Süngerler [Porifera; Latince, porus (delik) ve ferre (taşımak)], omurgasız hayvanlar şubesi. Eumetazoa'nın kardeş grubudur. Su diplerinde kayalara, hayvan kabuklarına veya zemine yapışarak yaşar.
Ahtapot, yengeç, ıstakoz, midye, denizkestanesi, denizyıldızı, süngerler, denizanası ve mercanlar suda yaşayan omurgasız hayvanlara örnektir.
Sünger (Porifera), omurgasızlar grubunda yer almakta olup çok hücreli canlıların en ilkel türü olarak ifade edilebilir.
öğreneceksiniz. Hayvanlar alemindeki canlılar, çok hücreli yapıya sahip ökaryot hücrelere sahip olan canlılardır. Bu canlılar, gerekli besin maddelerini ortamdan hazır olarak alırlar yani heterotroftur. Süngerler hariç çoğu epitel, bağ, sinir, kas gibi dokulara sahiptir.
Porifera, Süngerler, su diplerinde, kayalar, hayvan kabukları veya zemin üzerine yapışarak yaşayan basit yapılı canlıları kapsayan omurgasız hayvanlar şubesi.
İlgili 37 soru bulundu
Hayvanlar alemi kendi içerisinde üç grupta sınıflandırılmaktadır. Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlar ve ilkel kordalılar olarak bu gruplar belirlenmiştir. Omurgalı hayvanlar memeliler, balıklar, kurbağalar, kuşlar ve sürüngen hayvanlarıdır.
PORIFERA (SÜNGERLER) -Boyları 1cm ile 2m arasında değişir. -Yaklaşık 8600 sünger türünün çoğu denizlerde, birkaçı acısularda ve 150 tür tatlı suda yaşıyor. -basit bir sünger vücudu delikle delinmiş torbayı andırır.
Kendi besinlerini kendi sentezleyen, su (H2O), karbondioksit (CO2) ve inorganik tuzlardan organik bileşikler esas olarak glikoz oluşturan, enerjiyi bu organik bileşiklerde depolayan canlılardır. Bitkiler ve algler günes ışığını kullanarak besinlerini kendileri üretir. Bu canlılar kendi içinde: Fotosentetik ototroflar.
Beslenmeleri için gereksinim duydukları besinleri bağımsız olarak kendileri üretebilen canlılara 'Ototrof Canlılar' adı verilir. Ototrof olarak adlandırılan canlılar inorganik maddelerden organik madde sentezleme becerisi söz konusu olan organizmalardır.
Ototrof veya özbeslenen canlılar, inorganik bileşikleri kullanarak organik bileşikler dediğimiz karmaşık ve uzun molekül zincirlerini üretebilen canlılardır.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Sünger, yumuşak, gözenekli malzemeden yapılmış bir alet veya temizlik yardımcısıdır. Genellikle geçirimsiz yüzeyleri temizlemek için kullanılan süngerler özellikle su ve su bazlı solüsyonları emmede iyidir. Bitkisel lifli sünger: Ovma süngeri ile birlikte ahşap lifli sünger.
Süngerler, canlılar aleminin alglerden sonra bilinen en eski grubunda yer almaktadır. Hareket kabiliyetleri bulunmayan süngerler, daha çok sade ve kayalık bölgelerde, hayvan kabuklarına veya zemine tutundukları yerden bir daha hiç ayrılmaksızın yaşarlar.
Süngerin yoğunluğu: DNS (dansite olarak da bilinir), bir metreküp içerisindeki malzeme miktarını kilogram cinsinden ifade eder. Yüksek dansiteli bir malzemenin ömrü de uzun olacaktır.
Hidrostatik bir iskelet yapıları bulunur. Vücutlarının alt kısımlarında ise çizgili kaslar vardır.
Palizat parankiması iyi gelişmemiştir, sünger parankiması ile fotosentez yaparlar.
Örnekler arasında bitkiler, algler ve bazı bakteri türleri bulunur. Heterotroflar tüketici olarak bilinir çünkü üreticileri veya diğer tüketicileri tüketirler. Köpekler, kuşlar, balıklar ve insanlar heterotrofların örnekleridir.
1) İnorganik maddeleri kullanarak organik maddeleri üreten ve böylece, kendi besinini kendisi üreten canlılara ototrof denir. ✔ Ototrof canlılar, organik maddeyi üretme şekilerine göre ikiye ayrılır. Bunlar fotoototrof ve kemoototroftur.
Heterotrofların enerji ve karbon kaynaklarına göre de iki altsınıfı vardır; Fotoheterotrof ve kemoheterotrof. Kemoheterotroflar enerji ihtiyâcını organik molekülleri ve karbonun başka bir organik şeklini hazmederek karşılar. İnsanlar, diğer hayvanlar ve mantarlar bu gruba örnektir.
Bakterilerin ve Arkelerin bazıları ototrof, bazıları ise heterotroftur. Hem Ototrof Hem De Heterotrof Canlılar: Bu canlılar hem fotosentez ile besin üretirler hem de dışarıdan hazır besin alırlar. En bilinen iki örneği böcekçil bitkiler ve Öglena'dır.
Dereceden Tüketiciler: İhtiyaçları olan besin maddelerini ve enerjiyi diğer hayvanları (otçul ve diğer etçilleri) yiyerek karşılayan canlılardır. Aslan, kaplan, köpek, kurt, tilki, sansar, kartal, şahin, baykuş, atmaca, kertenkele, timsah, köpek balığı, yılan.
Mantarlar, klorofil içermeyen, yaşamları için gerekli olan besini hazır olarak sağlayan heterotrof canlılardır.
32 dansite sünger sünger çeşitleri arasında en yoğun olanıdır. Sert veya yumuşak olarak iki ayrı çeşitte 32 dansite sünger mevcuttur. Yatak, minder, kanepe, sandıklı köşe, köşe takımı gibi eşyalar için oldukça uygun kullanıma sahiptir.
Tatlısuda iki familya hariç, tümü denizlerde yaşar. Denizlerde 10000 tür, tatlısularda sadece 50 tür tanımlanmıştır. Hücrelerin gevşek şekilde bir araya gelmesi ile oluşan organizmalardır. Çoğu asimetrik bir kısmı da ışınsal simetrilidir Vücutlarında su akıntısı sağlayacak delikler bulunur.
Sertlik, süngerin yüzey dokunuşu veya hissinin ölçümüdür. Destek ise, süngerin ağırlığa karşı geri itme yeteneğidir ve süngerin en düşül seviyede kalmasını engeller. Yüksek yoğunluk, son kullanıcı uygulamalarında sünger çökme hissini engeller. Sertlik ve destek, ikisi beraber sünger konforunu etkilemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri