Dizel ile çalışan arabalar, benzinli arabalara göre %25 daha az yakıt harcarlar. Ancak bu soruya kesin olarak evet ya da hayır cevabının verilememesinin sebebi ise otomobilinizi ne sıklıkta kullandığınız ve hangi alanlarda kullandığınız gibi kriterlerin yakıt harcamasını büyük ölçüde etkiliyor olmasıdır.
Ancak özellikle soğuk havalarda aracın benzinden LPG'ye geçmesi 5 km'yi bulabiliyor. Ayrıca LPG'nin araç çekişinde güçlüklere yol açtığı da bilinen bir gerçek. 100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Dizel araçların turbo kullanılmasa bile torklarının yüksek olmasıda bununla açıklanabilir. Dizel motor teknolojisi nedeniyle. Dizel yakıtlar yanma odasında daha uzun süre yanarak dışarı atılırlar.Benzin ise daha kısa sürede yanar.Bu nedenle dizel tüketimi daha azdır.
İlgili 42 soru bulundu
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir. Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
Artıları ve Eksileriyle Benzinli Araçlar
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
1.6 benzinli bir araç, şehir içinde ortalama olarak 100 km'de 8,5 litre yakıt yakar. Şehir dışında ise 100 km'de yakıt hacmi 6 litreye kadar düşebilir.
LPG'li araçlar
LPG, benzine ve dizele göre daha ucuz olan bir yakıt türüdür.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Dizel ile çalışan arabalar, benzinli arabalara göre %25 daha az yakıt harcarlar. Ancak bu soruya kesin olarak evet ya da hayır cevabının verilememesinin sebebi ise otomobilinizi ne sıklıkta kullandığınız ve hangi alanlarda kullandığınız gibi kriterlerin yakıt harcamasını büyük ölçüde etkiliyor olmasıdır.
Benzinli araçlarla kıyaslandığında %20 daha fazla verimli bir motora sahip olması, %15 daha az emisyon sağlıyor olması ve yaklaşık %25 daha az yakıt tüketimi olması, dizel motorlu araçların dikkat çeken özellikleridir. Benzinli araçların motorları dizel araçlara göre daha sessizdir.
Türkiye İstatik Kurumu'nun (TUİK) 2020 Ağustos ayı istatiklerine göre yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde kayıtlı 12.853.573 araç bulunuyor. Yakıt türü sıralamasında zirve dizel araçların oluyor. İstatistiklere göre ülkemizde 4.920.739 dizel araç kullanılıyor.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 40,04 şeklindedir.
Eğer yakıt deponuz 50 litre ise ve siz dolu depoyla 500 kilometre mesafe kat ettiyseniz, aracınızın 100 kilometre başına 10 litre yakıt harcadığı sonucuna ulaşırsınız.
1 litre benzinle ortalama olarak 14.7 kilometre yol kat edilebiliyor. Aynı miktarda otogaz-LPG kullanarak 11.36 kilometre yol almak mümkündür. Motorin yani mazot ile ise bir litre yakıtla 22.22 kilometre yol gidilebilir.
Benzin yapısı gereği, LPG'ye nazaran litre bazında %20 daha az yakıt tüketiyor, ancak LPG de benzine göre %50 daha düşük fiyata satın alındığı için daha tasarruflu deniliyor. Yapılan araştırmalara göre benzinli araçlar 100 kilometrede yaklaşık 10 litre yakıt tüketirken; LPG'li araçlarda, 12 litre olarak hesaplanıyor.
Yarış halinde iki araçta dip gaz gideceği ve benzinli çokça devir çevireceği için dizeli geçer. Ancak normal şartlarda dizel o rampayı çok rahat bir şekilde çıkabilir. Dizelin avantajı günlük kullanımda çıkıyor. Zaten dizel motorlardan performans motoru olsaydı firmalar çoktan dizele geçerdi.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Şanzuman oranı en doğru olan. Dizelin torku yüksek olduğu için uzun mesafede kazanan dizel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri