Ödemleri çözer. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. Kan üretimi ile görevli organları uyarır.
Ayrıca ameliyat sonrası yapılan sülük tedavisi dokulardaki ödemi de rahatlatmada son derece etkilidir. Sülük salgısındaki enzimler ; Mikrosirkülasyonu arttırır. Sülük tedavisi mikrosirkülasyonu arttıran en önemli doğal tedavi olduğundan organ transplantasyonlarında da çok önemli bir tedavidir.
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
Başlıca terapötik faydaları ısırma sırasında emdikleri kanda değil, kanı emerken vücuda salgıladıkları biyoaktif maddelerde gizlidir. Bu maddeler kan damarlarında oluşan pıhtıları ortadan kaldırarak kan akışını teşvik eder. Aynı zamanda ağrı ve iltihabı hafifletir.
Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimlerin anti-enflamatuar ve analjezik etkileri bulunur, yani iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Sülük tedavisinin etkisi genellikle tedaviyi takiben birkaç saat içinde başlar. İlk seansın ardından bazı kişilerde hemen rahatlama hissi ortaya çıkabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Sülük tedavisinin ciddi bir yan etkisi yoktur. Bazı durumlarda cilt bölgesinde alerjik reaksiyona bağlı kızarıklık olabilir, kendiliğinden geçmektedir. Sülük tedavisinin uygulandığı bölgede sızıntı şeklinde kanama görülmektedir. Kanama 5-10 saat sürebilir.
Sülük tedavisi genellikle 5-7 gün aralıklarla hastalığın tedaviye cevabına bakılarak yapılır. Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda 2-3 seans etkili olurken varis hastalarında 10-15 seans tedavi yapılabilmektedir.
Uygulama sonrasında 24 saat pansumanlar açılmamalıdır. Denize girilmemelidir ve 24 saat duş yapılmamalıdır. Tedaviden sonra ise tahıllı gıdalar, mercimek, aşırı tatlı veya aşırı ekşi tür gıdalar tercih edilememeli protein ağırlıklı beslenme ilk 24 saat tercih edilmelidir.
Faydası anlatılamayacak kadar çok olan tıbbi sülükler, kirli kanı emerek tedavi yapmazlar. Tedavisindeki sır, kan emerken vücuda zerkettikleri ağızlarında bulunan salgıda gizlidir. Antibakteriyel özelliğe de sahip bu salgı yüzlerce enzim içerir.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Klinik ortamda hekim kontrolünde yapılması koşuluyla oldukça güvenli bir yöntem olan sülük tedavisinin en sık görülen yan etkisi, uygulama bölgesinde kaşıntı, şişme, kızarma veya morarma şeklinde kendini gösteren alerjik reaksiyonlardır.
Sülük tedavisi hangi bölgelere uygulanmaz? Hirudoterapi; avuç içi, göz kapağı, ayak tabanı, kasık bölgesine uygulanmamaktadır. Yüze sülük tedavisi nasıl uygulanır? Sterilize edilen tıbbi sülükler, yüz bölgesinde iyileşme istene bölgeye bırakılır.
Sülük Tedavisi Ne Zaman Etki Gösterir? Sülük tedavisinin etki süresi kişinin hastalığı, genel sağlık durumu gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Bazı hastalıklarda hemen rahatlama olurken, bazı hastalıklarda tam tedavi birkaç ay sonra görülebilir.
Genelde haftada 2 seans uygulama önerilir. Bazı hastalarda bu sıklık haftada 3-4 seans olabilmekle beraber bazı hastalarda haftada bir ya da 10 günde bir seans uygulaması daha uygun olmaktadır. Seans süresi ise sülüklerin tutunma süresine göre değişmekle beraber 30-60 dakika arası olmaktadır.
- Çok sık: Uygulama bölgesinde kaşıntı ve şişlikler. - Sıkça: Lokal alerjik reaksiyonlar, ciltte morarma. - Sıkça: Uzayan kanamalar. - Çok ender olarak: Uygulama yerinde birkaç gün sürebilen ağrı.
Sülük yapıştığı yerden kendiliğinden bırakmazsa, sülüğün ağzının bulunduğu bölgeye hafifçe zerdeçal toz veya alkol uygulamasıyla bıraktırılabilir, ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, sülüğün bıraktırılırken kusturulmamasıdır.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Varis tedavisi sülük ile mümkün değildir.
Yaraların geç iyileşmesi durumlarında da sülük kullanılmaması gerekir. Özellikle Hemofili, Lösemi, Multıpl Myeloma, Lenfoma, İleri Seviye Anemi ve Hipotansiyon, AIDS (HIV enfeksiyonu ), Karaciğer Kanseri, Kemoterapi alanlar, Kalp pili olanlar, Adet dönemleri, Gebelik, Diyaliz hastalarında yapılmamalıdır.
Kuyruk Sokumu: Kuyruk sokumu, omurganın alt kısmında bulunan bir bölgedir. Sülüklerin kuyruk sokumuna yerleştirilmesi, pelvik bölgedeki kan dolaşımını artırabilir ve cinsel organlardaki işlev bozukluklarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Bu sorunun cevabı; evet, sülük tedavisi lekelere iyi gelir. Yüze yapılan hirudoterapinin başlıca faydaları şu şekildedir: Yüze sülük tedavisi cilt lekelerini giderir. Siyah noktaları yok eder.
Dünyanın birçok ülkesinde bayanlar tarafından cilt bakımı maksadıyla kullanılan sülük, kan dolaşımını artırarak deri üzerindeki kırışıklıkları azaltır ve cilde gençleştirici etki yapar.
Sülük tedavisi, sülüğün salgıladığı enzim sayesinde bir çok hastalıkta etkin şekilde kullanılması dışında, sağlığın korunması açısından her sağlıklı kişide de uygulanabilmektedir. Sülük tedavisin etkileri; Kanı sulandırarak kan akışını hızlandırır. Kanda pıhtılaşma, damar tıkanıklığı gibi sorunlarda etkilidir.
Sülük tedavisinin yüzde başka ne gibi etkisi vardır? Kanlanma artışına bağlı pembelik, canlılık, nem artışı, dolgunluk çizgilerde düzelme, kırışıklıkların giderilmesi yanında elde edilen olumlu sonuçlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri