inziva / inzivâ / انزوا / اِنْزِوَا Dünya işlerini bırakmak. Süfli ve hevesi işleri bırakıp ilm-i Kur'an ve imanla, ibadet ve taatla, Kur'ân ve imana hizmetle vakit geçirmek.
süfli / süflî / سفلى / سفلي / سُفْل۪ي
Aşağıda bulunan. Alçak, pek aşağı olan.
Türk dil kurumuna göre süfli kelimesinin pis kılıklı, kılıksız ve hırpani anlamına geliyor.
Ona göre Allah'tan sudûr ederek ortaya çıkan kâinat, ay altı ve ay üstü âlemi olarak ikiye ayrılır. On akıl ve felekler, ay üstü âlemine ait ulvi (semavi) varlıklar iken ateş, hava, su ve topraktan oluşan dört unsur, ay altı âlemine ait süfli (aşağı) cisimlerdendir.
Sırayla toprak, dağlar, bitkiler, hayvanlar ve en son olarak insan yaratılmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Süfli kelimesinin aşağı, aşağılık, bayağı ve adi manalarına gelmekte olan bir kelime olduğu da bilinmektedir.
Ona göre yaratılmış olan canlılar üç nev'dir: Melek, hayvan ve insan. Melekler tamâmen ulvî, hayvanlar bunun tam zıddı bir şekilde kâmilen süflî, insanlar ise yarısı ulvî yarısı süflîdir. Süflî olan yarısı, ki vücûdudur, ferşîdir (dünyevîdir). Bu, hayvanların gıdâlarıyla beslenir ve onunla kāimdir.
(ﺳﻔﻠﻴّﺎﺕ) i. (Ar. suflі > sufliyye'nin çoğul eki -āt almış şekli sufliyyāt) Bayağı, değersiz, süflî şeyler, işler ve hususlar.
SUFFA NE DEMEK? Suffa adı verilen yer Mescid-i Nebevi'de bulunmaktadır. Peygamber efendimiz tarafından Mescid-i Nebevi'nin duvarına bitişik olarak kurulmuş olan ve "suffa" adı verilen gölgelikte yaşayan; genellikle genç, bekar ve yoksul insanlardan oluşmaktadır. Burada yaşayanlara da Ashab-ı Suffa adı verilmiştir.
alem-i süfli / âlem-i süflî / عَالَمِ سُفْلِي
Aşağı, alçak âlem.
sofi / sofî / صُوف۪ي
Tasavvufla meşgul olan.
Süfli kelimesinin aşağı, aşağılık, bayağı ve adi manalarına gelmekte olan bir kelime olduğu da bilinmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sofu kelimesi, sufi sözcüğünden türetilmiştir. Sufi bilen, gören, idrak eden anlamına gelirken sofu, dinin gerekliliklerini yerine getiren demektir.
Arapça suflī سفلى "aşağıya ait, alçak, aşağılık" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça sfl kökünden gelen sufl سفل "aşağı olma" sözcüğünün nisbet halidir. sefalet maddesine bakınız.
SÜHEYL KELİMESİNİN ANLAMI
Güney yarım kürede bulunan parlak yıldız, Yıldırak anlamına gelir. Bu kelime genellikle süheyil şeklinde yanlış yazılmaktadır.
"Ulvi" kelimesi semavattaki mahluklar için, "süfli" ise yerdeki mahluklar için kullanılmaktadır. Mesela, yıldızlar ulvi, çiçekler için ise süfli varlıklardır.
Süfli kısım dahî hayırlı, hayırsız olmak üzere iki kısım olur. İşte süflî ervâhın hayırlı olanlarına cinlerin sulehâsı; kötü olanlarına şeytanlar denilmişdir. Ulvî ruhları dahî cisimlere taalluk etmeleri ve etmemeleri noktayı nazarından taksimata ta'bî tutarlar.
Ad. [1] Bir görüşe, bir inanışa körü körüne bağlanan kimse.
Sofu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Dinin buyruk ve yasaklarına bütünüyle uyan (kimse)
İş veya nesne için tanımlandığında “karmaşık, özel ve çok yönlü” anlamlarına gelen sözcük, bir insan için kullanıldığında “yapmacıklı davranan, doğallığını kaybetmiş, karmaşık yapılı” gibi olumsuz anlamlar taşımaktadır.
Sufi kelimesinin kökü yün anlamına gelmektedir. Arapçada ise sûf kelimesi olarak geçmektedir. Sufi kişiler ilk dönemlerde ibadet ve zühd ile uğraşan ve ''zahid, abid, nasik olarak nitelendirilen kişiler idi. Sufi kelimesi sözlük anlamı ise mutasavvıf manasına gelmektedir.
Sufi, inancı sağlam olan ve Allah yolunda ilerleyen kişiler için tercih edilen bir kelimedir. Bu kelimeyi TDK ile açıklamak gerekirse şu ifade karşımıza çıkar; - Yoğun şekilde ibadet eden kimseler, - Mutasavvıf.
Sûfî kelimesinin kökü olarak en çok hüsn-ü kabul gören kelime, 'yün' anlamına gelen Arapça 'sûf'tur. İlk dönem sûfîler, ibadet ve zühd ile uğraşan, “zâhid, âbid, nâsik” diye nitelenen kimselerdi. Sufizm başlığı altında ne yaşadığımıza bağlı bu sorunun cevabı. Tasavvuf'un anlamı saflaşmaktır.
Tasavvufî hayat tarzını benimseyerek Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kimse. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi.
Sufizm, İslam'ın mistik yönüne odaklanan bir felsefe ve inanç sistemidir. Sufi öğretileri, İslam dininin temel inançlarına dayanır ve tek bir ilahın varlığına, Hz. Muhammed'in peygamberliğine ve Kur'an'ın kutsallığına inanır. Bununla birlikte, Sufizm, İslam dininin diğer inançlarından farklı bir yaklaşıma sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri