Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır. Teknisyen olabilmek için ticaret, tekstil, seramik, teknik ya da endüstri meslek liselerini bitirmek gerekir.
Teknisyen olmak için genellikle lisans eğitimi gerekli değildir. Ancak bazı işverenler teknik okullardan mezun olanları tercih edebilirler. Teknisyenlik mesleği genellikle teknik okullarda veya meslek yüksekokullarında sunulan öğretim programları ile öğrenilir.
Tekniker Nasıl Olunur? Tekniker olmak için öncelikle iki yıllık ön lisans programından mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra “Tekniker nasıl olunur?” sorusuna kişide olması gereken beceriler eklenir. Tekniker olmak; teknik bilgi, problem çözme ve kişiler arası becerilerin bir kombinasyonunu gerektirir.
Teknisyen meslek lisesi mezunları için kullanılmakta ve mezuniyetleri Teknisyen unvanı ile sağlanmaktadır. Tekniker ise 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için kullanılmaktadır.
Teknisyen meslek lisesi veya dengi lise mezunları teknisyen unvanını alırlar. Tekniker ise Meslek yüksekokulu 2 yıllık mezun olması şartı bulunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Tekniker bölümleri, genel olarak imar, inşaat, elektrik, elektronik, maden, tıp gibi temel başlıklarla ifade edilebilir. Bölümlere göre çalışma alanlarında ve koşullarında değişiklikler olsa da temel olarak görevler yine benzerlik göstermektedir.
Tekniker Ne Kadar Maaş Alır? Tekniker olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tekniker maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.300 TL civarındadır.
Kamuya ve Özele alım yapan kurumların yaptıkları açıklamalara göre 2023 yılı tekniker maaşları merak edilen konular arasında yer almakta. Kamuda hizmet ve dereceye gire hizmet veren tekniker adayları ortalama olarak 12.200 TL Maaş almaktadır.
Bu ve bu yasaya paralel kanun maddelerinde belirtildiği üzere bir kişinin kendisine “teknisyen” diyebilmesi için mutlak suretle orta öğretim düzeyinde, ortaokulu bitirdikten sonra Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi gibi bir mesleki liseden mezun olması ve diploma alması gerekmektedir.
Üniversite eğitimini tamamlamamış ancak meslek liselerinin elektrik ya da makine bölümlerinden mezun olmuş ya da yıllardan beri teknik kadrolarda çalışarak kendisini yetiştirmiş teknikerler de yönetici olabilirler.
Açık ya da örgün fark etmez. Tekniker unvanı verilen her bölümü okuyabilirsiniz.
Bir başka şekilde söyleyecek olursak; ben memur olarak çalışırken başka bir bakanlıktaki örneğin tekniker unvanlı kadroya atanabilir miyim? Bu sorunun cevabı ne yazıkki olumlu değildir. Memur olarak çalışanların örneğin başka bir kurumdaki teknisyen, tekniker veya mühendis kadrosuna naklen atanması mümkün değildir.
Söz konusu hüküm izahatlar çerçevesinde; 4 yıl süreli Teknik Eğitim Fakültesi mezunu memuriyete 9'uncu derecenin 1'inci kademesine anılan 36 maddenin A/2 bendi uyarınca 1 derece ilave edilerek 8'inci derecenin 1'inci kademesinden memuriyete başlatılması gerekmektedir.
TEKNİSYEN MAAŞLARI NE KADAR OLDU? Enflasyon oranlarına göre lise mezunu teknisyenlerin maaşı, 13 bin 130 liradan, 14 bin 434 liraya yükseldi.
1. Anadolu teknik lisesi, teknik lise, Anadolu meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile mesleki ve teknik eğitim merkezleri ve çok programlı liselerin bu okullarda uygulanan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
"MADDE 50- 3795 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Artık sadece bazı liselere değil tüm mesleki ve teknik lise mezunlarına "teknisyen" unvanı verilecektir.
Anadolu Lisesi mezunları; Sayısal alanından ( Tıp, Eczacılık, Mühendislik vb.), Eşit Ağırlık alanından (Hukuk, İşletme, Psikoloji vb.), Sözel alanından (Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Tarih vb.), Yabancı dil alanından (İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mütercim ve Tercümanlık vb.) birçok bölüme yerleşmektedir.
Teknikerler 2 yıllık okul mezunu değillerdir. 4+4+4 'ün üzerine 2 yıl daha okuyan toplamda 14 yılın sonunda alınan bir mesleki ünvandır.
Teknikerlik; teknik bir alanda çalışan, genellikle teknik çözümler üreten ve teknik cihazların veya sistemlerin bakımını yapmakla sorumlu olan bir meslek grubudur.
GÖREV ve SORUMLULUKLARI
* İnşaat, imar, makine, elektrik, elektronik, maden, tıp ve diğer meslek dallarında ilgili mühendis, diğer yetkili ve sorumluların direktifi ve gözetimi altında meslekleriyle ilgili teknik görevleri yapmak.
Meslek Yüksekokullarının teknik programlarından mezun öğrencilere tekniker, sosyal programlarından mezun olanlara ise meslek elemanı ünvanı verilmektedir.
Türkiye'de teknikerlik
Türkiye'de teknikerler İşin teknik kısmıyla ilgilenen Gri yakalı elemanlardır. Proje ofislerinde,Mühendislik Mimarlık firmalarında,fabrikalarda,sağlık sektöründe ve diğer iş kollarında çalışabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri