yeterli süre tanıyın. Kurutma işleminin uzunluğu sucukların boyutuna, ortama ve kişisel tercihlere göre değişebilmekle birlikte genellikle en az 2 ila 3 hafta sürer. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra sucukları uygun şekilde saklayın.
Nitrit tuzu fermente olan ürünlerde koruyucu olarak kullanılmakla birlikte lezzeti arttırdığı ve sucuktaki kırmızı rengi verdiği bilinir. Yani evde yaptığımız sucuğu kestiğimizde kararmış bir et görürsünüz (6-7 gün beklemiş sucuklarda) ama hazır olanları kestiğinizde kırmızı. Bu kırmızılığın nedeni bu tuzdur.
Sucuk; Türkiye'de fermente et ürünü denildiğinde ilk akla gelen ürün olup, sığır ya da manda eti, sığır yağı, koyun kuyruk yağı, tuz, şeker, nitrit, nitrat ve baharat (kimyon, karabiber, kırmızıbiber vb.) karışımlarının doğal veya yapay kılıflara doldurulup, olgunlaştırılmasıyla elde edilir.
Kangal sucuk: Sığır ve koyun etinden, orta dereceli ateşte ısıtılarak hazırlanır. Baton sucuk: Kangal sucuğun aynısıdır, sadece şekli farklıdır. Parmak sucuk: Sığır ve koyun etinden imal edilir.
Kasap sucuğu (fermente) veya kendi yaptığınız sucuğu kurutulurken dikkat edilecek kurallar 1 Güneşte ve sıcakta sucuk kurutulmaz 2 Yağmurlu havada sucuk kurutulmaz 3 Yaz aylarında dolabın normal bölmesinde kurutulur 4 Kurumaya aldığınız sucuk en fazla 7 gün kurutulur.
- Öncelik yatacak ve güneş almayan bir ortam belirlenmelidir. - Daha sonra bu ortamda sucuklar asılmak suretiyle kurutulmaya bırakılabilir. - Eğer asacak yer yok ise, o vakit bir gazete üzerine sucuklar serilebilir. - Özellikle gazete sucuğun nemini alarak kısa süre içerisinde kurutabilmektedir.
Kimyon, sucuğa hoş bir aroma katarken karanfil ve yenibahar da sucuğun lezzetini zenginleştirir. Karabiberle hafif acılık katabileceğiniz sucuk baharatına son olarak tuz ekleyerek baharatların tadını ve aromasını dengeleyebilir, sucuğun lezzetini tamamlayabilirsiniz.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
getirilip sonra tuz ve diğer katkı maddeleri ile karıştırılıp bağırsağa doldurulduktan sonra doğal koşullarda veya hızlandırılmış yöntemlerle kurutulup, olgunlaştırılmasıyla elde edilen geleneksel çiğ üründür. Et kesimden sonra 1-2 gün dinlendirilmelidir. pH 5,4-5,8 arası olmalıdır. %10-20 arası yağ katılmalıdır.
Sucuk baharatının içindekiler incelendiğinde; karabiber, tuz, yenibahar, karanfil, kırmızı biber, kimyon, sarımsak, zeytinyağı, şeker, tarçın, çemen, zencefil gibi malzemelere rastlanıyor. Sucuk baharatı nasıl yapılır diye araştırıldığında ise bu malzemelerin olmazsa olmaz olduğu görülüyor.
Sucuk yapmak için bu kıymaya sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber mutlaka katılmalıdır. Üreticilerin taleplerine göre yenibahar, çemen, tarçın da katılabilir.
Kimyon, kırmızı acı ve tatlı toz biberler, karabiber, nane, kekik, çemenotu, tuzla çekilmiş sarımsak, kaya tuzu hazırlanan bu kıymaya katılıyor. Bu baharat ve otlar iyice yoğrularak ete yediriliyor. Yağ ve tuz, sucuğun bünyesindeki önemli iki malzeme…
Gaziantep yöresinin eşsiz baharatları ile 7 (Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak )farklı baharatın ideal ölçülerde harmanlanarak hazırlandığı özel bir karışımdır. -Özellikle köftelerde, sucuk hazırlamakta ve et yemeklerinde kullanılmaktadır.
Pul biber maydanoz ,kekik, tuz ,salça ekleyip iyice karıştırıyoruz . İşkembenin içini doldurup ine iplikle dikiyoruz . Sonra sucuğunu dolduruyoruz .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri