Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir. Ancak kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklığın 0 derece olması şart değildir. Öyle ki bazen termometreler 4-5 dereceyi gösterirken bile kar yağdığı görülebilir.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Peki, kar kaç derecede yağar? Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir. Fakat kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklık değerinin 0 olması şart değildir. Bazı durumlarda termometreler 4 ile 5 dereceyi gösterirken de kar yağdığı gözlemlenmiştir.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
Genelde Türkiye'de karın ilk yağdığı nokta Ağrı Dağı. Buraya kar yağması bölgede kışın habercisi olarak kabul ediliyor. Yöre halkı, Ağrı Dağı'na kar yağmasının ardından kış mevsimi için hazırlık yapıyor.
Kar, suyun katı halidir. Buna göre katı halde bulunan buz, 0°C üzerine çıktığında karlar erimeye başlar. Hava sıcaklığı 0°C seviyesinde veya altında bulunduğu sürece buz halinde bulunan karlar kalmaya devam eder.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Kış: - En soğuk mevsimdir. - Ağaçlar bütün yapraklarını döker. - Kar, bol yağış ve buzlanma görürüz.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir.
Bağıl nemin yüzde 100'e ulaşması durumunda hava daha fazla nemi taşıyamaz hale gelir ve daha fazla nem miktarı havayı aşırı yoğun hale getirir. Sis genellikle çiseleme şeklinde yağış ya da hafif kar yağışına sebep olabilir.
Su buharı yeterince neme doyduğunda atmosferin ısısına göre hava olayları oluşur. Kar, havadaki su buharlarının suya dönüşmeden önce donmasıyla oluşur. Bulutlardaki sıcaklığın 2 °C'nin altına düşmesiyle gaz halindeki su buharı, havadaki toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak donar. Böylece kar parçacıkları oluşur.
Kış gelip de yeryüzünde havalar soğuduğunda, su yine de buharlaşmaya devam eder. Buharlaşan su yavaş yavaş atmosferin üst katmanlarına doğru yükselir. Ama oradaki sıcaklık o kadar düşüktür ki, su buharı sıvı hale geçmeye fırsat bulamadan doğruca katı kale geçer ve böylelikle "buz kristallerini" oluşturur.
Yerin sıcaklığı, sıfır derecenin üzerindeyse yağmur yağar. Ancak, yer sıcaklığı sıfır derece ya da sıfır derecenin altındaysa, kar yağışı gerçekleşir.
Kuzey Yarım Kürede kış mevsiminin başlangıcı 21 Aralık olarak kabul edilmektedir. Kış mevsiminin bitişi ise 20 Mart olarak kabul edilmektedir.
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Karasal İklimin Hakim Olduğu, Karın Yoğun Şekilde Yağdığı Şehirler Hangileri? Erzurum Portalı olarak yaptığımız araştırmalarda Türkiye'nin en çok kar yağışı alan ilinin Bitlis olduğunu görüyoruz. Bitlis ayrıca Türkiye'nin en çok yağan kar rekoruna da sahip.
Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar.
Paschinger'e göre, kuzey yarım küresinde 30-50 enlemleri arasında daimi kar sınırının yüksekliği, ortalama olarak 3000-4300 metreler arasındadır.
Çok soğuk olmayan hava kütlelerinde oluşan kar, yere düşerken sıcak alt hava tabakaları içinde kolayca eriyerek yağmur veya yağmurla karışık kar şekline dönüşebilir. Yağmur ve karın aynı anda yağış olarak düşmesine karla karışık yağmur denir. Bu yağış türüne “sulusepken” veya “sulu kar” yağışı adı da verilir.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ekipler, kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu yolu açmak için çalışma yürütüyor.
Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte Artvin'in yüksek kesimlerine yılın ilk karı yağdı. Artvin'in Şavşat ilçesinin üst kısımlarında, dün geceden bu yana hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte başlayan kar yağışı sonrası 2 Bin 450 rakımda bulunan Agara Yaylası beyaza büründü.
Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın bir bölümü ile Iğdır'daki Zor ve Canderviş dağları kar yağışıyla beyaza büründü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri