Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı. Raporda, günde 50 gram işlenmiş et tüketenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin yüzde 18 arttığı vurgulandı.
Doğal sucuk, nitrit ve hiçbir zararlı kimyasal maddeyi içermez, yağ oranı dengelidir ve %100 dana etinden fermente işlemi ile en sağlıklı koşullarda üretilir. Bu sebeple doğal sucuk zararlı değildir. Sucuk sadece bozulduğunda sağlığımız için risk teşkil eder.
Sucuk, sağlığınız için hayati önem taşıyan bir besin olan bol miktarda selenyum içerir. Tiroid sağlığına yardımcı olur, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Diyetinize selenyum açısından zengin yiyecekler eklemek, sağlığı korumaya yardımcı olmanın harika bir yoludur.
Fermente sucuk, yüksek miktarda protein içerir. Protein, kaslarımızın, kemiklerimizin ve bağışıklık sistemimizin sağlıklı kalması için önemlidir. Fermente sucuk tüketmek, günlük protein ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Fermente sucuk, B vitamini, demir ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral kaynağıdır.
Tamamen İslami usullere uygun olarak kesilen dana ve kuzu etinden üretilen kasap sucuk evlerinizde güvenle tüketebileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden.
İlgili 32 soru bulundu
Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırıyor. Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı.
Biliyorsunuz sucuk da fermante gıdalardan biri. Büyük ve küçük baş hayvan etleri ve yağlarının kıyılması, içine baharat, kırmızı biber ve lezzet verici doğal otların eklenmesinden sonra bağırsak ya da bez kılıflara doldurulup fermantasyon ve kurutma işlemlerinden sonra satışa hazırlanması ile geliştirilen bir ürün.
Deve karkas etinin; çeşitli işlem süreçlerinden geçirilip tuz, sarımsak, baharat vb. katkı maddeleri ile karıştırılarak olgunlaşma işlemine tabi tutulmasından sonra doğal sığır veya dana bağırsağından üretilmiş kılıflara doldurulması şeklinde üretilir.
Yeterince dinlenmiş ve olgunlaşmış et olmalı, mikroorganizma seviyesi düşük ve iyi soğutulmuş et olması gerekmektedir. Sucuk içerisinde kullanılan yağın kalitesi de çok önemlidir. Kullanılan yağlar, sığır eti ve kuyruk yağı olmalıdır. Yağda herhangi bir koku, tat bozukluğu olmamalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Sucuk Besin Değerleri
Yüksek oranda da yağ içeren sucuk oldukça yüksek kalorili bir besindir. Kendine has bir aromaya ve lezzete sahip olan ürün, A, D, E, B12, B6 ve A vitamini ve demir açısından da zengin bir gıdadır.
Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir. Bu yüzden tarih etiketi eklemek kullanım ömrünü takip edebilmenizi sağlar. Sucuğu kullanacağınız zaman 1 saat buzdolabında bekletin.
Fermente sucuk ısıl işlem görmüş sucuğa nazaran daha uzun sürelerde elde edilir. Isıl işlem görmüş sucukta olgunlaşma işlemi için ısıdan faydalanılır. Fermente sucukta mikroorganizma ve bakterilerden faydalanılır. Isıl işlem görmüş sucuk daha az zahmetle üretildiğinden fermente sucuğa oranla daha ekonomiktir.
İşlenmiş gıdalar arasında yer aldığından sağlık için de zararlıdır ve kilo almaya neden olurlar. Özellikle çiğ bir şekilde sosis, salam ya da sucuk tüketmek bağırsaklarda bakterilerin üremesine sebep olacağından kesinlikle önerilmez. Bu besinleri tüketmek isteyen kişilerin az da olsa pişirerek tüketilmesi gerekir.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Sucuk; koyun, sığır veya manda etinin, iç veya kuyruk yağı, tuz, şeker, nitrit/nitrat, sarımsak, karabiber, kırmızıbiber, kimyon gibi çeşitli baharatlarla karıştırılmasıyla elde edilmektedir.
Hem tat hem sertlik olarak en çok beğenilen ve tercih edilen sucuklar sığır etinden üretilse de manda, dana, koyun ve tavuk etlerinden yapılmış sucuklar da bulunmaktadır. Sucukta hayvansal yağ dışında hiçbir yağ kullanılmamakta, kullanılan hayvansal yağ da %90 oranında koyun kuyruğundan seçilmektedir.
Pastırmadan sonra en çok merak edilen soru sucuğun ne zaman ortaya çıktığı ve kimler tarafından bulunduğu yönünde olsa da, bilinen net bir yer yoktur. Her ne kadar sucuğun tam olarak nereden çıktığı bilinmese de bu yiyeceğin doğum yeri Kayseri olarak bilinmektedir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Her ayrı pişirme tekniği için, sucuğu ayrı boyutlarda dilimlemeniz gerekir. Sucuğun yağ oranı, pişirilme ardından oluşan lezzeti de doğrudan etkileyecektir. Eğer sucuğunuz az yağlı ise pişirirken yağ koymanız gerekir. Fakat sucuğunuz orta yağlı ya da tam yağlı ise yağ kullanmamalısınız.
İşlenmiş et tüketimi, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle, işlenmiş etlerin yüksek miktarda tuz ve katkı maddeleri içerebilmesi nedeniyle, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, işlenmiş etlerin bazı türleri kanser riskini artırabilir.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Türk Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nde sodyum nitratın sucuk tipi fermente, çiğ et ürünlerinde en fazla 400 mg/kg, sosis ve salam gibi ısıl işlem görmüş ürünlerde ise 300 mg/kg düzeyinde kullanılabileceği bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri