Lastik, sünger gibi birçok maddeyi eğebi- lir, bükebilir, uzatabilir veya sıkıştırabiliriz. Bu şekilde maddenin şeklini değiştirebiliriz.
Sonuç olarak katılar ve sıvılar sıkıştırılamazken, gazlar sıkıştırılabilir.
Kolayca şekil değiştirme özelliğine sahip olan maddeler yumuşak madde olarak isimlendirilmektedir. Bu şekilde kolayca şekil değiştirebilen maddeler aynı zamanda esneklik özelliğine de sahiptir. Sünger ya da lastik gibi maddeler esneklik özellikleri ile de bilinmektedir.
Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir. Bu maddeler eğilebilir, bükülebilir özelliktedir. Bu şekilde maddenin değişmesi mümkün olmaktadır. Esnek maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında tekrar eski haline dönme özelliğine sahiptir.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
İlgili 33 soru bulundu
"Gaz" molekülleri hızlı ve serbest hareket ederler. Bir gaz sıkıştırılabilir.
Katı ve gaz maddelerin belirli bir basınçla birlikte sıkıştırılabildiğini söylemek mümkündür. Sıvı maddeler ise sıkıştırılamaz.
Eğer akışkanın birim hacmi veya yoğunluğu değişmiyorsa ya da dikkate değer ölçüde değişmiyorsa akışkan sıkıştırılamaz olarak tanımlanır.
Sıvıların üzerine basınç uygulandığında hacimlerinde gözle görülür düzeyde bir değişim olmaz. Bu yüzden sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilir.
- Sıvılar bulundukları kabın şeklini alırlar. - Sıvılar akışkan maddelerdir. Her sıvının alışkanlık derecesi farklıdır. - Sıvılar sıkıştırılamaz.
Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz.
Sert kayaların kırılarak belirli irilikte eleklerden geçirilmesi ile elde edilen kırma taş (mıcır) çakıla göre daha stabil ve düzgün yüzeyler oluşturur. Bağlayıcılar ile karıştırılıp nemli olarak serilerek sıkıştırılabilir.
Gaz Maddeler Kolonya Sıkıştırılabilir.
Bu yüzden hayli fazla yer işgal ederler. Atomlarımızdaki boşlukları ortadan kaldırırsak yeryüzünde yaşayan bütün insanlar bir küp şeker boyutunda sıkıştırılabilir.
Bu yağış şekline yağmur denir.” Bizim favorimiz bu: “Atmosferin içinden yeryüzüne düşen sıvı damlalara yağmur denir.” Hem kısa hem öz.
Çünkü gazlar (hava gibi) sıkıştırılabilir ve sıvılar (su gibi) sıkıştırılamaz.
Öğrenciler bir basketbol topunun inik ve şişik olduğu haldeki kütlesini karşılaştıracaklar. Şişirilmiş top daha büyük bir kütleye sahip olduğunu görecekler. Böylece, “kütlesi var ve yer kaplıyor, o halde gaz bir maddedir” sonucuna varacaklar.
Mesela yangın tüpleri ve mutfak tüpleri ile beraber dalgıçların kullandığı tüplerin içerisindeki gazlar sıkıştırılmış haldedir. Ayrıca kolonya ve parfüm gibi maddeler sıkıştırıldığı zaman sıvı halden gaz haline geçer.
Peki, gazlar sıvı veya katı maddelerin aksine neden kolayca sıkıştırılır? Basit cevap: Çünkü gaz molekülleri arasında çok fazla boşluk vardır. Bu alan, gaza basınç uygulamamızı ve daha küçük bir kaba sıkıştırmamızı sağlar.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Bu nedenle genel bir kural olarak ideal gazların akışı Mach sayısının 0,3 ve daha küçük olduğu koşullarda sıkıştırılamaz kabul Page 2 82 edilebilir. Bir başka ifadeyle havanın 102 m/s'ye kadarki hızlarında hava sıkıştırılamaz kabul edilebilir. olmaktadır.
Gaz partikülleri birbirinden çok uzak mesafededirler. Tüm çarpışmalar hızlı ve elastiktir. Toplam enerji sabit kalır. Sıkıştırılabilir.
Ayrıca tanecikleri sıkıştırılamaz katı cisimlerin hepsi belli bir kuvvete kadar dayanabilir esnekliğini kaybetmez yani onlara uygulanan kuvvet esnekligini sınırlayıp aşmıyorsa kuvvet kalkınca cisim eski haline geri döner.
* Katı ve sıvı halde olan maddeler sıkıştırılamaz. Gaz maddeler sıkıştırılabilir.
Sıkıştırılamaz kabul edilir. Tanecikleri titreşim, öteleme ve dönme hareketi yapar. Tanecikler birbiri ile temas eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri