PORIFERA (SÜNGERLER) -Boyları 1cm ile 2m arasında değişir. -Yaklaşık 8600 sünger türünün çoğu denizlerde, birkaçı acısularda ve 150 tür tatlı suda yaşıyor. -basit bir sünger vücudu delikle delinmiş torbayı andırır.
Süngerler [Porifera; Latince, porus (delik) ve ferre (taşımak)], omurgasız hayvanlar şubesi. Eumetazoa'nın kardeş grubudur. Su diplerinde kayalara, hayvan kabuklarına veya zemine yapışarak yaşar.
Tatlısuda iki familya hariç, tümü denizlerde yaşar. Denizlerde 10000 tür, tatlısularda sadece 50 tür tanımlanmıştır. Hücrelerin gevşek şekilde bir araya gelmesi ile oluşan organizmalardır. Çoğu asimetrik bir kısmı da ışınsal simetrilidir Vücutlarında su akıntısı sağlayacak delikler bulunur.
Sünger, yumuşak, gözenekli malzemeden yapılmış bir alet veya temizlik yardımcısıdır. Genellikle geçirimsiz yüzeyleri temizlemek için kullanılan süngerler özellikle su ve su bazlı solüsyonları emmede iyidir. Bitkisel lifli sünger: Ovma süngeri ile birlikte ahşap lifli sünger.
Deniz süngerleri, su diplerinde kaya ya da hayvan kabuğu gibi zeminlere yapışık şekilde yaşamını sürdüren canlılardır. Çok gözenekli bir yapıya sahip bu canlılar sarı, turuncu gibi farklı renklerde olabilir. Su altındaki bitkilerden ve minik hayvanlardan besin ihtiyaçlarını karşılar.
İlgili 39 soru bulundu
Doğal bir ürün olan sünger biyolojik olarak parçalanabilir. Doğal elyaf yapısı sayesinde kullanım sonrası hızla ve %100 kuruyarak bakteri ve mikrop üremesini önler, hijyeniktir. Selüloz sünger doğada tamamen yok olur bu özelliği ile doğa dostudur! Suyu kolaylıkla absorbe eder.
Genellikle sarı, kırmızı, menekşe rengi, turuncu ve ya siyah renklerinde olan canlı suda yaşamaktadır. Daha sık sıcak ve tuzlu denizlerde yaşarlar. Delikli yapısından ve de su geçirmesinden dolayı deniz süngeri adı verilir.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Visco ismi kullanılan süngere verilen isimdir. Dokunulduğunda ve yatağın üzerine yatıldığında vücudun şeklini alan sünger basınç sonrasında yumuşama özelliğine sahiptir. Oldukça ortopedik ve konforlu yataklar arasında yer alır. Kullanıcılara kusursuz ve eşsiz bir uyku deneyimi yaşatır.
Bulaşık yıkarken kullanılan klasik süngerler, plastik içerir. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır.
Sertlik, süngerin yüzey dokunuşu veya hissinin ölçümüdür. Destek ise, süngerin ağırlığa karşı geri itme yeteneğidir ve süngerin en düşül seviyede kalmasını engeller. Yüksek yoğunluk, son kullanıcı uygulamalarında sünger çökme hissini engeller. Sertlik ve destek, ikisi beraber sünger konforunu etkilemektedir.
Sünger (Porifera), omurgasızlar grubunda yer almakta olup çok hücreli canlıların en ilkel türü olarak ifade edilebilir.
32 dansite sünger sünger çeşitleri arasında en yoğun olanıdır. Sert veya yumuşak olarak iki ayrı çeşitte 32 dansite sünger mevcuttur. Yatak, minder, kanepe, sandıklı köşe, köşe takımı gibi eşyalar için oldukça uygun kullanıma sahiptir.
Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir. Bu maddeler eğilebilir, bükülebilir özelliktedir. Bu şekilde maddenin değişmesi mümkün olmaktadır.
Süngerlerde üreme hem eşeysiz hem eşeyli tiptedir. Eşeysiz üreme ile koloniler oluşur. Tatlı su süngerlerin de iç tomurcuklanma adı verilen eşeysiz üreme vardır. Süngerlerde eşeyli çoğalma yumurta ve spermler ile olur.
Süngerler, canlılar aleminin alglerden sonra bilinen en eski grubunda yer almaktadır. Hareket kabiliyetleri bulunmayan süngerler, daha çok sade ve kayalık bölgelerde, hayvan kabuklarına veya zemine tutundukları yerden bir daha hiç ayrılmaksızın yaşarlar.
Visco elastik sünger, hafızalı sünger için başka bir terimdir. 1970'lerde bir NASA sözleşmesi ile uçak yastıkları için geliştirilmiş bir poliüretan köpük karışımıdır. Visco elastik sünger ile diğer poliüretan sünger türleri arasındaki fark, yavaş tepki vermesi ve düşük dirençli olmasıdır.
Mobilya sektöründe kullanılan hibrit teknoloji, paket yay sistemi ile sünger malzemenin bir arada kullanılması anlamına geliyor. Yenilikçi paket yay sistemi, klasik yaylı sistemden farklı olarak her bir yay birbirinden bağımsız olacak şekilde tasarlanıyor.
Pocket Yay katmanının etrafında son özellik olan kenar destek süngeri bulunmaktadır. Kenar destek süngeri yatağın deforme olmasını ya da çökmesini engeller. Geniş ve yüksek dansite özelliğine sahiptir.
Kontinü sünger üretimlerinde önceden hazırlanmış bir sistem yoktur. Üretilecek köpüğün yoğunluk ve özelliklerine göre formüller günlük hazırlanıp makinaya yüklenir. Kalıp sünger üretimlerine göre daha risklidir.
Esnek poliüretan köpükler, poliüretan süngerler olarak da bilinirler ve yataklarda, mobilyalarda konfor malzemesi olarak vazgeçilmezdir. Esnemeyen köpükler ise daha çok ısı ve ses izolasyonunda kullanılırlar. Poliüretan ürünlere çoğu zaman üretanlar da denir.
Esnek poliüretan sünger iki anahtar kimyasalın reaksiyonu ile üretilir. Bunlar polyol ve izosiyanattır. Bunlar diğer kimyasallarla birlikte yüksek güçlü mikser içinde tamamen karıştırılır ve anında sünger reaksiyonu başlamış olur. Kabarcıklar oluşur ve karışım genişler.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
Dansite sadece süngerin kalitesini gösterir. Piyasada kaliteli ve mukavemetli olarak en çok tercih edilen süngerler gri 32 ve 28 dansite süngerlerdir. 35 dansite ve HR gibi daha lüks süngerler de mevcuttur. Fakat sağlam ve kullanışlı bir ürün için 32 dansite yeterli kaliteye sahiptir.
Hyper Soft Sünger, yüksek esnekliğe sahip, yumuşak yapısı sayesinde ekstra konfor arayanlar için idealdir. Kolayca vücut şeklinizi alarak, kadifemsi bir tensel temas sağlar. Yumuşacık bir uyku çekmek isteyenler için ideal bir uyku ortamı hazırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri