Sülük beslenmesini tamamlar tamamlamaz bedenden ayrılacaktır, bu beslenme süresi 20 ile 60 dakika arasında değişir. Bazı nadir durumlarda, vücudun kan dolu bazı bölgelerinde sülük 10 dakika kadar kısa bir sürede beslenmesini tamamlayabilir; ancak, bazı nadir durumlarda da iki saate kadar da beslenebilir.
Çoğu sülükler bir yıl yaşarlar. Baharda yumurtadan çıkan sülükler takip eden yılda olgunlaşırlar. Hayat devri beslenme alışkanlıkları ile yaşam ortamına bağlıdır. Hirudo medisinalis diğer türlere göre daha uzun yaşar (Barnes, 1974 ).
Predatör sülük türleri bazı omurgasızlar, Annelida'nın diğer türleri, böcek ve salyangozlar üzerinden beslenirler. Kan emen türler başta omurgalılar ve memeliler olmak üzere, balık, kurbağa, kaplumbağa, yılan, salyangoz ve kabuklularda geçici ektoparazit olarak yaşarlar (1-3).
Bütün sülükler etçildir. Solucanlar, sümüklüböcekler, böcek larvaları, küçük kabuklular ile beslenebilirler ya da ikiyaşamlılar, sürüngenler, balıklar ya da bazı memelilerde kan emen parazit olarak bulunabilirler. Sülüklerin bilinen en büyük avcıları, balıklar, sucul böcekler, karidesler ve diğer sülük türleridir.
İlgili 17 soru bulundu
Sülüklerin oksijensiz kalmaması için kavanozda kapak kullanmayın. Her gün suyunu değiştirin, su değişiminde suyu boşaltırken tül süzgeç içine sülükler gelecek şekilde boşaltabilirsiniz. Sülükleri güneş ışığına maruz kalacak şekilde tutmayınız. Oda sıcaklığında kalabilir.
Sülükler Hakkında Bilgi
15.000′den fazla türü bulunan Annelida filumundandır. Çoğu ektoparazit olup, kan emerek beslenen canlılardır.
Cilde 1-1.2 milimetre kadar girebilen sülüklerin çekildikleri bölgelerde kanamalar görülebilir. 6-12 saat arasında değişen kanamalar yaklaşık 36 saat devam edebilir. Bu durumda kanayan bölgeye bandaj konulmalıdır. Hafif kaşıntı ve kızarıklık kalsa da zamanla geçer.
Sülük tedavisi öncesi vücuda krem, parfüm, sigara ve losyon gibi kokulu ürünlerin kullanılmaması ve içilmemesi gerekir. Uygulama yapılacak bölge ılık ve temiz olmalıdır. Sülük tedavisi uygulanacak kişi aç olmamalıdır. Sülük tedavisi öncesi tansiyonun normal seyirde olması gerekir.
ortalama yavru sülük sayısı ise 12,64±6,12 adet (0-24 adet) olarak bulunmuştur.
Sülükler hava alan kaplarda, sakin ve ortalama ısıda olan bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu kapların ¾´ü kireçsiz ve klorsuz su ile doldurulmuş olmalıdır. Sülükler yoğun güneş ışınlarından uzak tutulmalıdır. İki gün aralıklar ile suyu değiştirilen sülük 3-6 ay kadar canlı kalabilmektedir.
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
Sülüklerin erkek ve dişi cinsiyetleri bulunuyor. Erkek sülükler spermlerini, dişi sülüklere aktararak yumurtalama işlemlerini başlatır. Sülüklerin üreme süresi yumurtalama süresiyle birlikte yaklaşık olarak 30 gündür. Sülükler senede en fazla 2 kere üreme yapıyor.
Sülük “Pis Kanı mı” Emer? Halk arasında “sülük pis kanı emer” gibi bir düşünce vardır. Bu doğru olmayan bir düşüncedir, sülük vücutta pis kanı emmez. Tıbbi sülük, vücuttan kanı emerken kolay emebilmek için kanın pıhtılaşmasına engel olacak maddeler salgılar.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Faydası anlatılamayacak kadar çok olan tıbbi sülükler, kirli kanı emerek tedavi yapmazlar. Tedavisindeki sır, kan emerken vücuda zerkettikleri ağızlarında bulunan salgıda gizlidir. Antibakteriyel özelliğe de sahip bu salgı yüzlerce enzim içerir.
Sülük tedavisi hangi bölgelere uygulanmaz? Hirudoterapi; avuç içi, göz kapağı, ayak tabanı, kasık bölgesine uygulanmamaktadır. Yüze sülük tedavisi nasıl uygulanır? Sterilize edilen tıbbi sülükler, yüz bölgesinde iyileşme istene bölgeye bırakılır.
Asgari 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmaz. Zira hayvansal gıdalar protein ihtiva eder, kanı koyulaştırır.
Sülük, Hirudo
Sülük antik çağdan beri bilinir ve kullanılır (15). DİNÇER (16), veteriner halk hekimliğinde de kullanıldığını kay- deder. Sülüğün hemoroid tedavisinde uygulanması pratik değildir. Literatürde droğun hemoroid tedavisinde kullanılışına rastlan- mamıştır.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Bu özellikleri sayesinde kan pıhtılarını dağıtır, kan damarlarının duvarlarını sabitler, iltihapları tedavi eder, kan basıncını düşürür, ağrıyı azaltır, yağları dağıtır, vücudun gevşemesine yardımcı olur, kolesterolü düşürür, antibakteriyel bir etkiye sahiptir ve kişinin reflekslerini iyileştirir.
Peki; “sülük tedavisi zayıflatır mı?” Bu sorunun cevabı; evet sülük zayıflamaya yardımcı olur. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan hirüdoterapi zayıflamak içinde uygulanır. Zayıflamak için tedavi seansları doktor tarafından hastaya özel belirlenir.
Vücudunda 2 adet vantuzu var. Her çenede 60-80 adet diş var. Dış derileri fazla kıvrımlıdır. Vücutlarında 34 adet halka var.
Laboratuvar koşullarında en iyi besleme yöntemi yavru sülüklere ilk iki beslemede kurbağa kanı, sonraki beslemelerde ise memeli hayvanların kanının verilmesidir. Bu yöntemle sülüklerin minimum 4 besleme sonunda, takribi 8-10 ay sonra 3.0-6.5 gr ağırlığa ulaştıkları görülür.
Birkaç hafta içerisinde kan emerek büyürler. En önemli belirtileri hemoptizi veya epistaksistir. Ayrıca larengeal sülükler özellikle çocuklarda inspiratuar stri- dora, öksürüğe ve larengeal spazma yol açabilirler5.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri