Sumak yetiştiriciliği, uygun toprak ve iklim koşulları sağlandığında oldukça karlı bir iş kolu olarak karşımıza çıkar.
Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle BenimAktar Gerçek Maraş Toz Sumak 1.Kalite 1 Kg 202 TL'ye, %5 indirimle Lokman Öğütülmüş Sumak 50 G 77 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Pek çok türleri bulunan sumak ağacı birçok farklı coğrafyada da yetişir. Kanada gibi Rusya gibi. Toprak konusunda seçici bir bitki olmadığından ülkemizin her yerinde yetişir. Borçka, Çoruh, Akseki Hatay, Gaziantep bunlara örnektir.
Sumak, sıcak bölgelere deli gibi aşık, susuz yetişebilen ve ekşi ürününden yararlanılan bir ağaççık türü. Boyu 3-4 metreyi geçmeyen bu ağaç, genellikle bağların çevresinde ve yol kenarlarında serbestçe yetişir.
İlgili 22 soru bulundu
-Sumak Ağacı Fidanı Soğuğa Dayanımı: Soğuklara dayanıklı bir süs bitkisidir. -Sumak Ağacı Fidanı Üretimi: Fidan üretimi genelde çelikle yapılmaktadır.
Ancak önemli bir nokta var, sumak bitkisi kesinlikle gölge alanlarda yetiştirilmiyor. Sumak ağaçları, -15 santigrat derece ile +40 derece arasındaki sıcaklarda, yaşamını sürdürebiliyor.
Sumak ağaçları toprak ayırt etmeksizin her tür toprakta yetişebilmektedir. Günümüzde bu bitki süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesi dışında her yerde sumak ağaçları yetiştirmek mümkündür.
Sumak ağustos aylarının başından eylülün ortalarına kadar toplanır. Özellikle kadınlar toplayıp, sofraya gelecek şekilde işlerler. Bunun çeşitli evreleri var.
Hem kuru hem nemli yetişme şartlarına kolay adapte olur. Kırmızı mor gösterişli meyveleri vardır. Düzenli sulanmaya ihtiyacı vardır.
Tohumlar beşli çizgi ekim yöntemiyle ve metrekareye 5-10 gr. tohum gelecek şekilde ekilir. Tohumların çimlenme oranı %75-88 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Ekim öncesi tohumlar yaklaşık 5 dakika kaynar suya batırılır, 10-20 gün ılık suda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır.
Anadolu birçok bitki türlerinde olduğu gibi, sumak bitkisinin de anavatanı konumunda yer almaktadır. Sumak bitkisi, coğrafi olarak; Akdeniz çevresi ülkelerinde, doğuda; Afganistan ve İran'da, Avrupa'da; Yunanistan, Bulgaristan, İtalya ve Fransa'ya kadar olan bölgelerde doğal yetişme alanı bulmaktadır (Köroğlu, 1989).
Sumak; sumak ağacı olarak da adlandırılan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir tür baharattır. Meyveleri kırmızı renkte ve küresel biçimde olan bu bitki ekşi bir lezzete sahiptir. Sumak ağacı olarak da tanımlanan bitki çalı görünümündedir.
Sumak fidanı dikimden itibaren 2-3 yıldan sonra meyve vermeye başlar. Ancak optimum verime 5-6 yıldan sonra ulaşır. Sumak Fidanı Hangi Ay Dikilir? Sumak fidanı ilkbaharda mart-nisan ya da sonbaharda eylül-ekim aylarında dikilebilir.
Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.
Her aktarda bulunan sumak, zayıflamanın ekonomik ve doğal yollarından biridir. Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Sumağı bir kaba koyun ve üzerini örtecek şekilde su ekleyin. Sumağın rengi suya geçtikten sonra suyunu süzüp kenara alın. Tekrar taze su ekleyerek aynı işlemi tekrarlayın. Topladığınız sumak sularının üzerini tülbent ile kapatın ve 1 gün güneşte bekletin.
Ülkemizde yetişiyor mu. Elazığ ın doğal alanlarındaki sumak ağaçları. Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez besinlerinden sumak faydası saymakla bitmeyen baharatlar arasında yer almaktadır.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Sumağın yaklaşık 150 farklı çeşidi bulunur.
Sumak yaprağının antiseptik, ishal ve kan kesici, ateş düşürücü özellikleri vardır. Bu özellikleri sayesinde insanlar tarafından infüzyonu ilaç sanayiinde çokça kullanılmaktadır. Ayrıca, antiseptik özelliğinden dolayı vücudumuzun bakteri ve mikroplarla savaşına yardımcı olmaktadır.
Sumak ağacından toplanıp top sumak taneleri, makinelerde öğütülür. Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir ve baharat olarak kullanılır.
Ancak ucuz olması nedeniyle gıda ürünlerinde kullanılabiliyor. Kırmızı toz-pul biber ile sumak, Sudan boyalarının en çok kullanıldıkları ürünlerin başında. Bu boya gıdalara yoğun bir kırmızı ya da turuncu renk veriyor.
Her mevsim yaprakları yeşil kalan sumak bitkisi, sonbaharda yapraklarını döker ve kırmızı meyveler verir.
Sumak Fidanı
Ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgesinde dağlarında yetişen bir bitkidir.Çok yoğun karasal iklimin olduğu yerlerde yetiştiriciliği yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri