Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Antiseptik özellikleri bulunan sumak suyu, bu sayede diş eti sorunlarının çözümünde de destekleyici etkilerde bulunuyor.
1) Sumaklı Su
Sumaklı su ile gargara yapılması, diş apsesinin etkilerini hafifletecektir. Sumak iltihabı temizleyerek diş sağlığını koruyacaktır.
Ağız içinde oluşan aftlar için gargara yapabileceğiniz bir karışımı hazırlamalısınız. Bunun için sumaktan faydalanabilir ve böylece aft oluşumuna ne iyi gelir sorusunun yanıtını da bulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey, sumak ile hazırlayacağınız kaynamış suyu gargara yapmak olacaktır.
Yapılan araştırmalar sumak ve ekstresinin iyi bir anti-inflamatuar yani iltihap karşıtı olduğunu göstermiştir.
100 mililitre suya bir yemek kaşığı sumak atın. Kaynatın ve ocaktan aldıktan sonra ılık hale geldikten sonra sabah akşam günde iki defa gargara yapabilirsiniz. SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR?
İlgili 17 soru bulundu
Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Antiseptik özellikleri bulunan sumak suyu, bu sayede diş eti sorunlarının çözümünde de destekleyici etkilerde bulunuyor.
Sumak: Özellikle aft yaralarından kurtulmak için etkili bir doğal çözüm olan sumağı hazırlamak için; cezvede kaynayan 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sumak atılarak 2 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra gargara yapın.
- İltihaplara karşı koruyor: Enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu olan sumak, vücutta iltihaplanma, ateş, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar sumak ve ekstresinin iyi bir anti-inflamatuar yani iltihap karşıtı olduğunu göstermiştir.
Dolayısıyla mevcut tedaviye ek olarak sumak tüketiminin kan şekerini düzenleyici etkisi ile tüm bu komplikasyonları en aza indirebilmek mümkün hale gelir. Sumağın antifungal ve antibakteriyel etki göstererek enfeksiyon hastalıklarının giderilmesine katkı sağladığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir.
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
Ateş düşürücü özelliği vardır. Bronşite karşı da iyi gelir. Solunum sistemini rahatlatma özelliği vardır. Yaprakları kaynar suda demlenir ve ılıdıktan sonra bu su ile gargara yapılırsa, boğaz ağrısına iyi gelir.
Özellikle sumağın suyu kaynatılması ile elde edilen su gargara yöntemiyle boğaz, ağız ve diş iltihaplanmasında kullanılabilmektedir. Sumak sadece suyu ile değil baharat olarak kullanıldığında da sindirimi kolaylaştıran bir fayda sunmaktadır.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Diş iltihabının geçmesi için ilk kullanılacak tedavi yöntemi antibiyotik içmektir. Antibiyotik olan ilaçlar iltihabı en hızlı şekilde vücuttan uzaklaştırır. Daha sonra ise dişlerin arasında ya da diş kökünde oluşan diş iltihaplarının tekrar oluşmaması için diş temizlenip iç kısmı boşaltılır.
Bir fincan soğuk suyun içine bir yemek kaşığı tuz karıştırın. Sabah akşam 2 kez gargara yapın, iltihap kuruyabilir. 6- ılındıktan sonra gargara olarak kullanabilirsiniz. Papatya çayı gibi, ekinezya da rahatlatacaktır.
Diş iltihabına iyi gelen çaylar arasında papatya en önemli sıradadır. İltihap kurutucu özelliği olan papatya çayını diş iltihabı için demleyip içebilirsiniz. Çayın ılık içilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca çay olarak içmek yerine gargara olarak ağzınızda bekleterek de iltihap için papatya çayını kullanabilirsiniz.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak Suyu Ne Zaman İçilmeli? Sumak suyunu düzenli tüketebilirsiniz. İki hafta boyunca düzenli şekilde tüketirseniz faydalarını rahatlıkla görebilirsiniz.
Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz.
Ceviz suyunu her gün tüketebilirsiniz. İyi bir antioksidan ve E vitamini kaynağıdır. Ispanakta bulunan alfa-lionelik isimli asit, iltihap kurutmaya yardımcı olur ve iltihaptan kaynaklı ağrıları yok eder. Etkisini hızlı bir şekilde görmek istiyorsanız çiğ tüketin ya da taze ıspanak suyu için.
SUMAK ZAYIFLATIR MI, FAYDALARI NELERDİR? Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Ağızda ortaya çıkan lezyonlar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonatın iltihapları azaltmaktaki etkisi ile hem yara iyileşir hem de ağrı diner. Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir.
Anti-inflamatuar ve de antimikrobiyal özellikleriyle birlikte sumak, cilt sorunlarının da tedavisinde önemli rol oynar. Sumak tüketimi, yaraların iyileşmesinde yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri