Tanımı: 20-30 cm kadar boylanabilen sümbül, iki yıllık soğanlı ve dayanıklı otsu bitkidir. Yeşil renkli şerit biçiminde yaprakları vardır. Kış mevsiminin sonlarına doğru başakçıklar oluşturarak açan çiçekleri; mavi, mor, pembe ile sarının çeşitli tonlarında ve beyaz renktedir. Işık İsteği: Doğrudan güneş istemez.
Sümbül çiçeğinin anlamı; bağımlılığı ve sonsuz sevgili temsil eder. Çiftlerin birbirine olan sevgi bağını, yaşanacak olan ilişkinin süreğen olduğunu ifade eden bu çiçek çok sık kullanılır.
Sümbül kokusu; stres, gerginlik, üzüntü ve sıkıntı gibi negatif duyguların azalmasına ve vücudun rahatlaması ve tüm bedenin sakinlik kazanmasına yardımcı olmaktadır. Güzel olduğu kadar etkileyici bir kokuya da sahip olan sümbül, bulunduğu odayı kokusuyla etkisi altına alır.
Hafif gölgeli mekanlar sümbül için idealdir. Şayet çok fazla ışık alırsa yapraklarında sararma meydana gelebilir. Bu yüksek ışık kökleri de etkileyerek köklerin yorulmasına neden olur. Dengeli bir ışık sümbül çiçeğine yetecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Sümbül çiçeğinin sulaması konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir. Haftada düzenli olarak sadece 2 defa su vermeniz yeterli olacaktır. Sümbül çiçeği susuzluğa karşı dayanıklı bir çiçek türü değildir. Bu nedenle bu çiçeği kesinlikle susuz bırakmamalısınız.
Tanımı: 20-30 cm kadar boylanabilen sümbül, iki yıllık soğanlı ve dayanıklı otsu bitkidir.
Sümbül bitkisinin susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Yazları haftada en az 2 kez sulanmalıdır. Su, bitkinin her bölümüne ulaştırılmalı ve toprağı nemli olmalıdır. Sulama sonrası, bitkinin tabağında su bırakılmamalıdır.
Sümbül, Hyacinthus cinsine ait soğanlı bitkilerden olup daha önce zambakgiller (Liliaceae) familyasının üyesi olarak kabul edilmekte iken şimdi yeni bir familya olan Hyacinthaceae altında incelenmektedir.
Kış koşullarına dayanıklı sümbül çiçeğinin kısa sürede çiçek açması ve açtığı çiçekleri uzun zaman koruyabilmesi için en doğru şekilde ekilmesi ve bakılması gerekiyor.
Sümbül, fulya ve nergisler de aynı familyanın çiçekleri olarak, yanlışlıkla yenmeleri halinde vücutta rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bulantı, kusma, ishal ve şiddetli mide ağrılarına sebep olabilecek kadar etkili bir zehir içeriyorlar.
Sümbül, halk tıbbında da kullanılmış Osmanlı döneminde; sümbül tohumlarının mideyi güçlendirici, iştah açıcı etkisi olduğunu düşünmüşler; sümbül soğanının yumuşatıcı etkisinden yararlanarak çıbanları iyileştirmede kullanmışlar.
Sümbül genel olarak sonsuz sevgi, bağlılık ve masumiyeti sembolize etmektedir. Ayrıca kış ayalarında bulunuyor olması sebebiyle bu mevsimlerde daha çok tercih edilir. Sümbül ayrıca renklerine göre farklı anlamlar da taşıyabilmektedir. Mor sümbüller sevgililer ve çiftler arasında popüler olan çiçeklerdir.
*Sümbül Çiçeği Anlamı
Sümbül çiçeği bağlılık ve sonsuz sevgi anlamını ifade eder.
Bu nedenle iris çiçeği, ölümü de temsil ediyor. Olumsuz anlamlarına karşın Fransızlar çiçeği ülkelerinin sembolü olarak görmeye devam ediyor.
Bu çiçeğin anlamı renklerine göre değişir. Mor: bağışlayıcılığı, özür dilemeyi veya yoğun pişmanlık duygusunu sembolize eder. Sarı: Sümbül çiçekleri içinde kıskançlığı temsil eden bir renktir. Beyaz: İyi niyetli duygular ve temenniler anlamına gelir.
Kolay Yetiştirilebilir Sümbül Tohumu
Her mevsimde ekimi yapılabilen sümbül tohumu filizlenip kök kısmı genişlediği ve saksısında rahat edemediği zamanlarda solmaya ve çürümeye başlar. Bu sebeple tohumdan yetiştirilecek sümbül çiçeğinin soğanı için yeterli büyüklükte bir saksı seçilmesi önemli.
Sümbül çiçekleri de Şubat, Mart aylarında ortaya çıkan geneli mavi renkli olup bazen değişik renkleri de bulunur. Nergis, Freyza, Susam gibi diğer soğanlı bitkilerin bakımı da aynı Sümbüle benzer.
Doğru bir ekim ve düzenli sulama dışında sümbül için güneş ve ortamın sıcaklığı da çok önemli tabii ki. Bulunduğu ortamın sıcaklığının 15 derecenin altına düşmediğinden emin olmalı ama aynı zamanda sümbülü doğrudan güneş ışığına da maruz bırakmamalısınız.
- Bulunduğu ortam minimum 15 derece olmalı bunun aşağısına inmemelidir. - Susuz bırakılmamalı, aşırı su verilmemelidir. Aşırı su yapraklarının düşmesine, sararmasına, susuzluk kurumasına neden olur. - Sümbülün konulacağı toprak bolca humuslu, kumlu ve gevşek yapıda olmalıdır.
Bunun yanında kardelen ve çiğdem gibi erkenci yapıya sahip olan bitkiler şubat ayı içerisinde, sümbül ve nergis gibi soğanlı bitkiler mart ayı içerisinde, lale gibi soğanlı bitkiler ise nisan başında çiçek açmaktadır. Soğanlı bitki ekeceğiniz taktirde bol miktarda ekmeniz daha yararlı olacaktır.
Sümbül soğandan çoğaltılabilir ve bunun için en uygun zaman kış aylarıdır. Kasım sonundan itibaren sümbül soğanı çoğaltmak için ayrılabilir.
Sulama işleminden sonra tablanın içinde su varsa, hiç zaman kaybetmeden dökün. Sümbül çiçeğinin bulunduğu ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düşmemeli. Ancak sümbülü doğrudan güneş ışığına da maruz bırakmayın. Sümbül, doğru bakım yapıldığında ilkbahar aylarında çiçek açar.
Bu bitkinin büyüyebilmesi için gereken ideal sıcaklık 14-15 derecedir. Ayrıca bitkinizin bulunduğu toprak bol humuslu, kumlu, nemli ve gevşek bir yapıda olmalıdır. Sümbül yetiştirmek için iç mekân oldukça elverişlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri