Super AMOLED Plus, Samsung Galaxy S II ve Samsung Galaxy S 4G LTE akıllı telefonlarıyla ilk kez piyasaya sürüldü ve Super AMOLED ekranlarında kullanılan PenTile RGBG piksel matrisinin (2 altpiksel) yerini geleneksel bir RGB RGB (3 altpiksel) ile değiştirdiği Samsung markası kullanıldı.
Arka ışığa ihtiyaç olmadan görüntüyü aktaran ekranlara verilen isim. Süper Amoled ekranın özellikleri daha gelişmiştir. Görüntü yapısı olarak daha ince bir ekrana sahip olan, parlak ve enerji dostu ekran olarak tanımlanır. Süper Amoled Ekran teknolojisini kısaca S-AMOLED olarak da tanımlayabiliriz.
Super AMOLED, renk doğruluğu ve parlaklık açısından da genellikle AMOLED'e kıyasla daha iyidir, çünkü ekranın daha fazla ışık yaymasını sağlar. Her iki teknoloji de, LCD (Liquid Crystal Display) ve diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha yüksek kontrast oranları ve daha geniş görüş açıları sunar.
Super AMOLED ekranlar, daha iyi siyah renkler, yüksek kontrast oranları ve canlı renkler sunar. AMOLED ekranlar ise daha yüksek çözünürlük, düşük güç tüketimi ve geniş görüş açısı sunar.
Amoled, Active Matrix Organic Light Emitting Diode"nin kısaltmasıdır. Arka ışık gereksinimi duymaz. Bu sayede telefonlarda daha ince ekranlar kullanılabilir. Arka plan ışığının kullanılmayacak olması, enerji verimliliğinde amoled ekranları daha fazla öne çıkarır.
İlgili 44 soru bulundu
AMOLED aynı zamanda daha gerçekçi siyah renkler sunuyor ve ekran çoğunlukla siyah olduğunda daha az enerji tüketiyor. Bu yüzden AMOLED ekranların üretimi oldukça maliyetli ve LCD ekranlar kadar çok sayıda üretilmesi zor. Ayrıca bu ekranlar çok hassas bir yapıya sahip olduğunda ellimizden düşüp kolayca kırılabilir.
Amoled Ekran Nasıl Anlaşılır? Amoled ekran teknolojisi kullanılan cihazlarda ekranda yaklaşık 3 cm olarak hafifleme ve incelme meydana gelir. Amoled ekranlara yaklaşık 150 derecelik bir açı ile bakılırsa bile renk kaybı yaşanması veya parlaklık oluşması gibi sorunlar görülmemektedir.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
Günümüzün popüler akıllı telefonları, tabletleri, televizyonları ve diğer birçok cihazı, yüksek kaliteli görüntüler sunmak için kullanılan AMOLED ekran teknolojisine sahiptir. Bu teknoloji, önceki LCD ekranlardan daha canlı, daha net ve daha enerji tasarruflu bir ekran deneyimi sunar.
HD Super AMOLED, bir HD çözünürlüğü (> 1280 × 720) Süper AMOLED ekran için Samsung markasıdır.
IPS ekranlar iyi renklere sahiptir ve Samsung cihazlarda iyi görüntü sağlar. IPS panelli akıllı telefonların görüntüleri daha net ve keskindir. AMOLED panellere göre IPS ekranları daha iyi görüş açısı sunar. AMOLED ekranlara göre IPS yüksek parlaklık sunar ve AMOLED'ler daha griye yakındır.
Xiaomi artık çoğu yeni çıkardığı modellerinde Amoled veya Süper Amoled ekran teknolojisini kullanıyor.
Amoled ekranlara kıyasla içerisinde organik bileşen yerine elektronik panel bulunması da IPS LCD ekrana daha fazla renk seçeneği sunabilme imkanı sağlarken aynı zamanda üretim maliyetinin de yine AMOLED ekranlara göre daha düşük olmasına olanak sağlıyor.
AMOLED ekran teknolojisine sahip cihazlar canlı ve gerçekçi renkler sunar. Bu da film izleme, oyun oynama gibi görsel deneyim gerektiren aktivitelerde daha kaliteli bir görüntü elde etmek anlamına gelir. Ayrıca, bu özelliği sayesinde fotoğraf düzenleme ve video montajlama işlemleri de daha kolay hale gelir.
Apple, iPhone'da LCD ekran kullanıyor ve daha yüksek kontrast ve tepki süresi sunan AMOLED'i kullanmıyor. Connecticut'tan danışman Ken Werner'a göre Apple, OLED'i yok saymıyor ancak Apple'ın ihtiyacını karşılayacak kadar OLED ekranı üretilmiyor.
AMOLED, Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot anlamına gelir.
AMOLED ekranlar, OLED ekranlardan daha fazla kontrol imkanı sunar ve daha fazla renk ve parlaklık seçeneği sunar. AMOLED ekranlar, her pikselin ayrı ayrı aydınlatılmasına olanak tanır ve bu sayede siyah rengi daha koyu ve renkleri daha canlı sunarken OLED ekranlarda bu mümkün değildir.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
Sararma ve ekran parlaklığının zamanla azalması. Yani mavi ledlerin erken deformesi değil. Ledlerin çalışma saatine doğru orantılı olarak verdikleri ışık miktarı azalır ve eskir. Işığın azalması da rengin sarı olmasında payı vardır.
Rapor, Galaxy S23 Ultra'nın 2023'ün ilk çeyreğinde dünyanın en çok satan Android akıllı telefonu olduğunu gösteriyor.
Zirve Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (91 puan)
DxOMark testinden 91 puan alan telefon, başarılı ekran özellikleriyle en iyi ekrana sahip akıllı telefonlar listesinin zirvesinde bulunuyor.
Beyaz ekranda tam parlaklık açılacak. Ekranı dikkatlice inceleyin. Iz görüyorsanız AMOLED yanığı oluşmuş demektir.
Bu ekran değişimi talebi ise iki şekilde karşılanmaktadır; orijinal ekran ile değişim ve a kalite ekran ile değişim. Buradan da anlaşılacağı üzere A kalite ekran, telefon marksının bizatihi üretimi olmayan yan sanayi üretimi ekrandır.
iPhone ekranınızın orijinal olup olmadığını test etmenin bir yolu, maksimum parlaklığa getirmek ve ardından siyah bir resim açmaktır. Eğer ekran hiç açılmamış gibi görünüyorsa, orijinal bir OLED ekranınız var demektir. Öte yandan, en ufak bir gri veya beyaz fark ederseniz bu ekranın orijinal olmadığını gösterir.
AMOLED yanığının oluşmasında birinci etken beyaz ekranlardır. Samsung cihazlarda varsayılan olarak beyaz arka plan açık gelir, cihazı uzun süre arka planı beyaz olarak kullandığınızda yanık oluşabilir. Bu nedenle de karanlık modu açmak yanık riskini en aza getirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri