Sünger (Porifera), omurgasızlar grubunda yer almakta olup çok hücreli canlıların en ilkel türü olarak ifade edilebilir.
Çekirge, örümcek, kelebek, hamam böceği, sivrisinek çevremizde gördüğümüz omurgasız hayvanlardır. Ahtapot, yengeç, ıstakoz, midye, denizkestanesi, denizyıldızı, süngerler, denizanası ve mercanlar suda yaşayan omurgasız hayvanlara örnektir.
Süngerler, çok hücreli olmaları, heterotrofik olmaları, hücre duvarlarından yoksun olmaları ve sperm hücreleri üretmeleri bakımından diğer hayvanlara benzerdir. Diğer hayvanlardan farklı olarak, gerçek dokulardan ve organlardan yoksundurlar. Tüm süngerler, suda yaşayan hayvanlardır.
PORIFERA (SÜNGERLER) -Boyları 1cm ile 2m arasında değişir. -Yaklaşık 8600 sünger türünün çoğu denizlerde, birkaçı acısularda ve 150 tür tatlı suda yaşıyor. -basit bir sünger vücudu delikle delinmiş torbayı andırır.
Sünger, yumuşak, gözenekli malzemeden yapılmış bir alet veya temizlik yardımcısıdır. Genellikle geçirimsiz yüzeyleri temizlemek için kullanılan süngerler özellikle su ve su bazlı solüsyonları emmede iyidir. Bitkisel lifli sünger: Ovma süngeri ile birlikte ahşap lifli sünger.
İlgili 24 soru bulundu
Bulaşık yıkarken kullanılan klasik süngerler, plastik içerir. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Bazı maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski şekillerine dönme özelliğine sahiptir. Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir.
Doğal bir ürün olan sünger biyolojik olarak parçalanabilir. Doğal elyaf yapısı sayesinde kullanım sonrası hızla ve %100 kuruyarak bakteri ve mikrop üremesini önler, hijyeniktir. Selüloz sünger doğada tamamen yok olur bu özelliği ile doğa dostudur! Suyu kolaylıkla absorbe eder.
32 dansite sünger sünger çeşitleri arasında en yoğun olanıdır. Sert veya yumuşak olarak iki ayrı çeşitte 32 dansite sünger mevcuttur. Yatak, minder, kanepe, sandıklı köşe, köşe takımı gibi eşyalar için oldukça uygun kullanıma sahiptir.
Doğal süngerlerin su emme kapasitesi daha fazladır. Bu da süngeri daha yumuşak hale getirir. Boyları 3 metreye kadar ulaşabilen türleri bulunan deniz süngerlerinin büyük çoğunluğu sıcak denizlerde yaşamaktadır.
Süngerler, canlılar aleminin alglerden sonra bilinen en eski grubunda yer almaktadır. Hareket kabiliyetleri bulunmayan süngerler, daha çok sade ve kayalık bölgelerde, hayvan kabuklarına veya zemine tutundukları yerden bir daha hiç ayrılmaksızın yaşarlar.
Bilimsel adı porifera olan deniz süngeri, yaklaşık 600 milyon yıldır var olan, büyük çoğunluğu denizler ve okyanuslar gibi tuzlu suda mercan, deniz kabukları ve deniz organizmaları yüzeylerinde, az bir kısmı ise acı ve tatlı su diplerinde hareketsiz olarak yaşamaktadır.
Palizat parankiması iyi gelişmemiştir, sünger parankiması ile fotosentez yaparlar.
Süngerlerde üreme hem eşeysiz hem eşeyli tiptedir. Eşeysiz üreme ile koloniler oluşur. Tatlı su süngerlerin de iç tomurcuklanma adı verilen eşeysiz üreme vardır. Süngerlerde eşeyli çoğalma yumurta ve spermler ile olur.
Süngerler inşaat sektöründe, mobilya sektöründe, otomotiv sektöründe ve ambalaj sektöründe tercih edilmektedir. İnşaat sektöründe tercih edilen sünger genelde izolasyon amaçlı kullanılır. Otomotiv sektöründe tercih edilen sünger ise alev geciktirici özelliğinden dolayı kullanılmaktadır.
Suyun süngere dolmasının sebebi adezyon kuvvetinin fazla olmasıdır. Süngerin içi çok küçük ve fazla sayıda boşluklar ve girintilerle dolu olduğu için su kılcallık sayesinde süngerin icine dolar.
Dansite sadece süngerin kalitesini gösterir. Piyasada kaliteli ve mukavemetli olarak en çok tercih edilen süngerler gri 32 ve 28 dansite süngerlerdir. 35 dansite ve HR gibi daha lüks süngerler de mevcuttur. Fakat sağlam ve kullanışlı bir ürün için 32 dansite yeterli kaliteye sahiptir.
İlk kez 1765'te hay- vanlara özgü yapısal ve fizyolojik özellikleri ortaya çıkarılmış olan süngerler, 1600'lü yıllarda bilim adamlarının düşündüklerinin aksi- ne, bugün birçok bilimsel araştır- maya konu oluyor. Deniz diplerinin inanılmaz renk ve biçimlerdeki nazlı güzelleridir süngerler.
Kolayca şekil değiştirme özelliğine sahip olan maddeler yumuşak madde olarak isimlendirilmektedir. Bu şekilde kolayca şekil değiştirebilen maddeler aynı zamanda esneklik özelliğine de sahiptir. Sünger ya da lastik gibi maddeler esneklik özellikleri ile de bilinmektedir.
Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Su, Sıvı yağ, Kalem, Yüzük, Ekmek, Zeytin, Sandalye, Parfüm, Deodorant, Kolonya, Su buharı, Limon suyu, Ayran, Meyve suyu, Çay, Kitap, Silgi, Çanta, Sünger, Egzoz gazı.
Birçok insan sert süngerlerin yumuşak süngerler kadar hızlı çökmeyeceğini düşünür. Fakat bu kesinlikle doğru değildir. Sünger yoğunluğunun yüksek olması, sertlik ya da sıkıştırılabilmesinden çok daha önemlidir. Yüksek yoğunluk süngerin dayanıklılığı beraberinde getirir.
Visco Sünger Yapısı
Kalay ve aminler gibi katalizörler ile suyun mevcudiyetinde kimyasal reaksiyon meydana geldiğinde, bir dondurmanın kıvamında yeni bir viskoz sıvı oluşur. Bu sıcak karışım daha sonra bir kalıba yerleştirilir, kurutulur, soğutulur ve yastık, şilte ve yataklarda kullanılmak üzere kesilir.
Süngerler arasında en yumuşak olanını temsil eder, genellikle yatak ve üst düzey yumuşaklık istenilen yerlerde kullanılır. Soft sünger ile birlikte gerekli destek ekipmanları kullanılmazsa belli bir kullanım sonrası rahatsızlık verebilir, uzun süreli kullanımda deforme olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri