Hayır, Sümerler Türk değildir. Sümerler, tarih öncesi dönemlerde Mezopotamya'da yaşamış olan bir antik halktır. Sümerler, M.Ö. 4. binyıldan itibaren Mezopotamya'nın güney bölgelerinde, özellikle günümüzdeki Irak'ın güneyinde yer alan Sumer bölgesinde yaşamışlardır.
Özellikle Sümerlerin Orta Asya'da bırakmış olduğu birçok farklı Eser ile beraber, köklerinin Türk olduğu anlaşılmıştır. Türklerin M.Ö. 9 binli yıllarda göç etmeye başladığı Orta Asya'nın Türkmenistan Anav bölgesinde yazmış olduğu önemli eserler bulunur.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
∇ Sümerlerin Türk olduklarını ortaya koyarsak; Orta Asya'da başlayan, Toros ve Zağros dağlarını aşarak Mezopotamya ve Anadolu'da varlığını sürdüren, Göbekli Tepe'de insanlığın ilkel yaşamdan uygar yaşama geçiş aşamasında Neolitik Dönem'e damgasını vuran ve tüm dünyaya yayılan Türk varlığını kanıtlayabiliriz.
M.Ö. 4000'li yıllarda başlayan tarihi ile Sümerler; medeniyetin beşiği olarak isimlendirilen Mezopotamya'da ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
İlgili 15 soru bulundu
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
Sümer kültürü de güney Mezopotamya'nın bereketli topraklarında dışarıdan aldığı güçlü etkilerle oluşmuştur. Dil olarak konuyu ele aldığımızda Sümerce'nin kökeni Asya olmalıdır. Ural / Altay alt yapısı da bu görüşü desteklemektedir.
Bu tez tarih, kültür, dil, gelenek-görenek, defin adetleri, vb. olarak onaylanabilir. Orta Asya'dan Mezopotamya'ya göç eden Sumerliler konar-göçer Türk kavimlerine bir örnektir. Sumer kültürü göçler sonucunda Avrupa'ya taşınmıştır.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
"Hz.İbrahim Ur Şehrinin Rahibidir Ve Sümer Halkındandır.. Sümerler Türk Soyundan Gelir..'' - YouTube.
9 binli yıllarda göç etmeye başladığı Orta Asya'nın Türkmenistan Anav bölgesinde yazmış olduğu önemli eserler bulunur. Özellikle Kalde Zodyak bu konuda en önemli kanıtlar içerisinde yer almaktadır. O yüzden elde bulunan kanıtlar göz önüne alındığı vakit, Sümerlerin Türk olduğu ortaya çıkıyor.
Sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir. Sümerce çiviyazıları daha sonra Akkad ve Elamlılar tarafından kullanılmıştır. Ayrıca, Hitit dili gibi hiyeroglifsel el yazılarına sahip Hint-Avrupa dillerine de uyarlanmıştır.
Göktürkler, sadece devletlerini değil kendilerini de Türk diye tanımlayan ilk topluluktur. Orhun Yazıtları'nda Türk; güçlü, savaşçı, Tanrı'nın yeryüzündeki gölgesi, sadık gibi ifadelerle anılır.
Sümer tarihi
Sümerliler ilk olarak Basra Körfezi'ne yakın Ur ve Uruk şehirlerini kurdular. Onlardan önce bu yerlerde Proto-Fıratlar veya Ubaidiler denilen, milattan önce 5.900 yıl önce yerleşmiş bir halk bulunurdu. Bu halkın Obeyd kültürünü oluşturduğu sonraları Sümerlilerin gelmesiyle yok olduğu söylenir.
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
İbrahim'in ve akrabalarının etnik kökeni, günümüzde Irak'ın güneyine denk gelen Aşağı Mezopotamya bölgesinde hayatını sürdüren bir halk olan İbraniler'e kadar gider.
İbrâhim ve oğlu İsmâil'in dualarında yer alan bu peygamber onların soyundan gelen Hz. Muhammed'dir. Nitekim İsmâil'in neslinden daha başka peygamber de gelmemiştir.
Sumer dini çok tanrılı bir dindi. Dünyada görülen, hissedilen her nesnenin bir tanrısı vardı. Tanrılar insan görüntüsünde, fakat ölümsüz ve insanüstü güçlere sahipti. İnsanlar gibi onların da çocukları ve eşlerinden oluşan aileleri bulunuyordu.
Bilim insanları, Sümer medeniyetinin neden bir anda yok olduğunu açıklığa kavuşturdu. İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
Sümerler Irak topraklarını 1000 yıldan fazla bir zaman Sami Akad- larla paylaşmışlardır. Daha İsa'dan 2000 yıl öncelerinde bile, kendileri ve dilleri artık ölmüş bulunduğu halde, Sümer dili Babil mekteplerinde İsa'nın doğumuna kadar okutulmuş ve Babil mabetlerinde Sümer ilâhi leri terennüm edilmişti.
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bunlara örnek verecek olursak; Kiş, Nippur, Umma, Zabalam, Eridu, Lagaş, Ur ve Uruk örnek gösterilebilir. Öncelikle Uruk Kralı olan Lugalzagizi aşağı Mezopotamya da bulunan kent devletlerinin tek bir yönetim altına almıştır. Sümerler devletini Elamlar sona erdirmiştir. Sümerler'den sonra ise Akadlar devri başlamıştır.
Sümerler tarihinin Samiler ve İran'dan göç edenlerin karışımıyla başladığı ise varsayımlardan biridir. Sümerler, M.Ö. 000 ve 2000 yılları arasında Mezopotamya'da varlık göstermiştir. Sümerler Medeniyetin beşiği olarak bilinen Güney Mezopotamya yani günümüzdeki Irak devletinin güneyinde yerleşik hayata geçmişlerdir.
İlk olarak Uruk Kralı Lugalzagizi aşağı Mezopotamya'daki kent devletlerini bir yönetim altında toplamıştır (M.Ö.2750). Sümerlere Elamlar son vermiş (M.Ö 2000 yıllarının başları) ve böylece Mezopotamya'da Akadların devri başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri