Şükür secdesi nasıl yapılır? Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbih okunur; tekrar tekbir alarak ayağa kalkılır. Şükür secdesinde “sübhane rabbiye'l-a'la” tesbihinin yanında hamd ve şükür ifade eden dualar da okunabilir. Şükür secdesinin abdestli olarak yapılması uygun olur.
Şükür secdesinin, bir musibetten, bir beladan kurtulduktan sonra ya da mutlu olunan bir haber alındığında, kişinin istediği bir şeye kavuştuğunda kıbleye yönelerek yapıldığı belirtilmektedir. İnsanlar zor durumlardan kurtulduktan sonra ve mutlu olduklarında şükür secdesinde bulunabilmektedirler.
Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya diyerek niyet edilmektedir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek tekbir alınır ardından Subhaneke okunur ve besmele çekilir.
Şükür secdesi şöyle yapılır: Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbîhâtta bulunduktan sonra Allah'a hamd ve şükredilip yine tekbir alarak ayağa kalkılır (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/119).
398- Bir nimetin yüz göstermesi ve bir musibetin kalkması gibi bir sebeb olmaksızın yapılacak şükür secdeleri ne bir sünnettir, ne de mekruhtur. Fakat namaz bittikten sonra bu şekilde secde yapılması mekruhtur. Çünkü bunu da, namazın vaciblerinden veya sünnetlerinden sanacak kimseler bulunabilir.
İlgili 38 soru bulundu
"Allahu Ekber" denir ve Rükûa eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir. Rükûdan doğrulur: "Semi Allahu limen hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. "Allahu Ekber" denir ve secdeye gidilir: Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir.
Sad suresindeki ayet Allah'ın, Hz. Davud aleyhisselam'ın tövbesini kabul etmesi dolayısıyla onun şükür secdesidir. Bu ayet in okunması bunu hatırlatmak içindir.
Şükür secdesi nasıl yapılır? Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbih okunur; tekrar tekbir alarak ayağa kalkılır. Şükür secdesinde “sübhane rabbiye'l-a'la” tesbihinin yanında hamd ve şükür ifade eden dualar da okunabilir. Şükür secdesinin abdestli olarak yapılması uygun olur.
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerindeki hâkim görüşe göre şükür secdesi sünnet, Hanefî mezhebine göre ise müstehaptır.
Abdestli olarak kıbleye yönelerek tilavet secdesi niyetiyle eller kaldırılmaksızın Allahü ekber denilerek secdeye varılır; Secdede üç defa “sübhâne rabbiye'l-a'lâ” denildikten sonra yine tekbirle kalkılır. Secdede tesbih, hamd ve dua edilebilir. Selam verilmez.
Bu namazın dini bir gereklilik olduğu inancı veya kaanati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah'ın verdiği nimete şükür olarak namaz kılabilir.
Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür. Alimler kerahat vaktinde namaz kılmayı caiz saymamaktadır. Kerahat vakitleri dışında her zaman şükür namazı kılmak mümkündür.
ŞÜKÜR NAMAZI KAÇ REKATTIR? Şükür namazı iki rekat olarak kılınır.
Şükür namazı, abdest aldıktan sonra "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya" diye niyet edilerek iki veya dört rekat namaz kılınmasıyla eda edilir. Namazın edası sırasında secdede Allah'a şükredilir ve edilebildiği kadar dua edilir. Şükür secdesi aynen tilâvet secdesi gibidir.
Buna göre âdet hâlinde olan bir kadın şükür secdesi yapamaz.
Namazdaki bazı kusurları telâfi etmek için yapılan secde. Dalgınlıkla yanlış iş yapma veya unutma anlamında bir terim.
Şükür namazının ne zaman kılınacağı ile ilgili herhangi bir kriter bulunmasa da kılınması sırasında kerahat vakitler önemlidir. Kerahat vakitleri dışında şükür namazı istenildiği zaman kılınabilir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Tilavet secdesi kılınışı namaz gibi değildir. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar. Tilavet secdesi tamamlandıktan sonra tilavet secdesi duası yapılması gerekir.
Şükür secdesi şöyle yapılır: Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbih okunur; tekrar tekbir alarak ayağa kalkılır. (İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, II, 597-598) Şükür secdesinde “sübhane rabbiye'l-a'la” tesbihinin yanında hamd ve şükür ifade eden dualar da okunabilir.
Şâfiîler'e göre secdenin yanı sıra niyet, iftitah tekbiri ve selâm vermek de tilâvet secdesinin rükünlerindendir; niyetten sonra eller kaldırılarak iftitah tekbiri alınır, ardından eller kaldırılmadan ikinci bir tekbirle secde yapılır, secdeden sonra herhangi bir dua okunmaksızın kısa süre oturulup selâm verilir.
Kur'an-ı Kerim / Kuran Sözlüğü / Tilâvet Secdesi Diyanet İşleri BaşKanlığı Kur'ân'da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir.
Bundan sonra kıbleye dönülür, seccade yere serilir ve niyet edilir. Bu niyet "niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavet" e denilerek yapılır. Bundan sonra tekbir getirilir, yani "Allah-u Ekber" denilerek doğrudan secdeye varılır.
TİLAVET SECDESİ DUASI NEDİR? Esasen tilavet secdesine özgü özel bir dua yoktur. Ancak tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” yani “İşittik ve itaat ettik!” demesi müstehaptır.
🔸 Peygamber Efendimiz (sav) sehiv secdesinin anlamına ve amacına ilişkin şöyle buyurmuştur: "Biriniz namazında şüpheye düşerse doğrusunu araştırsın ve namazını kanaatine göre tamamlasın, sonra selâm versin ve sehiv secdesi yapsın."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri