Sakinlik, durgunluk ya da hareketsizlik sükunet kelimesi ile ifade edilir. Aynı zamanda rahat ve huzur gibi anlamlar üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Sükun kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Genel olarak durgunluk, dinginlik ya da erinç gibi anlamlar doğrultusunda sükun kelimesi kullanılır.
1. durma, hareketsiz kalma, durgunluk. 2. gürültü ve patırtıdan uzak olma, sessizlik. 3. rahat, iç huzûru. 4. dinme, kesilme, yatışma.
Arapça skn kökünden gelen sukūn سكون “1. durma, dinme, dinlenme, ikamet etme, 2. Arap yazısında durak işareti” sözcüğünden alıntıdır.
Eudaimonizm Yunancada, genel anlamda “ruh sükûnu” olarak tanımlanır. Bu, ruhen mutlu olduğumuzda, gerçek mutluluğa sahip olduğumuz anlamına gelen bir mutluluktur.
''Dinmek'' fiilinden türetilen dingin kelimesi, öz Türkçedir. 14. yüzyıldan beri kullanılan bu sözcük, sakin, sessiz, içine kapanık anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise güçsüz düşmüş, takati kalmamış olan kimsedir.
İlgili 16 soru bulundu
eskide kısılı kalmış, zamana, yeniye zihin, fikir, tempo uyduramamış insanlara söylenir...
bu kişiler maçları önce bir televizyondan izlerler ardından tv de maçın özet görüntüleri ve ardında yorumları izlerler.sonrasında bu maçlar hakkında gazetede yorumları okurlar ve artık en son da kendilerini aşarak youtube,ligtv.com,... üzerinden maçın önemli anlarını tekrar izlerler.yani tam bir topkafalılık.
GİRİŞ Türk dil kurumunun sözlüğünde belirtildiği üzere huzur dirlik, baş dinçliği, gönül rahatlığı, rahatlık, erinç; sükûn ise erinç, huzur, rahat, durgunluk, dinginlik anlamlarına gelmektedir.
Hamiyyet kavramının zıddı olarak sekînet ise çeşitli olumsuz duyguların etkisinden kurtulup doğru bir duygusal tutuma sahip olmayı ifade etmektedir.
"Zahir" ismi, Arapça kökenli bir isim olup "parlak", "göz alıcı" ve "açıkça görünen" anlamlarına gelir.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
3 Mart 1925'te başbakan olan İsmet İnönü, ayaklanmanın bastırılması için hükümete geniş yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu'nu TBMM'den çıkardı. Diğer taraftan ordu birlikleri harekete geçirildi. Yapılan plânlı askerî harekât ile, isyancılar dağıtılıp, elebaşıları yakalandı.
Takriri Sükun Kanunu; İsmet Paşa hükümeti tarafından 4 Mart 1925 tarihinde ülke içindeki gericilik ve irtica tehdidine karşı Meclis'ten geçirilmiş olan yasadır. Toplam üç maddeden oluşan Takriri Sükun Kanunu'nun ilk maddesi ile hükümete geniş yetkiler verilmiştir.
Sükun (Cezim)(ــْـ): Harfin üstüne konan, yuvarlak, küçük bir şekildir ve harfi, yönsüz olarak yalın bir şekilde okutur. Her harfin cezimli durumunu tanıyabilmek için, öncesine sırayla,üstün,esreveötrelibir Hemze getirerek okuyalım.
Cismin bir mekândan diğer bir mekâna intikalini veya genellikle tabiattaki çeşitli değişmeleri ifade eden kelâm ve felsefe terimi. Cevher ve cismin gelip geçici niteliği anlamına gelen, cevher ve zâtın zıddı olarak kullanılan felsefe, mantık ve kelâm terimi.
Aşk-ı Sükut (Aşkın Sessizliği)
KUR'ÂN KAYNAKLI VE HZ. ALİ'NİN ON DOKUZ SİSTEMİNE DAYALI BİR DUÂ OLAN SEKÎNE DUÂSI, ÜSTAD HAZRETLERİ TARAFINDAN ÖZELLİKLE AHİR ZAMAN FİTNELERİ KARŞISINDA MANEVÎ BİR KALKAN HÜKMÜNDE GÖRÜLMÜŞ VE OKUNMUŞTUR. OKUYAN KİMSE MANEVÎ BİR HUZUR VE SEKÎNET HÂLİ BULUR, ALLAH'IN İZNİYLE KORKU, ENDİŞE VE TEHLİKELERDEN KURTULUR.
Vakar kelimesi, Türkçede de kullanılmakta ve “insana saygınlık, soy- luluk kazandıran, olgunluk duygusu veren davranış ölçülülüğü;18 ağırbaş- lılık, haysiyetli ve şerefli olma, temkin, heybet, ciddiyet, onurluluk” gibi anlamlara gelmektedir.
Sekine duası Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın geçen isimlerinden oluşan duadır. Sekine sure değildir. Kur'an'da farklı surelerden geçen ayetlerden oluşur.
Bu Anayasal hükümlerden çıkan sonuç şudur ki, huzurlu bir ortamda, rahatsız edilmeden, belirli bir sükûnet, psikolojik rahatlık ve dinginlik içinde, rahatsız edilmeden yaşamını ve faaliyetlerini sürdürmek, bu şekilde manevi varlığını korumak ve geliştirmek her bireyin hakkıdır.
Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunun maddi unsurunu; belirli bir kimseye ısrarla telefon edilmesi veya gürültü yapılması ya da hukuka aykırı bir başka davranışta bulunulması oluşturmaktadır.
Örneğin bir kimsenin kapı zilini ısrarla basıp basıp kaçmak belirtmiş olduğumuz suçun oluşumuna sebebiyet verebilir. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen iletişim rahatsız edici olduğu halde ısrarla yapılıyorsa bu durumda da kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşması mümkündür.
1. Başı büyük olan. 2. mec. Anlayışsız (kimse).
Samıt kelimesi dilimizde yaygın olarak kullanılan bir kelime değildir. Samıt kelimesinin susan ve konuşamayan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
Tutam kelimesi; avuç içi veya parmak uçlarıyla tutulabilen miktarda olan anlamında ama net bir ölçü değil. Bu miktar, kişinin elinin ölçüsüne göre değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri