Mukusun sarı veya yeşil olması tedaviye ihtiyaç olduğu anlamına gelir. Bu durum bizlere artık enfeksiyonun ciddi şekilde oluşmaya başladığı ve vücudun mikroplarla savaş halinde olduğu mesajını verir. Mikroplar öldürüldüğü zaman mukus rengi sarı ya da yeşil olarak da kendini gösterir.
Sarı renk soğuk algınlığının kesin bir işaretidir. Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir.
Akut sinüzit üst solunum yolları enfeksiyonunda ortaya çıkar ve mukozasında yer alan şişlik, burun ile sinüsler arasında sıvı aşını engeller ve iltihaplanmaya yol açar. Bu iltihaplanma sonucunda burundan sarı sıvı gelebilmektedir. Burundan sarı sıvı gelmesinin diğer bir nedeni ise menenjit olabilir.
Yüz ve buruna günde birkaç kez ılık, nemli bir bez tatbik etmek akıntının geçmesine yardımcı olabilir. İlaçlar. Doktor tarafından altta yatan nedene yönelik reçete edilen antihistaminik, dekonjestan ve steroid maddeler içeren çeşitli ilaç ve spreyler burun akıntısının geçmesine yardım eder. Tetikleyicilerden kaçınma.
Sümük sürekli üretilir ve çoğu kısmı da yutulur. Sümük bakteriyel veya viral enfeksiyon sırasında sarıdan yeşile değişen bir renk alır. Viral enfeksiyonlarda iki ya da üç gün koyu olmayan ve berrak bir sümük oluşur.
İlgili 34 soru bulundu
Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Soğuk ve kuru havalarda da mukus üretimi gerçekleşir ve bu üretim, sert havalara karşı vücudun doğal bir korumasıdır. Burun akıntısı kaç gün sürer sorusuna da, burun akıntısına neden olan gerekçelere göre farklı yanıtlar verilebilir. Örneğin, soğuk algınlığı kaynaklı burun akıntısı yaklaşık 1 hafta boyunca sürebilir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Akıntı türü hastalık hakkında bilgi verir. Örneğin, ince ve berrak akıntı Soğuk algınlığı, grip ya da alerji olduğunu gösterir. Koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı mikrobik (bakteriyel) iltihabı gösterir.
Bazı olgularda 15 güne kadar uzayabilir. Ancak eğer 15 günden uzun süre devam eden burun tıkanıklığı + sarı-yeşil renkte iltihaplı burun akıntısı veya geniz akıntısı tablosu varsa bu durum akut sinüzit olarak kabul edilip antibiyotikle tedavi edilmelidir.
Geniz akıntısının sinüzit ile bağlantısı nedir? Akut sinüzitlerde sinüs boşlukları iltihapla doludur ve sinüs kanallarından burun boşluğuna iltihap akışı olur. Burun boşluğundan da genize ve boğaza sarı-yeşil renkli balgam gelişi olur. Üst solunum yolu infeksiyonlarında hissedilen burun-geniz akıntısı bu şekildedir.
- Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir. - Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir. - Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir. - Baharat tüketilebilir.
Septum deviasyonu ve benzeri bir nedenle tek taraflı burun tıkanıklığı olan kişiler genellikle tıkalı tarafın üzerine yatma davranışı gösterirler. Yani sağ deliği tıkalı olanlar sağa, sol deliği tıkalı olanlar sola doğru yatarlar.
Burun tıkanıklığında en iyi çözüm yöntemlerinden biri burun yıkamaktır. Burun mukusunun seyreltilmesini sağlar ve tıkalı burnu açar. Aynı zamanda burun deliklerinin nemlenmesini sağlar. Burun içinde burnu tıkayan mukusu yumuşatıp burnu açmak için kullanılabilecek olan bir diğer yöntem ise sıcak kompress yöntemidir.
PAROL HOT PEDIATRİK; üst solunum yollarının akut enfeksiyonlarına bağlı ateş, burun tıkanıklığı, hapşırma ve burun akıntısı gibi belirtilerinin giderilmesi için kullanılır.
Enfeksiyon kaynaklı burun akıntılarında reçeteli yazılan antibiyotik içeren ilaçların kullanılması gerekebilir. Alerjik rinit kaynaklı burun akıntılarında antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların yeterli olmadığı burun akıntısının ciddileştiği durumlarda deviasyon cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Antibiyotik almak sinüzitin süresini biraz kısaltır ve semptomları hafifletir. Tedavi genellikle 7-10 gün sürer. Kronik sinüzitte bazen uzun süreli tedavi (21 güne kadar) sunulur. Şiddetli bakteriyel sinüzit vakalarında , hastanede antibiyotikler intravenöz olarak verilecektir.
Akut sinüzitler, yaklaşık 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Subakut sinüzit, akut sinüzitin henüz tam olarak iyileşmediği, kronik sinüzitin ise tam olarak oluşmadığı geçiş evresidir.
Kekik Yağı ve Fesleğen. Kekik yağı ve fesleğen kullanımı sinüzitleri rahatlatıp kişide sinüzitin oluşturduğu baskıyı azaltacaktır. Kekik yağını suyunuza bir iki damla olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kekik yağının dışında çayı da ağrının ve baskının azalmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri