MDF yoğun olmasının bir getirisi ile aynı zamanda ağır bir malzemedir. Sunta ise MDF'ye göre daha hafiftir. Dayanıklılık oranları kıyaslanırsa yoğunluk olarak daha yüksek olan MDF'nin dayanma gücü de suntadan fazladır. Vida montaj ve demontaj işlemleri için MDF suntaya göre daha elverişlidir.
MDF, ağaç parçacıklarının suntadan çok daha yoğun bir şekilde bir araya getirilmesi ile oluşturulur. Bu nedenle, sunta ile kıyaslandığında hem fiziksel darbelere hem de rutubet vb. ortam şartlarına dayanıklılığı oldukça yüksektir. Suntalam, kalite açısından MDF'ye oldukça yakındır.
MDF ile Sunta Arasındaki Farklar
Sunta daha çabuk kırılabilirken, MDF kolay kırılmaz. Ayrıca sunta mobilyanın bir kez kurulduktan sonra sökülüp yeniden kullanılması zordur. Çünkü sunta darbelere karşı dayanıklı değildir ve dağılabilir. MDF ise uzun yıllar dayanıklılığını sürdürebilir.
MDF ve Sunta Arasındaki Fark:
MDF, suntadan daha yoğun ve daha dayanıklı bir malzemedir. Suntada boşluklar bulunurken MDF toz haline gelmiş ağaç parçalarının daha yoğun preslenmesi ile elde edildiği için boşluksuzdur. Bu nedenle MDF vida montajı ve demontajında suntaya göre avantaj sağlar. MDF suya daha dayanıklıdır.
Kaliteli bir mobilyanın ana malzemesinin özelliği oldukça önemlidir. Genel olarak yapılan mobilya ürünlerinde MDF (masif ahşap) ve suntalam malzemeler öne çıkmaktadır. Buna ek olarak kaplama ahşap olarak bilinen ürünler de mevcuttur. Bu ürünler de kalitesine göre ayrılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Mobilya imalatında sıkça karşılaşılan sunta, insan eli ile üretilen bir malzeme olma özelliği taşır. Suntanın yapımı için ayrılan bütçe ahşap malzemeye oranla çok daha düşüktür. Suntanın suya karşı olan dayanıklılığı oldukça düşüktür. Nemlenmesi ya da ıslanması durumlarında deforme olur.
Hayır suntalam suya dayanıklı bir malzeme değildir. Ham suntaya göre üzeri lamine kaplanmış olmasından dolayı daha dayanıklı olmasına rağmen standart sunta malzemesinin üzeri kaplanarak elde edilen suntalam suntanın üretilmesi gereği suya ve neme dayanıklı değildir.
Kabarma: Suntalam ve mdflam mobilyalar banyo dolaplarında da oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu sebeple suya dayanıklı olması çok önemlidir. Normal şartlarda iki mobilyada suya dayanıklı iken suntalam mobilyaların kenar bantları çıkarıldıktan sonra suya temas ederse kabarma ve şişme yapabilir.
Suntanın kalitesi kalınlığından ve dokunulduğu zaman ele sağlam gelmesinden anlaşılır. Alınan dolap, konsol veya masa her ne ise kalın olması gerekir. Gerekirse metre ile milimetrik ölçüm yapabilirsiniz.
İstikbal, salon masa takımlarını, ahşap, mdf, masif gibi malzemelerden modern ya da klasik temalarda üretiyor. İstikbal mutfak masa takımları cam yüzeyli, mdf gibi özelliklerde üretiyor.
Dolayısıyla uzun yıllar kullanacağınız bir mobilya istiyorsanız mdf aradığınızı vermez. Aynı zamanda neme karşı direnci düşüktür. Ahşaba oranla çok daha hızlı suyu emer ve bunun sonucunda şişer.
Suntalam ayrıca, üzerine monte edilen vidayı daha sıkı şekilde tutabilir. Bu yüzden de vidayla monte edilebilen mobilyaların yapımında sıkça kullanılır. Suntalam, suntaya kıyasla neme daha dayanıklıdır. MDF ise, suntalama göre suya ve neme karşı daha dirençlidir.
MDF ise çok fazla kabarma yapmaz, şişme oranı daha düşüktür. Mobilyada MDF ve Sunta seçimi önemlidir. Seçiminiz nem ve rutubete göre değişecektir. Rutubetli ortamlarda MDF kullanılması daha uygun olur.
MDF levhalar, formaldehit emisyon standartlarına uygun hale getirilir ve herhangi bir sağlık riski oluşturmaz. Bu nedenle, MDF levhaların evlerde mobilya yapımı ve dekorasyon işlerinde kullanılması yaygın bir uygulamadır. Sürdürülebilir mobilyaların tasarımı konusunda, MDF levhaların kullanımı çevre dostu bir seçimdir.
Mutfak dolapları genellikle suntalam ve MDFlam olmak üzere iki tür malzeme kullanılarak yapılır. Mutfak dolabını farklı kılan asıl etken dolaplarda kullanılan kapaklardır.
Suntalam Nerelerde Kullanılır? MDF ile birlikte mobilya sektöründe en çok kullanılan malzemelerden biri de suntalamdır. Renk skalası oldukça geniş olan bu malzeme kitaplık, mutfak dolabı, ranza ve masa imalatında sıklıkla kullanılıyor.
Sunta nedir? Diğer ismi yonga levha olan sunta, odun talaşı gibi atıklardan üretilen levhadır. Odun talaşı belirli kimyasal yapıştırıcı maddelerle birleştirildikten sonra preslenerek levha haline getirilir, buna sunta denir.
Sunta, insan yapımı bir malzemedir. Suya karşı hassas bir malzemedir. Islandığında ya da nemli bir ortamda bekletildiğinde deforme olabilir; sert bir yapısı olsa da suyu görünce hemen yumuşar.
yüzeyi kirli ise selülozik tiner ile silip sentetik (yağlı) boya ile boyanabilir. yüzey temiz ise direk boyayın eskisi kadar pürüzsüz olmaz ama boyanabilir... yüzeyi kirli ise selülozik tiner ile silip sentetik (yağlı) boya ile boyanabilir. yüzey temiz ise direk boyayın eskisi kadar pürüzsüz olmaz ama boyanabilir...
MDF Mobilyaların Temizliği
Orta yoğunluklu sunta (MDF), ahşap artıklarından yapılan mühendislik ürünü bir ahşaptır ve tipik olarak çok pürüzsüz bir yüzey kaplamasına sahiptir. MDF mobilyalarını temizlemenin en iyi yolu, yumuşak bir mikrofiber bez kullanmaktır.
· MDF bir malzemeye freze işlemi yapmak mümkündür ve freze işlemi ile malzemeye şekil verilebilir. Ancak aynı durum sunta için geçerli değildir. Özet geçecek olursak MDF daha yoğun, suya ve darbeye dayanıklı, neme karşı dirençli olan bir malzemedir.
Peki Evde Hangi MDF Eşyalar Boyanır? Bugün MDF ürününü ele aldığımız için evde hangi mdf eşyaların ve objelerin boyanabileceğinden bahsedeceğiz. Ancak bilmenizi istediğimiz bir nokta ise evinizdeki mdf eşyalar dışındaki neredeyse tüm mekan ve objeleri kolayca boyayabileceğinizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri