Direnç, skaler bir büyüklüktür.
Direnç türetilmiş ve skaler bir büyüklüktür, R simgesiyle gösterilir, SI birimi Ω (ohm)'dur.
Skaler büyüklükler kütle, hacim, zaman, enerji, sıcaklık, sürat, basınç, ısıdır. Vektörel büyüklükler ise kuvvet, hız, ağırlık, konum, yer değiştirme, ivme, tork, elektrik alan ve manyetik alandır.
Konum, hız, ivme, açısal hız, manyetik alan, elektriksel alan vektörel büyüklüklere örnek verilebilir. Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Skaler büyüklükler şiddetle ifade edilirken, vektörel ise şiddetin yanında yön ve doğrultu ile ifade edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Fizikte yönü olan kavramlara vektörel denirken yönü olmayan kavramlara ise skaler denir. Kütlenin yönü yoktur buna karşın ağırlığın yönü vardır ve yerçekimine doğrudur. Yani ağırlık vektörel bir büyüklüktür.
Anlık hız, hareket eden bir parçacığın, herhangi bir andaki skaler hızıdır. Hız sınırlaması olan bir yolda, trafik kurallarına uymak için, aracın ani hızının bilinmesi istenir. Ani hızı bulurken, ortalama hız formülü (konumun zamana oranı) kullanılır.
Kütle terazi yardımı ile ölçülebilen bir değer iken, ağırlık ise dinamometre yardımıyla ölçülmektedir. Ağırlık skaler büyüklük, kütle ise vektörel bir büyüklüktür. Dinamometre ağırlık ölçme amacıyla kullanılmaktadır.
Elektriksel yük, belirli bir büyüklüğü olan ancak yönü veya doğrultusu olmayan bir yüklenmedir. Bu yüzden elektrik yükü vektörel değil skalerdir.
Skaler büyüklükler yer yön ifade etmeyen birimlerdir. Bu doğrultuda ışık akısı skaler bir büyüklüktür.
Vektörel ve skaler nicelikleri tanımlarsak: Vektör: Hem sayısal (büyüklük) hem de yön özelliğine sahip olan fiziksel nicelik. Örneğin yer değiştirme, hız, ivme, momentum.
Sadece büyüklükleriyle ifade edilebilen fiziksel nicelikler skaler nicelikler ya da skaler büyüklük olarak adlandırılır. Kütle, sıcaklık, enerji, zaman, hacim, basınç, ısı, iş skaler büyüklüklerdir. Skaler niceliklerle bildiğimiz toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini basitçe yapabiliriz.
Günlük ve kinematik kullanımda hız bir objenin süratinin büyüklüğü olarak adlandırılır ve skaler bir büyüklüktür.
Türetilmiş büyüklük ise başka büyüklüklerle ifade edilir. Bu büyüklüğe örnek birimler ise; kuvvet, ivme, hız, direnç ve enerjidir. Türetilmiş büyüklerin birimi de böylece temel büyüklüklerin birimlerinden faydalanılarak bulunur.
-Direnç skaler büyüklüktür.
Direnç, bir elektronik devrede elektrik akımını sınırlanmasında veya düzenlenmesinde, sinyal seviyelerini ayarlanmasında, gerilim bölünmesinde vb. birçok uygulamada kullanılan pasif bir elektronik devre elemanıdır. Direncin birimi ohm olarak ölçülür ve sembolü “Ω” ile gösterilir.
Fizikte iş yapmanın hedefi enerji aktarımıdır. Kuvvet uygulayarak gerçekleştirilen enerji alış-verişine iş denir. Sistemin iş yapabilme kabiliyeti enerji olarak tanımlanabilir. Enerji skaler bir büyüklüktür.
Basıncın yönünün olmamasından dolayı basınç skaler bir büyüklüktür. Basınç kuvveti ise vektörel bir büyüklüktür. Vektörel olmasının en önemli sebebi ise basınç kuvvetinin yönünün olmasından dolayıdır.
Elektrik akımı yoğunluğunun bir ölçümüdür. Bu elektrik akımının seçili alana oranını veren bir vektörel büyüklüktür SI birimlerinde, akım yoğunluğu amper bölü metrekare ile ölçülür.
Sıcaklık, kütle, zaman, uzunluk, öz kütle, enerji skaler büyüklüklerdir.
Ve buna bakarak; hız vektöreldir. Çünkü hız için yön ve doğrultu bilgisi de gerekmektedir. Karıştırılan nokta "sürat" olabilir. Fakat unutmayın ki "hız vektörel, sürat ise skalerdir".
Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır. Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.
Açısal hız vektörel olup bir cismin bir eksen üzerindeki dönüş yönünü ve hızını verir. Açısal hızın SI birimi radyan/saniyedir, ancak başka birimlerde de ölçülebilir (açı/saniye, açı/saat vb.).
Fizikte ivme, hızın zamana göre türevi olarak tanımlanır. Büyüklüğü uzaklık/zaman2 olan bir vektörel niceliktir ve cismin hem hızının hem de yönünün şiddetlerindeki değişimini gösterir.
İş: Sabit bir kuvvetin bir cisim üzerinde yaptığı iş, W, kuvvetin (F) yer değiştirme yönündeki bileşeni (Fcosθ) ile yer değiştirmenin (d) çarpımıdır. İş, skaler bir niceliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri