Duygu ve düşüncelerin anlaşılmasında kelimeler değil beden dili esastır. Araştırmalar gösteriyor ki bir konuşma da kelimler %10, ses tonu %30, %60 oranında da beden dili etkilidir.
Profesör Albert Mehrabian tarafından yapılan bir araştırma sonucunda; Beden dilinin % 55, Ses tonu ve Ses biçiminin % 38, Sözcüklerin ise % 7 oranında iletişimde etkili olduğu belirlenmiştir.
İnsanlar iletişim sırasında anlatımlarını etkili hale getirmek için beden dilini kullanırlar. Beden dili sayesinde insanların duygu ve düşünceleri daha kolay anlaşılır. Dik duruş, göz teması, jest ve mimik kullanımı ise beden dilinin iletişime sağladığı faydalar arasında yer alır.
Beden duruşunun dik olmaması yani kambur durmak, güvensizlik olarak algılanır. Aşırı bir şekilde geriye kaykılmış bir beden ise kibirlilik göstergesidir. Etkili beden dili kullanımında, vücudunuzun dengeli ve dik bir şekilde duruşu kendinize duyduğunuz güveni, karşı tarafa aktaracaktır.
Beden dili, kişinin duruşu, jestleri ve mimikleri gibi sözsüz iletişim yollarıyla mesajlarını desteklemesini ve güçlendirmesini sağlar. Bu eğitim sayesinde, bireyler beden dilini doğru bir şekilde kullanarak, karşılıklı anlayış ve güven ortamı oluşturabilir ve iş ve sosyal yaşamındaki ilişkilerini güçlendirebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Kızgınlık. Sıkı yumruklar, başka yöne bakan gözler, kenetlenmiş çene, kızgınlık İfadesidir. Özellikle çenesinin elmacık kemikleriyle birleştiği noktayı gözlemlemek gerekir. Ağzı, gergin, çenesini sürekli kıpırdatıyorsa çok öfkeli demektir.
Karşınızdaki kişinin sizi dinlemediğini beden dilinden anlamak, genellikle kişinin bakış yönüne, yüz ifadesine, rahatsızlık veren hareketlerine ve duruşundaki gerginliğe bakarak belirlenebilir.
Beden dili bilinçli gözlemle anlaşılabilir öğrenilebilir ama bu yapay bir eylemsellik olur. Asıl önemli olan gerçek duyguların dışa vurumudur. Duygusal dünyanızdan kaynaklanan beden dilini açığa çıkaran nedenlerin başında heyecan içgüdüsel hisler stres neşe hümanistlik ve kişinin karakterini belirleyen tutumdur.
Beden Dilini Etkileyen Faktörler
Kişinin karakterini oluşturan aile yapısı, çevre ve kültür de beden dilini etkiler. Yaş ve cinsiyet de etkili faktörler arasındadır. Tüm bu faktörler kendimizi fiziksel olarak ifade etme biçimimize ve başkalarının beden dilini yorumlama şeklimize katkıda bulunur.
Beden dili ile ilgili yapılan araştırmalarda, insanların yüz yüze kurduğu iletişimde, sözcükler %10, ses tonu %30, beden dili %60 önem taşıdığı belirlenmiştir.
Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır. Sözsüz iletişim, sözlü iletişimin aksine fiziksel hareketleri görmeye ve analiz etmeye veya yazılı metin, konuşma veya işaret dili yoluyla bilgi aktarmak için dilin kullanılmasına bağlıdır.
İnsanlarla sadece göz teması kurmak bile bir tür iletişimdir. Beden dili benliğin yansımasıdır. Yalnızca beden dilini kullanmak değil kıyafetlerimiz de bedensel dışavurumu pekiştirir. Beden dili her kültürde farklıdır, genelleme yapılamaz.
Meşgul, yorgun veya hasta olduğumuz durumlarda beden dilimizi kullanmak zorunda kalırız. Beden dili kuralları gerek iş hayatımız gerekse sosyal hayatımız için önemli bir unsurdur. Daha iyi anlaşılmak, mesajınızı karşı tarafa doğru bir şekilde aktarmak için beden dili kullanımı önemlidir.
Bir elin diğer bir eli bilekten kavraması (ki genelde sağ el sol eli bilekten kavrar) durumuna “El pençe divan” duruşu denir ve saygı ve çekinme göstergesidir. Elin bileği vücudun arkasında kavraması ise üstünlük ve hâkimiyet göstergesidir.
Davranışların söylenenlerden daha önemli olduğu söylenir çünkü ağızdan çıkan kelimeler sadece duyma hissini harekete geçirirken, vücut dili duyma, koklama, dokunma, tatma hislerini harekete geçirir dolayısıyla sözsüz iletişimin sözlü iletişimden çok daha kuvvetli ve etkili olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Kişinin imajını ortaya koymasını, özgüvenini karşısındaki bireye ya da topluma hissettirmesini sağlar. Yapılan konuşma beden diliyle desteklendiğinde anlatılmak istenen hedefi çok daha rahat bulur, karşınızdaki kişiyi etkilemek kolaylaşır. Aynı zamanda empati duygunuz gelişir.
Yalan söyleyen bir kişi daha fazla hareket eder, aşırı kıpırdanır, oturduğu yerde duramaz sürekli olarak sallanır ya da vücudunda elleri kolları farklı bir şekilde hareket etmeye başlar vücudu şaşkınlık için de bocalar.
Konuşurken iltifat ederler
Sizinle konuşurken işinizle, aile hayatınız ile, arkadaşlarınızla, gittiğiniz yerlerle, sevdiğiniz filmlerle ilgili sorular soruyorsa sizin hakkınızda bir şeyler öğrenmek istediği apaçıktır. Hoşlanan erkek, karşısındaki kadını sözleriyle, anlattıklarıyla etkilemeye çalışır.
Yan gözlerle bakış; eğer karşınızdaki kişi sizi yan gözlerle süzüyorsa, bakışlarını sağa sola kaydırarak size bakıyorsa bu sizden hoşlandım anlamına gelmektedir. Bu bakış sizi etkilemek, kur yapmak, dikkat çekmek için yapılan bir mimiktir.
Hoşlanan erkek; normal bakışma süresinden daha uzun bakar ve tepeden tırnağa karşısındakini süzer. Her fırsatta sizinle göz teması kurmaya çalışırlar, gözlerini kısarlar, keskin ve çapkın bakışlar sergilemeye çalışırlar. Erkekler kadınlara hoş görünmek için istemsizce davranışlar sergileyebiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri