Sıvı Sumak Ekşisi Yapımı Sıvı Sumak Ekşi, Tufanbeyli yöresindeki yaylalarda yetişen sumak tohumları toplanıp bu tohumlarda bulunan ekşi aroma suyla çıkartılır. Çıkan ekşi su belirli ısıda kıvam oluşuncaya kadar kaynatılır ve böylece sıvı sumak ekşi elde edilir.
Ağustos ve Eylül aylarında ol- gunlaşan sumak meyvesi, kurutulduktan sonra yıkanır ve ekşisi suya bırakılır. Elde edilen ekşili su, şurup kıvamına gelinceye kadar güneşte koyulaşmaya bırakılır ve sumak ekşi akıtı hazır hale gelir.
İhtiyacınız olan sadece iki malzeme var: Su ve sumak. "Sumak suyu nasıl yapılır?" kısmına gelirsek, temiz içme suyunu güzelce kaynatın, kaynattıktan sonra kaç kişiye hazırlamak istiyorsanız o kadar su bardağına kaynar suyu aktarın. Her bir bardağa 1 tatlı kaşığı sumak koyun ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Sumak ağacından toplanıp top sumak taneleri, makinelerde öğütülür. Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir ve baharat olarak kullanılır.
Sumak ekşisi en çok yemeklerde kullanılmaktadır. Özellikle dolma yaparken dolma içerisine sumak ekşisi koyarak dolmayı daha da fazla tatlandırabilirsiniz. Aynı zamanda yine etli yemeklerde etin tadını daha da güzelleştirmek için sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Sumak ekşisi salatalarda da kullanılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sumak bitkisinin hasat dönemi, temmuz ile eylül ayları arasını gösteriyor. Toplandıktan sonra güneş altında bekletilerek kızartılan sumaklar, suda ekşisi çıkartılarak kullanılıyor.
Sumak ekşisi ile ağızda gargara yaparak hoş bir tat elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra yemeklerde ve salatalarda ekşi bir tat elde etmek isterseniz sumak ekşisini kullanabilirsiniz.
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle BenimAktar Gerçek Maraş Toz Sumak 1.Kalite 1 Kg 202 TL'ye, %5 indirimle Lokman Öğütülmüş Sumak 50 G 77 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Öncelikle sumak ağacındaki kırmızı sumak meyveleri toplanır. Güneş gören bir yere temiz bez serilir. Elle hafifçe dağıtılan sumaklar güneşin altında kurumaya bırakılır.
Toplanan sumak tohumları, damlarda güneşte kurutulur, savrulup temizlenir. Sonra taş dibeklerde 2 saat kadar dövülüp, kabuğu çekirdeğinden ayrılır. Tekrar elenir ve kalan kısım sofralarda kullandığımız sumaktır. Sumağın işlenmesi de toplanması gibi oldukça zahmetlidir."
Antiinflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.
Düzenli sumak suyu içildiği takdirde hazımsızlık da önlenmiş olur. Ayrıca sumak suyu cildin korunmasında da çok önemli bir yere sahiptir. Kalbi destekleyen sumak suyu karaciğeri de korur. Yapılan araştırmalara göre sumak suyu kandaki kolesterolü de düşürmektedir.
Leğene sumakların üzeri kapanacak kadar su ekleyin ve bekleyin. Sumaklar ekşisini suya vermeye başlayacaktır. Ardından ekşi suyu süzerek sumakları başka bir leğene alın ve üzerine yeniden su ekleyin. Sumakların iyice ekşi özü çıkması lazım, bu yüzden bu işlemi 2 ya da 3 kez tekrarlamanız gerekiyor.
Antep fıstığı familyasından olan sumak bitkisinden elde edilen sumak ekşisi, kıvamlı bir sostur. Özellikle etli yemeklerde kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırıcı bir özelliği de bulunan bu ekşi sıvı sayesinde başka baharatlara yemeğinizde fazla yer vermeseniz de enfes yemekler yapabilirsiniz.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Sumak fidanı ilkbaharda mart-nisan ya da sonbaharda eylül-ekim aylarında dikilebilir.
Sumak, genellikle toz veya pul formda satılmaktadır ve kuru ve serin bir yerde, hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Ayrıca, taze sumak meyveleri tüketilmeden önce iyice kurutulmalıdır.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.
Anadolu birçok bitki türlerinde olduğu gibi, sumak bitkisinin de anavatanı konumunda yer almaktadır. Sumak bitkisi, coğrafi olarak; Akdeniz çevresi ülkelerinde, doğuda; Afganistan ve İran'da, Avrupa'da; Yunanistan, Bulgaristan, İtalya ve Fransa'ya kadar olan bölgelerde doğal yetişme alanı bulmaktadır (Köroğlu, 1989).
Pek çok türleri bulunan sumak ağacı birçok farklı coğrafyada da yetişir. Kanada gibi Rusya gibi. Toprak konusunda seçici bir bitki olmadığından ülkemizin her yerinde yetişir. Borçka, Çoruh, Akseki Hatay, Gaziantep bunlara örnektir.
Sumak, genellikle baharat olarak kullanılan ve tıbbi özelliklere de sahip olan bir bitkidir. Anavatanı genellikle Orta Asya, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz olarak kabul edilir. Sumak yetiştiriciliği, uygun toprak ve iklim koşulları sağlandığında oldukça karlı bir iş kolu olarak karşımıza çıkar.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Bu konuda bir buçuk su bardağı cezveye sumak ekşisi koyduktan sonra 5 ya da 6 dakika pişirmek yeterlidir. Daha sonra bir süre ılımasını bekledikten sonra rahatlıkla çay olarak sumak ekşisini tüketmek mümkün.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri