Sulu boya ise bol su tutabilen, oldukça yumuşak kıllar gerektirir çünkü daha hassas bir boyadır. Fırça kıllarının kalın ya da ince olması ve esnekliği gibi özellikler hem sentetik hem de doğal kıllar kullanılarak elde edilebilir.
Sulu boya fırçası 12 numara olarak adlandırılan bu sözü edilen ürün çeşidi tutuş noktasında bireylere oldukça kolaylık sağlar.
Suluboya fırçası yoksa en fazla oje fırçasını temizleyerek yapabiliriz.
Cam ve garboniz boyanacaksa sünger ve ponpon fırça kullanılırsa daha iyi sonuç elde edilir. Kıyı ve köşe gibi detaylar boyanacaksa ince fırçalar tercih edilmelidir. Yuvarlak uçlu fırçalar küçük çizgiler ve darbeler için idealdir. Yassı fırçalar, düz çizgi ve düz şeritlerin çiziminde kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Dişlerinizin ve diş etlerinizin temizliği için en iyi diş fırçası yumuşak, ucu yuvarlatılmış ya da parlatılmış kılları olanlardır. Sıkı ya da sert diş fırçaları diş eti dokularınızı zedeleyebilir. Diş fırçasının büyüklüğü ve biçimi, her dişe ulaşabilecek şekilde olmalıdır.
Su bazlı boya kullanıyorsanız, en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlayarak ağır fırça izlerinin oluşmasını önler. Naylondan yapılanlar, doğal kıllı fırçalardan beş kata kadar daha fazla dayanıklıdır ve temizlemesi çok daha kolaydır.
Beyaz sirkeyi kaynatın, ardından kaba dökün ve sertleştirilmiş fırçayı doğrudan içinde 15 dakika bekletin. Fırçanın kılları yumuşamışsa üzerine dokunun, bu durumda sabunlu su ile temizlemeye devam edebilir ve ardından temiz su ile durulayarak bitirebilirsiniz.
Suluboya fırçalarının ucunda kalan boya partiküllerinin çoğu, fırça ılık bir suda bekletilip yıkandıktan sonra çıkar. Ilık suya batırılmış ve bekletişmiş fırçanın kıllarını hassas dokunuşlarla temizlemek önemlidir. Zira, ıslak haldeyken kılların kopmasına ya da fazlasıyla yıpranmasına sebebiyet verilebilir.
Boya yaparken fırçanın ıslatılıp ıslatılmayacağı, tercih edilen boya türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hazırlanan boya su bazlı ise fırçanın ıslatılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak sentetik incelticiler ile hazırlanan çeşitlerde boya fırçası kesinlikle ıslatılmamalıdır.
Su bazlı boya kuruma süreleri bakımından en cazip boya çeşididir. Kokuya karşı da hassas olan ve hemen kurumasını isteyen kişiler için su bazlı boya tercih edilebilir. 2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır.
Çok tercih edilen ve tamamen pamuktan yapılan modeller öne çıkar. Uygun ürünler için yüzde elli pamuk oranına sahip çalışma malzemeleri de kullanabilirsiniz. Yeni başlayanlar için selülozdan yapılan kalın sulu boya kağıdı da bir başka seçim olabilir.
Stargil Usta Süper Ince Kestirme Boya Fırçası, 3 (60 Mm), Siyah Sap.
Yağlı Boya Kestirme Fırça (4,5 Cm.)
İzmir Fırça 4 Nr Yağlı Boya Kestirme Fırça - 8,5 Cm.
Bir kutu içerisinde, pigmentler su bazlı bir solüsyon ile karıştırılarak sırayla kalıplara dökülür. Kalıplarda kuru bir biçimde bulunan bu karışım, ıslak fırçanın değmesiyle rengini vermeye başlar. Bu sebeple suluboya fırça yardımıyla kullanılabilen bir boya türüdür.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir.
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
Boyama etkinlikleri arasında daha uzun aralıklar için, fırçanın bir jel içinde tutulduğu özel bir saklama sistemi de kullanılabilir. Ortam sıcaklığında hava geçirmeyen plastik poşet içinde saklanan boyalı rulo birkaç güne kadar iyi durumda tutulabilir.
Fırça ve rulo temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler
Son aşamada fırça ve rulo kurumak üzere temiz bir bez üzerine bırakılabilir. Kurutma işlemi için saç kurutma makinesinden de yararlanabilirsin.Çalışmanda yağlı boya kullandıysan fırça ve rulo bakımında kullanılan özel bir temizleyiciye ya da tinere ihtiyacın olacak.
Su bazlı boya mı kullanıyorsunuz? Fırçanızı sabunlu suyla iyice yıkayın ve su temiz akana kadar durulayın. Temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakın.
Fırça setini akrilik boyalar için, sulu boya fırçası seti ve yağ fırçası olarak kullanabilirsiniz.
Kauçuk fırçalar hem pastel çalışmalarınızda, hem karakalem çalışmalarınızda hem de seramik çalışmalarınızda kullanabileceğiniz fırçalardır. Toz pastel, karakalem gibi çalışmalarda boyanın dağıtılması veya boyaların birbiri içinde dağılmasını sağlamak için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri