Mavi Kart Türk Vatandaşlık Kanunu 28. madde de belirtilen çeşitli haklara sahip olunduğunu resmi olarak belgeleyen bir Karttır. Mavi Kart Türkiye'de doğmuş fakat çeşitli nedenler ile vatandaşlıktan çıkma izni ile Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin tabii olduğu hakları içeren bir karttır.
Öğrenci, öğretmen ve 60 yaşını dolduranların toplu ulaşımda kullandığı 'İndirimli Kart', 65 yaş üstü yurttaşlar ile zabıtalar, anneler, engelliler, emniyet hizmetlerinde çalışanlar, basın mensupları, milli sporcular ve sağlık çalışanlarının da kullandığı 'Ücretsiz Kart' ile 'Mavi Kart' ücretleri, yaklaşık yüzde 72 ...
Mavi kart, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan ve o ülkenin vatandaşlığını almak isteyen vatandaşlarımız için getirilmiştir. Mavi kart bu durumdakiler için büyük önem taşır. Bu kişiler Türk vatandaşlığından çıkarılmışlardır; ama bu şekilde Türkiye'deki işlerini de kolaylıkla halletmektedirler.
Mavi Kart (abonman) herhangi bir indirimli ve ücretsiz kartı almak için hakkı bulunmayan kişilerin aylık belirli bir ücret karşılığında toplu ulaşım araçlarını kullanmasını sağlıyor. Mavi Kart aylık abonmanın dışında TL yüklenerek de kullanılabiliyor.
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
İlgili 26 soru bulundu
Mavi Kart Uygulaması
Mavi Kart yurt dışında dış temsilcilikler, yurt içinde ise ilçe nüfus müdürlüklerince düzenlenir. Mavi Kart almak için; talebi belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur.
İstanbul Mavi Kart (abonman) almak için, nüfus cüzdanı, (ehliyet ya da pasaport da dahil) kimlik kartınız ve 1 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf gerekli. Bu belgelerle size en yakın İstanbulkart Başvuru Merkezi'ne giderek kartınızı alabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Mavi Kart Abonman Aylık mavi kart abonman 180 basım veriliyor 602 TL veriyoruz önceki aydan kalan basım hakkı bir dahaki aya aktarılmıyor.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
Oy çoğunluğu ile alınan karara göre, tam bilet ücreti 9,90 liradan 15 liraya, öğrenci bileti 4,83 liradan 7,32 liraya, sosyal kart (öğretmen ve 60 yaş) bileti 7,09 liradan 10,74 liraya yükseldi. Mavi kart tam abonman ücreti 777 liradan 1177 liraya, öğrenci abonman ücreti 140 liradan 212 liraya çıkarıldı.
Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler. Mavi Kart alınabilmesi için aşağıdaki 1'inci ve 2'nci şartın birlikte mevcut olması gerekir.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, Mavi Kart'ın sağladığı haklardan yararlanabilmektedir. 8- Mavi Kart'tan kimler yararlanamaz? 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamına girmeyenlere söz konusu belge verilmez ve böyle bir belgeden yararlanamazlar.
Tam mavi kart (aylık) 777 TL. Öğrenci mavi kart (aylık) 140 TL. Sosyal mavi kart (aylık) 483 TL.
Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olduğu halde daha sonra vatandaşlıktan çıkmak suretiyle Türk vatandaşlığı sona eren kişilere talep etmeleri halinde verilen ve kanunun tanıdığı bazı haklardan yararlanabilmelerini sağlayan belgeye denir. Mavi kart kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer.
– 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, – Vatani hizmete bağlı olarak şeref aylığı bağlanan kişiler, eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını henüz doldurmamış çocukları, anne ve babaları, – Devlet sporcusu unvanını almış kişiler ücretsiz seyahat hakkına sahiptirler.
İstanbul genelindeki İstanbulkart temsilci ve biletmatiklerden temin edilebilir.
Evet, mavi kartlıların Türkiye'deki taşınmazlar üzerinde mülkiyet hakkına sahip olması mümkündür. Türk Vatandaşlığından Çıkma İzni İle Ayrılan Mavi Kartlıların Miras Hakkı Devam Eder Mi?
Sözleşme aylığı ve mavi kart sahipleri Ülkemizin 22 ülkeyle yapmış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerine göre Türk veya yabancı ülke vatandaşı olmanıza bakmaksızın emeklilik ve hastalık yönüyle eşit işlem yapılmak zorundadır.
İstanbulkart, şehir içi ulaşımda ve market, otopark ya da sosyal tesis gibi yerlerde ödeme yapılabilmesini sağlayan bir karttır ve beş ayrı çeşidi bulunur.
Marmaray'da, İstanbul genelinde kullanılmakta olan aylık abonman (Mavi Kart) geçerlidir.
Mavi Kart Ne Kadar Sürede Çıkar? Almanya mavi kart başvuruları tamamlandıktan sonra belirli bir süre sonra başvurular sonuçlanır. Genellikle bu süre 30 ila 90 gün içinde değişiklik gösterir.
AB Mavi Kart sahipleri sadece 33 ay sonra ya da B1 sertifikasına sahipseler sadece 21 ay sonra süresiz oturum izni alabilirler. Bu konuda daha fazla bilgi için "Süresiz Oturum İzni" bölümümüze bakabilirsiniz.
AYLIK AKBİL (ABONMAN) NE KADAR 2023? İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 51.52 zam yapıldı. Bu zamla beraber tam (aylık akbil) abonman ücreti 777 liradan 1177 liraya yükseldi.
Kimler Blue Card'a başvurabilir? - Meslek Lisesi, Önlisans, Lisans veya Yüksek Lisans mezunları. - Avrupa Birliği ülkelerinden iş teklifi ve iş sözleşmesi almış olanlar.
Bazı kurum personellerine, aylık 100 biniş hakkı veren ödeme kartıdır. Kurumsal mavi kart sahibi olabilmek için, ilk olarak mavi kart edinilmelidir. Kullanıcılar mavi kartlarını kurumlarında ücretsiz karta dönüştürmeli ve her ay kartlarına 100 biniş hakkı kurumlarınca tanınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri