Uç kısmına da bir tabak bırakalım. Peçetenin çektiği su bu kapta toplanacak. Dilerseniz bu suyu içebilirsiniz.
Suyu kalmamışsa bile suyunu elde etmenin yöntemleri var. Bir temiz tülbenti süzgecin üzerine yerleştirin. Altına da bir kap koyun. Yeni mayaladığınız yoğurdu bu tülbetin üzerine aktarın ve sularının güzelce süzülmesini sağlayın.
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
Maya yetersiz gelmiş olabilir. Sütü aldığınız yerde süte su katılmış olabilir. Sütün sağılmış olduğu inek otlanarak beslendiği için sütü sulu olabilir. Sütü yeterince kaynatmamış olabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Uç kısmına da bir tabak bırakalım. Peçetenin çektiği su bu kapta toplanacak. Dilerseniz bu suyu içebilirsiniz.
Peki, yoğurdun sert olması için ne yapmalı? Yoğurdun daha sert olması için yoğurdu buzdolabına koyduktan sonra bir gün üstü açık şekilde bekletmelisiniz. Böylece, elde ettiğiniz yoğurt daha sert ve kıvamlı olur.
Tutmayan yoğurtlarınızı yeniden mayalayabilirsiniz. Bununla beraber dikkat etmeniz gerekenler var. Yoğurt mayalama işlemleriniz için yardımcı notlar sunuyoruz. Tutmayan sütünüzü buzdolabında bir saat kadar dinlendirin.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
4 -5 saatte mayalanmış olacak. Yarım saat tezgahta dinlendirilir buzdolabına kaldırılır. Dolaba koymadan ağızlarına havlu kağıt örtülüp kapakları kapatılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız süt hazır yani pastörize edilmiş ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanacağınız yoğurt hazır yoğurt ise yoğurt sulu olur. Yoğurt yaparken, kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmeli, eğer bulamıyorsanız süzme yoğurt kullanmalısınız.
Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır? Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Süzme yoğurt yapacağınız yoğurdunuzu direk kağıt havlulu süzeğe boşaltın ve süzmesini bekleyin. Süzülünce bir tabağa ters çevirip kağıt havluyu çıkarıp alın çok kolay ve lezzetli bir yoğurt elde edersiniz.
Yoğurt suyu içeriğinde kalsiyum, protein ve B vitamini ihtiva eder. Bu sayede de kişide tokluk hissi sağlar ve yağ yakımını hızlandırdığı için de metabolizmayı çalıştırır. Yoğurt suyu ise faydalı bakteriler içerir. Bu sayede bağırsak florası dengelenir ve kabızlık önlenir.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Bir kase yoğurt içine zencefil, zerdeçal birer çay kaşığı, nane, biraz susam ve çörek otu, birkaç ceviz içi, bir tatlı kaşığı zeytinyağı bir küçük salatalık ekleyin. Seveceğiniz gibi miktarları değiştirin ya da canınız tatlı mı çekti meyveli yoğurt yapın. Meyveleri doğrayıp kuruyemişler ekleyin.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
Yoğurt altı suyu (YAS) yoğurdun süzülmesiyle ortaya çıkmaktadır. YAS işlenmesi zor ve maliyetli olduğundan dünya genelinde yoğurt üreticileri için sorun oluşturmaktadır.
Peynir gibi koyu kıvamlı ve şekilli olması için tamamen süzdürdükten sonra üzerine birkaç tane ağırlık koyarak 1-2 saat bekletin. Tamamen süzülünce bir kaba ya da tabağa alıp tüketebilirsiniz. Kapların içerisinde, ağzı kapalı bir şekilde 1 - 1,5 hafta kadar tazeliğini koruyarak dayanacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yoğurdun fazla suyu nasıl alınır? Bir temiz tülbenti süzgecin üzerine yerleştirin. Altına da bir kap koyun. Yeni mayaladığınız yoğurdu bu tülbetin üzerine aktarın ve sularının güzelce süzülmesini sağlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri