Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman Sükut etmek kelimesinin anlamı, 'susmak veya sessizlik' şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle sessizlik istenen bazı yerlerde bunun gerçekleşmesi için sükut kelimesi kullanılır.
Sükut ne demek? Sükut kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir ve “sessizlik, konuşmama, susma, bir şey söylememe, sessiz kalma” anlamlarına gelir. Arapçada “sustu” anlamına gelen “sakata” kelimesinden türemiştir. Sessiz kalma durumuna sükut denmektedir.
Susma anlamında bir fıkıh terimi.
Sükut Nedir? Söz söylememe, konuşmama, susma, sessizlik. Sükut ile ilgili cümleler: Uzun süren sükutu bozmak için söze başladı.
sükut etmek / sükût etmek
Sessiz kalmak, susmak.
İlgili 15 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir. Arapça dilinden Türkçe diline geçmiş olan bu kelime bahsedilen anlamıyla dilimizde sıklıkla kullanılmaktadır. Müptela kelimesinin kullanıldığı atasözü ve deyimler de mevcuttur.
Sukutuhayal kelimesi “hayal kırıklığı”, “düş kırıklığı” anlamına gelmektedir. Sukutuhayalin etimolojik kökeni sözcük öbeğinden ve kelimelerin birleşiminde kullanılan teknikten anlaşılacağı üzere Arapçadır.
SUKŪTUHAYAL. [l ince] (ﺳﻘﻮﻁ ﺧﻴﺎﻝ) i. (Ar. suḳūṭ ve ḫayāl ile suḳūt-ı ḥayāl) [Halk arasında daha çok bilinen sükût kelimesinin etkisiyle yanlış olarak sükütühayal şeklinde de kullanılır] Hayal kırıklığı, düş kırıklığı: Bir garip tesâdüf yaman sukūtuhayal / Hayat şâiri mecrûh eder hakîkat-i hal (Ali E.
Sükut ikrardan gelir atasözü, günlük yaşantımızda çok fazla kullandığımız atasözlerinden biridir. TDK'ye göre sükut ikrardan gelir kelimesi anlamı ise şu şekildedir: "Susmak kabul etmek demektir." - Senin böyle bir işi yapmış olduğuna inanamıyorum ama sessizliğin bunu yapmış olduğuna işaret ediyor.
Fıkıh terimi olarak sükût, irade bildiren veya iradeye delâlet eden bir söz, yazı, işaret ya da fiilin eşlik etmediği susma halini ifade eder.
TDK'ya göre şükür; - Allah'a duyulan minneti dile getirmek, - Mutlu bir olay veya yapılan bir iyilikten dolayı duyulan hoşnutluğu bildirmek.
Arapça sḳṭ kökünden gelen suḳūṭ سقوط "düşme" sözcüğünden alıntıdır.
Söz Gümüşse Sükut Altındır Atasözünün Kısaca Açıklaması
Güzel konuşuyor olabilirsin ama susmasını da bilmelisin, söz gümüşse sükut altındır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman Sükut etmek kelimesinin anlamı, 'susmak veya sessizlik' şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle sessizlik istenen bazı yerlerde bunun gerçekleşmesi için sükut kelimesi kullanılır.
İnsan, yerine ve zamanına göre konuşmasını ve susmasını bilmeli, konuşmasında da susmasında da aşırılıklardan kaçınmalıdır. Ecdadımız, “Çok söz yalansız, çok para da haramsız olmaz.” demiştir.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder.
SÜKUT İKRARDAN GELİR ATASÖZÜNÜN ANLAMI
Şayet dinimize aykırı bir durumla karşılaşırsa o zaman suskun kalmaz duruma müdahale ederdi. Zira kötü işler karşısında suskun kalmak da sükutta ikrar vardır sözü gereği onay kabul edilir. Bu nedenle bir kötülük görüldüğünde susulmamalı, muhakkak karşılık verilmelidir.
“Sükût İkrardan gelir” kuralı gereğince, bir konu karşısında susulması (sükût edilmesi), aksi belirtilmedikçe kural olarak, o konuda ikrar (kabul) anlamına gelir. Hukuk yargılamasında, “sükût ikrardan gelir kuralı uygulanmaz”.
Kısaca Sükut İkrardan Gelir Atasözü Açıklaması
Eğer bir olay, durum veya beyana karşı herhangi bir karşı ses çıkarılmıyor ise, bunun anlamı bu olay, durum veya beyanı onaylamaktır.
Kesin bir şekilde düşüş, alçalış.
sükût - Nişanyan Sözlük. Arapça skt kökünden gelen sukūt سكوت “sessizlik, susma” sözcüğünden alıntıdır.
Bu kelime genellikle sukut, sükut şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sükût şeklinde olmalıdır.
Aşk teması içinde sevgiliye olan aşkı ifade etmek üzere meftun sözcüğüne sıkça yer verilir.
İnkisar-ı Hayal Ne Demek? Eski dönemlerde daha fazla kullanılmış olan inkisar-ı hayal kelimesi, günümüz Türkçesine çevrildiği vakit, 'Hayal Kırıklığı' şeklinde ön plana çıkıyor.
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri