Karpuz Suyunun Faydaları Karpuz suyunun her ne kadar yüksek oranda sudan oluştuğu söylense de içerisinde sağlığa yararlı birçok madde bulunur. Lezzet dolu ve besleyici bir meyve olan karpuzda yüksek oranda folik asit, C vitamini, antioksidan flavonoidler, vitamin ve mineraller vardır.
Sıvı kaybını önleyen karpuz suyu, su kaybı yaşayan bireyler tarafından da tüketilebilir. Karpuz cilde faydaları ile bilinen bir meyvedir. Karpuz ya da karpuz suyunu tüketerek cilt sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Cildinizin daha parlak ve canlı olmasını istiyorsanız, karpuz suyunu sık sık tüketmelisiniz.
-Karpuzları dilimleyip çekirdeklerini çıkartın. -Dilimlediğiniz karpuzları blenderdan geçirin veya bir çatal yardımıyla ezin. -Blenderdan geçirilen karpuzun suyu, süzgeç yardımı veya bir tülbent yardımı ile süzerek başka bir kap içerisine aktarın. -Suyun içine limon suyunu ekleyip karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
Karpuz Kanı Temizler Mi? Karpuz su içeriği %92 oranındadır. Antioksidan özelliği ile de dikkat çeker. Su kapasitesi ve antioksidan özelliği ile karpuz tüketimi kanı temizlemeye destek olabilir.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
İlgili 18 soru bulundu
Karpuz suyu içeriğindeki maddeler sayesinde böbrek fonksiyonlarını düzenler. Diğer tüm kırmızı renkli meyvelerde olduğu gibi karpuzda da yüksek oranda inflomasyon azaltıcı özellik bulunur. İçerisinde yer alan likopen ve antosiyan sayesinde kalp krizi ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.
Mineral ve vitamin deposu olan karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alıyor. Besin içeriği kadar kalorisi de yüksek olan karpuz yeterli miktarda vücuda sağlık kazandırırken, aşırı tüketildiğinde ise kilo alımına yol açabiliyor. Bu nedenle sofrada, küçük porsiyonlarla yer alması gerekiyor.
Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor."
Diyet programında 1 bardak karpuz suyunun öğünlerden 1 saat önce tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu yöntem hem daha az yemeyi hem de kilo vermeyi desteklemektedir. Karpuz suyunu mevsiminde mümkünse her gün tüketmenin bütün vücuda olduğu gibi cilt sağlığına da olumlu etkileri vardır.
Hassas ve akneye meyilli bir cildiniz varsa karpuz suyu içeren ürünler vazgeçilmeziniz olacak. Güçlü bir antioksidan olan likopen, cilt tahrişini yatıştırmaya yardımcı olan güçlü anti-inflamatuar özelliği vardır. Özellikle Koreliler sivilce tedavisinde karpuz suyu kullanıyor.
Karpuz suyu böbrekler için çok faydalıdır. Böbrekleri temizler, böbrek taşı tedavisinde fayda sağlayabilir.
Karpuz Zayıflatır mı? Normal beslenme sırasında karpuz, abartılmadığı sürece kilo aldırmaz. Aksine hiç yağ ve kolesterol içermediği için sağlıklı beslenmeyi destekler. Günlük beslenmede günde 1-2 dilim karpuz, kilo almanıza neden olmayacağı gibi tek başına yenilerek zayıflamayı da sağlamaz.
Limonlu karpuz tüketmek, cinsel hastalıkların tedavisinde öncü rol oynuyor. ABD'de yapılan son araştırmaya göre, karpuzda bulunan “citrulline” adlı madde, erkeklerde rastlanan ereksiyon bozukluğunu önlüyor ve tedavi ediyor.
4- KARPUZU YEMEDEN ÖNCE İÇİNDEN BİR KISIM KESİP SUYA KOYUN: Bir karpuzdaki nitrat konsantrasyonunu kontrol edebilirsiniz. Bunu sağlamanın yolu bir parça karpuzu suya koyun. Eğer su parlak ve pembe bir renk alırsa bu durum karpuzun tehlikeli olduğunu gösterir.
Yani karpuzun böbrek taşı üzerine sıvı deteği dışında bir etkisi olmadığı söylenebilir. Avokado yaprağının faydaları böbrek taşı: Avokado yaprağı böbrek taşının oluşuna,düşmesine ve eriltilmesine etkili olduğu ile ilgili bilgi yanlıştır, bir şehir efsanesidir ve bilimsel kanıttan yoksundur.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
Karpuzun suyu sindirim, dolaşım ve sinir sistemlerinin iyi çalışmasını sağlar, karaciğeri ve böbrekleri toksinlerden temizler. Gut riskini azaltır, cildi ve gastrointestinal sistemin işleyişini iyileştirir.
Böbrek hastaları doktora danışmadan yememeli
Ancak karpuz potasyum içeriği yüksek olan meyvelerden biridir. Bu sebeple potasyum kısıtlaması olanlarda, böbrek hastalarında tüketimi beslenme uzmanları kontrolünde olmalıdır.
Besin değerlerinden tam olarak yararlanabilmek için karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmeli. Yemekten sonra yenilen karpuzun şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açtığını söyleyen beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun aç karnına ya da öğün aralarında çekirdekleriyle yenilmesini öneriyor.
O'nun kuşkusuz en sevdiği meyve hurmadır. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), hurma mevsiminde kendisine ikram edilen taze hurmaları reddetmezdi. 18 Kuru hurma ise Medineli yoksulların en önemli yiyeceğiydi. Hz.
Peygamber Efendimiz, özelikle Medine'de yetişen acve hurmasını çok severdi. “Acve, hurması cennet yemişlerindendir.”[18] buyurarak, acve hurmasını övmüştür. O'nun övgüsü sebebiyle acve hurması tarih boyunca en çok aranan ve talep edilen hurma olmuştur.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri