Sülükler yıl içerisinde genellikle 2 kere yumurta bırakıyor. Sülüklerin yumurtasına koza ismi veriliyor.
Bir dişi 73-287 kadar hareketli larva doğurur. Hareketli larva çıkışı 45-60 gün sürer. Yılda 3 döl verir.
Doğada tıbbi sülük (Hirudo verbana) popülasyonlarının üreme periyodu Temmuz-Eylül arasında 3 aylık bir dönem ile sınırlıdır.
Sülükler hermafrodit canlılardır. Hem erkek hem de dişi genital organlarına sahiptir. Sülük kendini dölleyince bir ay sonra KOZA denilen bir oluşum gelişir. Bunun içinde 5 adet yumurta vardır.
ortalama yavru sülük sayısı ise 12,64±6,12 adet (0-24 adet) olarak bulunmuştur.
İlgili 16 soru bulundu
Sülüklerin erkek ve dişi cinsiyetleri bulunuyor. Erkek sülükler spermlerini, dişi sülüklere aktararak yumurtalama işlemlerini başlatır. Sülüklerin üreme süresi yumurtalama süresiyle birlikte yaklaşık olarak 30 gündür.
Çoğu sülükler bir yıl yaşarlar. Baharda yumurtadan çıkan sülükler takip eden yılda olgunlaşırlar. Hayat devri beslenme alışkanlıkları ile yaşam ortamına bağlıdır. Hirudo medisinalis diğer türlere göre daha uzun yaşar (Barnes, 1974 ).
Sülüğün 100'e yakın dişi var. O dişleri deriye geçirdiği zaman 100 civarında aktif etken maddeyi kana karıştırıyor.
Sülüğün 15.000'den fazla çeşidi vardır. Bu canlıların çoğu ektoparaziter olup , kan emerek beslenir. 3 tane çeneleri vardır, her çenede 100 tane diş bulunur.
Yılda 9 ay avlanan sülüğü mart, nisan ve mayıs aylarında avlamak yasak. Sülük avcıları soğuk havaya rağmen buz gibi göl suyuna girerek ayaklarıyla gölün içindeki çamuru karıştırıp sülüklerin suyun yüzeyine çıkmasını sağlıyor.
Erkek genitalpor daima dişi porun ön tarafında bulunur. Genelde penis aracılığıyla yapılan döllenme tek taraflı, spermatoforlarla yapılan döllenme ise karşılıklı olmaktadır. Döllenmeden bir süre sonra yumurtalar, klitellum bezleri tarafından salgılanan besleyici albumin ile dolu bir kesenin içine bırakılır.
Sülükler Hakkında Bilgi
15.000′den fazla türü bulunan Annelida filumundandır. Çoğu ektoparazit olup, kan emerek beslenen canlılardır.
Sülükler, Annelida'nın Hirudinea sınıfında yer alan, kanla ve predatör olarak beslenen ve yaklaşık 650'den fazla türü bulunan canlı grubudur.
Birkaç hafta içerisinde kan emerek büyürler. En önemli belirtileri hemoptizi veya epistaksistir. Ayrıca larengeal sülükler özellikle çocuklarda inspiratuar stri- dora, öksürüğe ve larengeal spazma yol açabilirler5.
Sülük beslenmesini tamamlar tamamlamaz bedenden ayrılacaktır, bu beslenme süresi 20 ile 60 dakika arasında değişir. Bazı nadir durumlarda, vücudun kan dolu bazı bölgelerinde sülük 10 dakika kadar kısa bir sürede beslenmesini tamamlayabilir; ancak, bazı nadir durumlarda da iki saate kadar da beslenebilir.
Bütün sülükler etçildir. Solucanlar, sümüklüböcekler, böcek larvaları, küçük kabuklular ile beslenebilirler ya da ikiyaşamlılar, sürüngenler, balıklar ya da bazı memelilerde kan emen parazit olarak bulunabilirler. Sülüklerin bilinen en büyük avcıları, balıklar, sucul böcekler, karidesler ve diğer sülük türleridir.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Hacamat yaptırma öncesi ve sonrasında hayvansal gıda, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Nedeni vücutta proteinin sindirilme aşamalarının uzun olması ve vücudun enerjisini azaltmasıdır. Ayrıca proteinler kan dolaşım hızını yavaşlatır.
Tedavi sonrası sülük ısırma bölgesinde birkaç gün devam eden geçici kaşıntı oldukça sık görülür ve alerjik reaksiyon olarak değerlendirilir. Alerjik reaksiyon sülüklerin ağız içi bakteri florasından kaynaklanır ve korkulacak bir durum değildir.
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
Sülük tedavisi uygulamasında sakıncalı bölgeler ise ;
Keratinize Bölgeler (Avuç içi, ayak tabanı gibi) Önemli Damarların Üzeri (Boyun, çene altı, koltuk altı, kasık gibi)
Sülük tedavisi uygulaması sonrasında 24 saat boyunca pansuman açılmamalı ve duşa girilmemelidir. Sülük tedavisi sonrasında tahıllı gıdalar, aşırı tatlı ekşi gıdalar ve mercimek gibi gıdalar tercih edilmemelidir. Sülük tedavisi sonrasında ilk 24 saat protein ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir.
2- Sülüğün iç organlarda yaptığı Hirudiniasis: Sülüklerin iç organlarda yaptığı paraziter hastalıktır.
Avrupalıların 'canlı eczane' diye niteledikleri bu zararsız omurgasız hayvan sülük; dış görünüş olarak, koyu renkte ve halkalardan oluşan bir yüzeye sahip. Sülüğün yüzlerce türü olsa da tıbbi amaçla kullanılan ve en çok talep edilen türleri Hirudo medicinalis ve Hirudo verbana'dır.
Her bir sülük tek kullanımlıktır. Aynı hastada bile, kullanılan sülükler tekrar kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri