Isısı yüksek suda yıkanan kazaklar küçülür ve toparlanır. Ancak bu noktada suyun derecesini ayarlamak çok önemlidir. Çok yüksek ısılı suda yıkanan kazak gereğinden fazla küçülür ve daralırsa bu yöntem işe yaramayabilir. Bu nedenle sünen veya bollaşan kazakların 60 derece ısıda yıkanması tavsiye edilmektedir.
- Eğer bollaşan kazaklarınız varsa bir leğenin içerisine sirke ve su karışımı yapınız. Yaptığınız karışıma bollaşmış kazaklarınızı batırınız. Küçülmesine fayda sağlayacaktır. - Genişlemiş kazakların uç kısmına tığ yardımı ile bebe lastiği geçirebilirsiniz.
Saç kremi yünlü giysileri düzeltmek için iyi bir çözümdür. Bu malzeme, normal çamaşır yumuşatıcısı görevi görür ama aynı zamanda giysileri orijinal boyutlarına geri getirir. Saç kremini bir kova ılık suya ekleyin ve giysileri içinde 20 dakika ıslatın. Bundan sonra, elinizle orijinal boyutuna gelene kadar esnetin.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Öncelikle ütünüzün buhar ve ısı seviyesini orta olacak şekilde ayarlayın. Daha sonra kazağın iç kısmını hafif hafif ütüleyin. Çok bastırmadığınız ve ayarını yüksek tutmadığınız sürece kazağınızı sündürmeden ve yapısını bozmadan ütüleyebilirsiniz. İşlem sırasında ılık ütü ve hafif buhar kullanılması önerilmektedir.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın. Saç kreminin giysiye iyice geçmesi gerek, içindeki dokunun gevşemesini sağlayacak. Giysiyi durulamadan sudan çıkarın. hafifçe sıkın ve bir havlunun üzerine serin.
Kazağın üzerine hafif nemli bir bez konmalı, ütüyle direkt temas ettirilmemelidir. Ütü 150 dereceden daha yükseğe ayarlanmamalıdır. Ütülerken nemli bez olmalı ve ütü kesinlikle çok bastırılmamalıdır. Ütüleme işlemi bitince, kazak soğuyana kadar masadan kaldırılmamalıdır.
Genelde kazakların yıkama derecesi 30 derece olmalı fakat leke varsa ve gerekiyorsa 40 derecede yıkanmalıdır. Kazakları ister elde ister makinede yıkarken çamaşır suyu içerikli deterjanlardan uzak durulmalıdır.
kazagın yünlüyse eger 40 50 derecede bile biraz çekebilir. yünlü değilse sıcak suda iyice sarkıp uzama ihtimalide var canım.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın yumuşaması için yünlülere uygun bir çamaşır yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Yumuşatıcı kullanarak hem kazaklarınızın toz toplamasını hem de elektriklenmeyi önlemiş olacaksınız.
Dikiş makinesi ile veya elde dikme işlemi yapılacaksa iğne, iplik ve makas gibi temel dikim malzemeleri gereklidir. Bu malzemeler, kumaşın sıkı bir şekilde tutturulmasını sağlayarak daraltma işlemini kolaylaşt rır. Kemer takma yöntemi, bol elbise daraltma işlemi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
1. Trikolarınızı elde ya da makinada ise narin yıkama programında 30 derecede yıkayın.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Tişörtü sıcak suda yıka.
Çamaşır makinesi ayarlarını mümkün olan en sıcak su ayarına getir. Tişörtü normal yıkama programında yıka. Yeni bir tişört satın aldıysan ve giymeden önce onu küçültmek istiyorsan sıcak suda yıkamak lifleri sıkıştırıp tişörtün bedenini hafifçe küçültecektir.
İlk yıkamadan sonra en iyi yıkama devrini seçin
her zaman elde ve soğuk suda yıkanmalıdır. Sentetik malzemeler (naylon, likra, dralon, coolmax elyafı, gore-tex kumaşı vb.), streç malzeme içermedikleri sürece çamaşır makinesinde yıkanabilir ve kurutma makinesinde kurutulabilirler.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Bir kovanın dörtte birini ılık su ile doldurun ve sonra bebek şampuanı ile saç kremini ekleyin. Giysileri 12 saat bu karışımın içinde tutun ve sonra dikkatlice esnetin. Aşırı suyu sıkın ve kurumaya bırakın. Eğer giysi çok sert olursa, yumuşatmak için buharlı ütü ile üzerinden geçin.
Çok sıcak suda yıkandığı için bir miktar daralan elbiseler, kumaş türüne de bağlı olarak belirli oranda genişletilebilir. Elbette bu oran oldukça küçüktür ve yalnızca elbisenizin içine çok daha rahat girmenizi sağlar.
Soğuk Suda Yıkama: Pamuklu kumaşları yıkarken mümkün olduğunca soğuk suda yıkamaya özen gösterin. Sıcak su, kumaşın liflerini gevşetebilir ve çekmeye neden olabilir. Hassas Yıkama Programı: Çamaşır makinenizin hassas yıkama programını kullanın.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Aslında kumaş ıslanınca lifler şiştiğinden boyunun az bir miktar uzaması gerekir ama bükümlerin açılarındaki deformasyonun yarattığı çekme kuvveti daha fazla olduğundan sonuçta kumaş boydan kısalır. Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri