Kepçe kulak olduğumu nasıl anlarım ve ameliyatı nasıl yapılır? Tipik olarak kulaklarınız kafatasından yaklaşık 35 dereceden fazla çıkıntılıysa veya kulak kepçenizle kafatası arasında 2 cm den daha fazla boşluk varsa basit bir tanımlamayla kepçe kulak görünümünde kulaklara sahip olduğunuzu söyleyebiliriz.
Psikolojik sorunlara yol açabilen kepçe kulak, modern tıp sayesinde ameliyat gerekmeden düzeltilebilmektedir. Ayrıca doğumdan sonraki ilk ay tanı konursa tedavi de hemen başlatılabilmektedir.
Kepçe kulak hali baş ile kulak arasındaki açının normalden daha geniş olmasıdır. Bu bireylere karşıdan bakıldığı zaman kulak kepçesi belirgin olarak görülür. Aynı zamanda kepçe kulak fiziksel bir hastalık değil estetik bir sorundur.
Kepçe kulak genetik mi? Kepçe kulak; sonradan var olan bir durum değildir, anne ve babanın genleri ile beraber çocuğa da geçmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Gizem . Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Bebekler İçin Kepçe Kulak Bandı
Kulak kıkırdak yapıları oldukça yumuşak bir yapıya sahip olduğu için bebekken kulakta yer alan kepçelik kulak bandı yardımı ile de giderilebilir. Yeni doğmuş olan bebekler ile 3 aşına kadar olan çocuklar kulak bandı kullanımı sağlayabilir.
Kepçe kulak sorunu özellikle çocukluk döneminde olumsuz izler bırakabildiği için vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken önemli bir sorundur. Bir bireyin kulak gelişimi 6 yaşına geldiğinde yaklaşık %90 oranında tamamlanmış olur.
Kepçe Kulak Deformitesindeki Anatomik Farklılıklar
Kepçe kulak doğuştan itibaren bulunur. Kulağın kıkırdak yapısının anatomik özelliklerinde farklılıklar vardır. Kulak kepçesinin boyutları genellikle normaldir. Yani herhangi bir boyut farkı yoktur.
Bu sorunun net cevabı “hayır” dır. Ameliyat olmadan kepçe kulak tedavisi olmaz. Mutlaka bir cerrah tarafından muayene edilip ameliyat olunması gerekir.
Yeni doğan bebekteki kepçe kulak sorunu ilk 3 ayda alınan önlem ile düzeltilebilir. Babyjem Kepçe kulak önleyici ve uyku bandı, bebeğinizin henüz kıkırdak halinde olan kulaklarının kıvrılıp yanlış şekillenmesini engellemeye yardımcı olacaktır. Kulak hizasında bulunan tabaka kulağın doğru şekilde durmasını sağlar.
Kepçe kulak sorunu ameliyatsız olarak tedavi edilememektedir. Kepçe kulağın tedavisi tıp literatüründe otoplasti olarak bilinen cerrahi yolla yapılmaktadır. Gereğinden fazla öne çıkan kulaklar görünüm olarak bozuk olduğu için kişileri rahatsız etmektedir.
Çocuğun en erken kepçe kulak operasyonu geçirebileceği dönem ise 5 yaştır. 5 yaşına kadar çocuğun büyümesini beklemek ve daha sonra uzman bir hekime başvurarak sorunun ele alınması gerekmektedir. Operasyon genellikle 45 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrası dönemde de ciddi ağrı problemleri oluşmamaktadır.
Kulak dış çerçevesinin kafaya olan uzaklığı 15-20 mm.dir (Şekil 1). Eğer bu çerçeve kafadan daha uzaktaysa kulak kepçe kulak olarak adlandırılabilir. Şekil 1: Kulak boyutları yaklaşık 65 x 35 mm.dir ve kulağın kafadan uzaklığı üst orta ve altta 15-20 mm arasındadır.
Kepçe kulak, doğuştan gelen bir durum olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Kepçe kulak oluşumuna sebep olan bazı durumlar vardır ve bu durumlardan bazıları şunlardır: Kulak kıkırdaklarının gevşek yapıda olması Kulak kıvrımlarının tam oluşamaması
Erişkin ölçülerinde normal kulak kepçesinin boyu 5,5-6,5 cm eni ise 3,5-4 cm dir. Yandan bakışta kulak kepçesinin üst ucu alt ucuna göre arkaya doğru 15-30 derece arasında açı ile dönük dururken yukarıdan bakışta kulak kepçesi ile kafa kemikleri arasında 20-25 derece açılanma vardır.
Otoplasti İstanbul fiyatları baz alındığından ortalama bir kepçe kulak estetiği fiyatı 25 bin TL ile 50 bin TL arasında tamamlanmaktadır.
Bu sebeple, adaylarla ilgili yeni bir yönerge yayımlanmadığı müddetçe kepçe kulak ameliyatının polisliğe engel olduğunu söyleyemeyiz.
Kepçe kulak psikolojik sorunlara neden olabiliyor
Kepçe kulak, toplumda en sık görülen kulak deformitesi yani şekil bozukluğudur. Hemen her yaşta kişi bu sorunla uzmanlara başvurmaktadır. Kişinin psikolojisini diğer estetik problemlere göre en fazla bozan deformite olarak kabul edilebilir.
Kepçe kulak ameliyatları altı yaşından itibaren yapılmakla birlikte, çoğu zaman daha ileri yaşlarda doktora başvurulursa ameliyatın yapılmasına bir engel yoktur. Erişkinlerde bu ameliyat yapılacağı zaman ameliyat öncesinde 10 gün süreyle aspirin ve kan sulandırıcı maddeler kullanılmamalıdır.
Erişkin bireylerde operasyon sonucu kullanılan kepçe kulak bantlarının etkisi olumludur. Ancak operasyon sonucu kullanılmayan kepçe kulak bantları erişkin bireylerde etki göstermemektedir. Özellikle bu kulak bantlarını daha kalıcı şekilde yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılarda kanserojen etkiler mevcuttur.
Anestezinin etkisi sayesinde ameliyatta hastanın acı hissetmesi mümkün olmaz. Kulağın arka kısmına kesi uygulanır ve bu kesi bölgesinden kıkırdak dokunun şekillendirilmesi sağlanır. Kulakların kafa tabanına daha yakın bir konum alması sağlanır. Kesi uygulanan yere dikiş atılarak ameliyat tamamlanır.
Genel olarak pinnaplasty ameliyatından sonra kullanımı uygun olan kepçe kulak bandı medikal ürün kullanımı doktorlar tarafından önerilir ve birçok ecza markasında kolaylıkla bulunabilir.
Kepçe kulak problemi, yalnızca estetik bir problem oluşturduğu ve kulakta işlevsel bir soruna yol açmadığı için estetik operasyonlar arasında yer alır. Ülkemizde sağlık sigortası estetik operasyonları karşılamaz. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı devlet hastanesinde yapılsa dahi ücret ödemek gerekir.
Ciddi riskler taşımayan, basit bir estetik cerrahi operasyonu olan kepçe kulak ameliyatı, alanında uzman bir plastik cerrah tarafından hastane koşullarında yapılması gereken bir ameliyattır. Hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak cerrahın önerisi doğrultusunda lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri