Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Saute en çok ve sık kullanılan pişirme yöntemlerinden biridir. Soteleme işlemi et ya da sebzelerin tavada az yağlı olarak karıştırılarak pişirilmesine denir.
Asitte pişirme kimyasal bir yöntemdir. Kısaca asitli gıdalar ile pişecek olan gıdayı birleştirmektir. Örneğin , Eti sirke ,Limon , şeker ve tuz ile marina edip kapalı bir kabın içerisinde beş yada altı saat beklettiğinizde bir nevi eti pişirmiş sayılırsınız.
Sous Vide, hassas sıcaklık kontrollü bir sirkülatöre dayanan pişirme yöntemidir. Gıda, vakumlu, mühürlü ve tam kontrollü su banyosu içinde nazik bir ısıda pişirilir. Her zaman tekrarlanabilir mükemmel sonuçlara ulaşabilirsiniz. Istakoz ya da balık gibi hassas yiyecekler için idealdir.
İlgili 36 soru bulundu
Frit pişirme tekniği bol yağda kızartma olarak ifade edilir. Malzemeyi kızgın yağın içerisine daldırarak, yiyeceğin yüzeyinde birden, gevrek bir kızarmış tabaka oluşturulup içinin yumuşak kalması sağlanır. Frit pişirme tekniğinde sıcaklığının yüksek derecelere çıkabilmesinden dolayı bitkisel yağlar tercih edilir.
Baking ya da cooking olarak adlandırılan makyaj yöntemi, aslında makyajın vücut ısımızla bütünleşmesi demek. Şöyle ki; kendi vücut ısımız ve cildimizdeki yağ makyajın rengini ve dokusunu değiştirir. 'Baking' işlemi işte tam bu noktada devreye giriyor çünkü o bekletme sırasında makyaj cilt ile tamamen bütünleşiyor.
Ayrıca kansorejen tehlike içeren, etin dış yüzeyinin çok pişmesinden dolayı oluşan Maillard reaksiyonu oluşmaz. Bu bakımdan da yine sous vide tekniği, diğer pişirme tekniklerine göre daha sağlıklı olduğu söylenebilir.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
Sous Vide; Fransızca bir terim olarak vakum altında anlamına gelir. Genel olarak; gıdaların pişirilmeye hazırlanması, lezzetlendirilip vakum poşeti içinde havası alınarak vakumlanması, kaynatmaya oranla (100C) daha düşük kontrollü ısı uygulanmış su banyosu içerisinde ürünlerin pişirilmesi sürecidir.
1- Tavada pişirme yöntemi. 2- Derin bir tencerede, biraz su ve aromatik sebzelerle, iri parça yiyecekleri yavaş yavaş, kapak kapalı şekilde pişirme usulü.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Silkme nedir? Silkme; yapılan yemeğin kaşık ya da kepçe ile karıştırmadan sadece tencereyi kapağıyla beraber iki kulpundan tutup, silkelenmesidir. Yani tencereyi sallayarak, karıştırmadır. Bu yüzden yemek silkme adını bu yöntemden alıyor.
Kör Pişirme; tart hamurunun, içini doldurmadan önce ön pişirmeden geçirilmesi işlemine veriliyor. Bu işlem sayesinde, tart hamuru daha kıtır oluyor. Ayrıca, içine harç konulduğunda ıslanıp yumuşamaması için de Blind Baking önemli.
Izgara, yiyeceklerin yüzeyine genellikle yukarıdan, aşağıdan veya yandan uygulanan kuru ısıyla pişirme şeklidir. Izgara genellikle önemli miktarda doğrudan, radyan ısı içerir ve et ve sebzeleri hızlı bir şekilde pişirmek için kullanılır.
Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır. Burada esas nokta ürünleri yavaş pişirmektir.
Bir kavanoz içerisine bir sıra limon dizdikten sonra üzerine tuz ve limon karışımından bolca serpin. Karanfil kişniş tohumu, çörekotu ve kakuleden dilediğiniz kadar serpiştirin. Bu işlemi kavanoz tamamen dolana kadar tekrarlayın. Kavanozun ağızını sıkıca kapatarak oda sıcaklığında 7 gün bekletin.
Kuzu konfit için kaburgalı bir kuzu eti gereklidir. 4 ya da 5 saat gibi bir süre kendi yağıyla ve çok az zeytinyağı ilavesi ile bir tencerede pişirilen kuzu kaburga, konfit tekniği ile pişmiş olur. Ortaya lokum gibi dağılan ve çok lezzetli bir et yemeği çıkar.
Yani kırmızı etin pişmesi ve iç ısısının 60 dereceye ulaşması için su banyosunda geçirmesi gereken süre 60 dakika iken tavuk etinin pişmesi ve iç ısısının 74 dereceye gelebilmesi için su banyosunda geçirmesi gereken süre 96 dakikadır.
İlk olarak 1970 yılında Fransa'da Georges Pralus tarafından kullanılmıştır. Sous Vide, Fransızca vakum altında anlamına gelmektedir. Bu yöntemle pişirilen yiyeceklerin hiç su ve yağ kaybı olmadığından lezzetleri mükemmel olmaktadır.
Bir dönem sadece profesyonel mutfaklarda karşımıza çıkan sous vide ("su vi" diye okunuyor) tekniği, son dönemde mutfak meraklılarının artmasıyla ve yemek odaklı televizyon programlarının da etkisiyle ev mutfaklarına da girmeye başladı.
Haşlama olarak da bilinen “Bouilli pişirme yöntemi”, yiyeceğin hızla kaynayan sıvının içerisinde pişirilmesi işlemidir.
Grill, ızgarada pişirme yöntemidir. Bu yöntem de ısı sabit bir şekilde aşağıdan gelir ve ürünler hızlıca pişer. Bu yöntemde et, sebze, kümes hayvanı, balık pişirebilirsiniz.
Fondöten, cilde ince bir tabaka hâlinde sürülmelidir. Sürme işlemi, kılların çıkış yönüne doğru yapılmalıdır. Yuvarlak hareketlerin uygulanması, bu makyaj malzemesi için uygun değildir. Fırça ve sünger dışında ürünün elle sürülmesi de mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri