Biletler: Sultanahmet Camii'ne giriş ücretsizdir.
– Uzun Kuyruklar: Daha önce belirttiğimiz gibi camiye giriş ücretsiz.
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Sultanahmet Camii ibadete açık bir yapıdır ve diğer tüm dini yapılar gibi giriş ücretsizdir.
Sultanahmet Camii Haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Sultanahmet Camiine son ziyaretçi giriş saati kapanış saatinden 30 dakika öncedir. Cuma günleri ziyaret başlama saati 14:30 dur.
Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak “Sultanahmet Durağı”nda inmeniz gerekiyor. Anadolu Yakası'dan gelecek olan ziyaretçiler Kadıköy veya Üsküdar'dan kalkan vapurlar ile Eminönü iskelesine gelerek, Eminönü'nden tramvay veya 10-15 dakikalık yürüyüş ile Sultanahmet Camii'ne ulaşabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Ayasofya Camii Fatih semti sınırları içinde. Eminönü'nden kolayca camiye ulaşabilirsin. İETT otobüsleriyle Adliye durağında inip 500 metre yürüyerek camiye ulaşabilirsin.
Sultanahmet Camii müze statüsünde olmadığı için müzekart geçerli değil.
İstanbul Ayasofya giriş ücreti, camiye çevrilmeden önce 100 Türk Lirası idi. Ancak günümüzde Ayasofya Camii'ni ziyaret etmek ücretsizdir. Aynı şekilde Ayasofya'nın yan bahçesindeki “Padişah Türbeleri” de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul'daki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır.
Buraya ziyaret etmek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi giriş ücretidir. Ayasofya Müzesine giriş ücreti 100 TL olmaktadır. Fakat müzeye giriş ücreti öğretmen ve öğrencilere ücretsiz olarak belirlenmiştir.
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin bugünden itibaren 24 saat ibadete açık olması talimatını verdi. Ayasofya-i Kebir Camii artık 24 saat daima açık olacak. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz."
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' açılış konuşmasında önemli açıklmalarda bulundu. Görmez, "Caminin mesai saatleri yoktur. Din gönüllüsünün mesai saatleri yoktur. Cami devlet dairesi değildir.
İslam Medeniyetleri Müzesi'nin açılışının ardından ücretli mi yoksa ücretsiz mi olacağı merak ediliyordu. Müze girişleri ücretsiz olacak. Büyük Çamlıca Camii İslam Medeniyetleri Müzesi 8 Nisan 2022 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Sultan Ahmet Camii Türkiye'de 6 minaresi olan 5 camiden biridir. Diğer 4 tanesi ise İstanbul Çamlıca Camii, İstanbul Arnavutköy'de Taşoluk Yeni Camii, Adana'daki Sabancı Camii ve Mersin'deki Muğdat Camii'dir.
Camiye ulaşmak için ilk olarak Eminönü'ne daha sonra Sultan Ahmet Meydanı'na gelmeniz gerekiyor. Camiye ulaşım için Kabataş - Bağcılar tramvay hattını tercih edebilir ve Sultan Ahmet durağında inerek camiye kolaca ulaşabilirsiniz.
Çamlıca Camii projesi belli oldu
Mızrak, "7'nci minare dış avlunun ortasındaki zaman minaresi. Sekizgen şeklindeki bu zaman minaresinin üzerinde saat bulunacak, şerefesi de olacak. Tasarladığımız cami büyük, bu nedenle 7 minareli yaptık.
Türk Mimarisinde Alem
Türk sanatında kubbe, minare ve sancak olmak üzere 3 grupta toplanmaktadır. Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır.
Şerefe. Müezzinin ezan veya sela okuduğu ve minareden her yöne dönmesini sağlayan balkona denir.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise müze statüsü iptal edilerek cami statüsü verilmiştir.
Müzekart, bakanlığa bağlı bütün büyük müzelerin (Ayasofya, Topkapı Sarayı, Efes Antik Kenti, Göreme Açıkhava Müzesi, Pamukkale Hierapolis, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi vb.)
Müze girişinden veya İnternet üzerinden bilet alınabileceği gibi, müze kart sahipleri ücretsiz olarak Ayasofya Müzesi'ni ziyaret edebilmektedir.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 350'yi aşkın müze ve ören yerine sınırsız ziyaret olanağı sağlayan Müzekart'ın fiyatı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un talimatıyla bu yıl da 60 lira olarak sabit bırakıldı. 1 Ağustos'tan itibaren ise müze ve ören yerlerine ziyaretler sadece Müzekart ile yapılabilecek.
Müzekart GNS Türkiye'de bulunan 300'den fazla müze ve ören yerinde geçerli olup, ücretsiz sahip olunan dijital bir karttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri