Yol açtığı bu etki sayesinde sumak, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar. Aynı zamanda vücutta biriken toksik maddelerin atılımını destekleyen sumak, bu faydalarından yararlanılmak adına düzenli olarak tüketilmelidir.
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak bitkisi üzümsü meyvelerden yapılan bir baharat olarak kullanılır ve özellikle Türkiye, Lübnan, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerde popülerdir. Sumak suyu genellikle soğuk olarak servis edilir ve yemeklerle birlikte veya yemek öncesi bir aperitif olarak tüketilir.
Sumak çayı, sindirimi düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olur. İştahsızlığa karşı etkilidir. Fakat iştahsızlık için ayda bir kez tüketilmesi önerilir. Haftada bir kez tüketilen sumak çayı, sinir sistemindeki hücrelerin yenilenmesine destek olur.
İlgili 35 soru bulundu
SUMAK ZAYIFLATIR MI, FAYDALARI NELERDİR? Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Eklem hastalıklarına iyi gelir. -Ağız yaralarına iyi gelir. -Düzenli olarak sumak suyu içmek hazımsızlığı önler. -Cildin korunmasına ve kendini yenilemesine yardımcı olur. -Kalbi destekler. -Karaciğeri korur.
Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Antiseptik özellikleri bulunan sumak suyu, bu sayede diş eti sorunlarının çözümünde de destekleyici etkilerde bulunuyor. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu söyleniyor. Kötü kolesterolün düşmesi konusunda da vücuda destek veriyor.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak çayı nasıl yapılır? Sumak çayının da sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. 1 litre kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı sumak ekleyin ve karıştırın. 10 dakika demlendikten sonra çayı ister soğuk ister sıcak tüketebilirsiniz.
Sumak, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltmaya destek olarak koroner arter hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda damar sağlığını olumlu etkilemesi ve kan dolaşımını düzenlemesi gibi nedenlerle de kardiyovasküler hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.
Sumak çok güçlü bir toksin atıcı baharattır. Bu yüzden yüzyıllar boyunca şifa amaçlı tüketildi. Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Kan şekerini dengeler. İştah açar. Sumak cilde faydaları açısından da dikkat çeker. Suyu tonik olarak kullanıldığında sivilceleri ve sivilce lekeleri üzerinde etkilidir.
Sumak pek çok yemekte kullanılabilir. Köfte, kebap, dolma, salata, kısır ve mercimek köftesi sumağın yaygın kullanıldığı besinler arasındadır. Bunların dışında zeytinyağı ile hazırlanan yiyeceklerde ve yoğurt eklenen kebaplarda da sumak kullanılabilir. Önemli olan ekşi lezzeti sevmektir.
Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz.
Tüm ana yemeklerde, çorbalarda, sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinizin pişerken ya da piştikten sonra üzerine ekleyebilirsiniz. İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz.
Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen sumak bitkisinin Covid dışında ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonu), idrar yolu enfeksiyonlarında da tedaviye destek etkisi olduğu çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Zayıflatan sumak çayı
Hazırladığınız bu çay da, sumak tüketiminin bir başka şeklidir. Sumak ve yoğurt beraber tüketildiği zaman daha kısa sürede yağ yakmayı sağlar ve metabolizma hızını büyük ölçüde artırır.
Diğer bölgelere nazaran eritilmesi biraz daha zor olan göbek eritmede uygulanması tavsiye edilen sumaklı yoğurt ile olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Hem sağlığa faydalı hem de zayıflamaya yardımcı olan sumak baharatı ile evinizde çeşitli tarifler uygulayabilirsiniz.
Sumak, sumak çayı veya sumak suyu halinde günde en fazla 2-3 bardak tüketilmelidir. Etkisini en çok aç karnına tüketildiği zaman gösterir. Tavsiye edilen miktarın fazlası tüketilirse yan etkilere sebep olabilir.
Sumağın kesin mikro besin içeriği hakkında çok az veri var, ancak bazı araştırmalar, en azından eser miktarda C, B6, B1 ve B2 vitaminleri dahil olmak üzere birkaç temel besin içerdiğini gösteriyor. Sumak, birçok antioksidan bileşik bakımından zengindir.
Bu özel bitki aynı zamanda binlerce yıldır şifalı bir bitki olarak kabul edilir. Tane sumak faydaları arasında şişkinlik gidermesi, gaz çıkarması, kabızlığı önlemesi ve ödem söktürmesi gibi birçok madde sıralanabilir.
Sumak, güçlü bir toksin temizleyicisidir ve bu nedenle yıllarca şifalı bir baharat olarak kullanılmıştır. Günümüzde, yemeklere ekşi bir tat katması için kullanılan sumak, karaciğer fonksiyonlarına büyük fayda sağlar. Düzenli olarak sumak çayı tüketmek, karaciğerde biriken tüm toksinleri temizlemeye yardımcı olur.
Yapılan araştırmalar sumak ve ekstresinin iyi bir anti-inflamatuar yani iltihap karşıtı olduğunu göstermiştir.
Sumağı çay olarak tüketmek isteyen kişiler tüketimi yemekten sonra yapmalıdır. Aç karnına içilen sumak açlığı daha fazla arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri