Açıklama: Suizan yani kötü zan kötü düşünmektir.Yani başkasının arkasından onu kötülemektir. İftira ise yüzüne doğru yapmadığı bir şeyi yaptı olarak yalan söylemektir. Farkı olarak suizan arkasından iftira yüzüne doğru olarak açıklanabilir.
Suizan, "kötü zan, kötü düşünce" anlamına gelir. Bu nedenle suizan, kötü bir düşünceyi ifade etmek için kullanılır. Bahse konu kelime Arapça kökenlidir. Suizan kelimesinin zıt anlamlı kelimesi de hüsn-ü zandır.
Su-i zan; İnsanlar hakkında kötü duygu ve düşünceleri beslemektir. Delilsiz bir şekilde hüküm verildiği için günaha girilir.
Zan kavramının bazı hadislerde olumlu ve olumsuz anlamlarda kullanılması dikkate alınarak İslâm ahlâk kültüründe bir kimsenin kesin bilgisi olmamakla birlikte başka biri hakkında iyi kanaat beslemesine “hüsn-i zan”, kötü düşünce ve kanaate sahip olmasına “sû-i zan” denilmiştir.
Diğer lisan günahlarından biri de sû-i zanları dile getirmektir. Peygamber Efendimiz de şöyle buyurmuştur: “Zandan sakınınız. Çünkü zan (yersiz itham), sözlerin en yalanıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Çok sayıda ayet-i kerime, iftira`nın özelliğinden ve onun Allah`ın nezdinde sevilmeyen ve hatta yerilen bir davranış olduğundan bahsetmektedir. Iftiranın en ağırı namus üzerine atılan iftiradır. Bunu, Hz. Âîşe ile ilgili olarak "Ifk hadisesinde" görmekteyiz.
İftira suçundan dava açılması için suç unsurlarının meydana gelmesi gerekir. İftira suçunun unsurları; kişinin kimliği ya da kimlik bilgileri kullanılarak adına haksız eylemler yapılması, yapmış olmadığı hukuka aykırı bir eylem için yapmış gibi şikayet edilmesidir.
Kalbe gelen kötü düşünce, o hâliyle suizan olmaz. Kalbin o tarafa kayması suizan olur. Mesela birinde bir kalem görünce, (acaba bu kalemi çalmış olabilir mi) diye sadece düşünmek suizan olmaz. Ama (çalmış olabilir) diye zannetmek suizan olur.
Anlam olarak suizan kelimesinin zıddıdır. Suizanın anlamı kötü zan iken hüsn-ü zannın anlamı iyi zandır. Daha ayrıntılı tarif etmek gerekirse hüsn-ü zan, yeterince tanınmayan bir insan hakkında olumlu düşünmek, iyi düşünmek anlamına gelir.
Bir düşüncenin suizan olarak kabul edilmesi için kalbinde o tarafa kayması gerekir. Örnek verecek olursak başımıza gelen bir olayda karşıda ki insanın suçu işlediğine inanmak suizan etmektir. Ancak kişi o yapmış olabilir gibi bir düşünce içinde olursa suizan etmiş olmaz.
Zan, dini literatürde sıkça ifade edilen bir kavramdır. Tek başına mutlak iyi ya da kötü bir an- lam taşımayan zan kavramı, daha çok nötr olarak bir şey hakkına bir kanaate sahip olmaktır.
Zannın bir kısmı bizatihi, yani yapısı gereği günahtır; aynı zamanda günaha götürmektedir. Günah olan zan, günah doğurmakta, günah yaptırmaktadır. Hz. Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir.
Hüsnü zan, bir kişi hakkında iyi şeyler düşünmek ve temenni etmek demektir. Bu tamlamada zan kelimesi, görüş ve kanaat manasında kullanılmıştır.
İyi niyetli ve iyi düşünceli olma hali. Sâlih bir mü'min, insanlar ve olayların hakkında değerlendirmelerde bulunurken, olabildiğince iyi niyetli davranır ve hayra yorar.
Suizan yani kötü zan kötü düşünmektir.Yani başkasının arkasından onu kötülemektir.
Zan altında bırakmak = Bir şeyle suçlamak ve sanık durumuna sokmak. Zan etmek = Kesin hüküm bulunmayan bir durumu kötüye yorumlamak.
Nazar değmesi ile hasedin birbirine kuvvetli bir bağla bağlı olduğunu görmek mümkündür. Haset coşunca, kişinin bakışları ile fırlattığı psiko-fizik enerji elektrik haline dönüşür. Bu elektrik dalgaları karşıdakini zayıf bulunca, yıldırım gibi çarpar. İşte nazar dediğimiz olay budur.
Hem masdar hem de isim olarak kullanılan hased kelimesi, başkasının sahip olduğu maddî veya mânevî imkânların kendisine intikal etmesi veya kıskanılan kişinin bu imkânlardan mahrum kalması yönündeki istek ve niyeti ifade eder.
Haset kelime anlamı olarak 'Kıskançlık, çekememezlik' anlamlarına gelmektedir. Halk dilinde bu eş anlamları üzerinden en fazla kullanılan kelimelerden biridir. Daha çok insan üzerinden kullanılan bir yapıya sahiptir. Herhangi bir kişinin kıskançlık yapması ya da çekememezlik durumuna girmesi olarak tabir edilebilir.
Sözlük anlamından ve kaynaklardaki bilgilerden anlaşıldığına göre zanna en yakın kavram şektir. Nitekim bazı fakihler zannı şek kabilinden sayarak, "doğruluğu ve yanlışlığı eşit derecede mümkün görülen veya biri diğerine tercih edilebilen hüküm" diye tanımlamışlardır.
Bir konuda kötü niyet olduğunu düşünmek, hoş olmayan duygular beslemektir. Yani bir kişi hakkında bilmeden, (tanımadan, sormadan) peşin hüküm (yargı) sahibi olmak demektir. İslam'da Müslümanın Müslümana su-i zan etmesi yasaklanmıştır.
Su-i zan kendi başına tehlikesiz değildir ve kalbe zarar verir. Başlıca Zararları: 1- Su-i zanla Allah veya insanlar hakkında haksızlık yapmış, Allah'ın veya insanların hukuklarını çiğnemiş oluruz. Bu, haddini aşmak ve kul hakkını gasp etmek olur.
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir. Yalan; Doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma söz gibi anlamlara gelmektedir.
İftira suçu, bir kimse hakkında suçu işlemediğinin bilinmesine rağmen veya gerçeğe aykırı olarak suç isnadında bulunularak kişiye yönelik soruşturma veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamaya yönelik eylemden oluşmaktadır. İftira suçu özel kast ile işlenebilecek bir suçtur.
İftiraya Uğrayan Kişi Ne Yapmalı? İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri