Süper ay, neredeyse yerberi noktasına (Ay'ın eliptik yörüngesinde Dünya'ya en yakın olduğu yer) denk gelen dolunay veya yeni aydır. Dünya'dan bakıldığında Ay'ın görünen boyutunun normalden biraz daha büyük olmasına neden olur.
1- Süper Ay tutulmasında ne oluyor? Ay, Dünya'ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması da Dünya'nın Güneş ile Ay'ın arasına girip, Ay'ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor. Süper Ay tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor.
Süper Ay'lar yaklaşık olarak her 14 ayda bir meydana gelir ve görünümleri gözlemcinin konumuna ve atmosferik koşullara bağlı olarak değişebilir. Ay tutulması sırasında gerçekleştiğinde, diğer bir deyişle "kanlı Ay" olarak da bilinir.
Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek. 'Mavi Ay' nadir yaşanan bir olay olduğu için İngilizce'de "once in a blue moon" (Mavi Ay'da bir) deyişi buradan geliyor.
Süper Ay kavramı çok karışık bir konu olmamakla birlikte, her zaman gerçekleşmediği için açıklamamız uygun olur: Dünya'nın yegane uydusu olan Ay, gezegenimiz çevresinde yaklaşık 29.5 günlük bir dolanım süresiyle döner.
İlgili 23 soru bulundu
Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Süper Dolunay, astrolojiye göre burçlar üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan önemli bir astrolojik olaydır. Aslan, Başak, Terazi ve Akrep burçları da bu etkiden yoğun bir şekilde etkilenebilirler.
Dünya'ya en yakın olduğu zaman Ay dolunay haline yakınsa Süper Ay meydana gelir. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yılda üç ya da dört Süper Ay olayının gerçekleştiğini belirtiyor. 2020'nin ilk Süper Ay'ı 9 Şubat'ta, diğerleri ise 9 Mart ve 8 Nisan'da gözlenmişti.
Ay, Dünya'ya 362.000 km'den daha fazla yaklaştığında yörüngesinde Dünya'ya en yakın konumlardan birinde bulunur. Bu esnada bir dolunay veya yeni ay gerçekleşirse Ay, süper ay adını alır. Yani Ay, Dünya'ya en yakın konumda olduğunda gerçekleşen dolunaya "süper dolunay", yeni aya ise "süper yeni ay" denir.
Gökyüzündeki bu nadir buluşma, insanların doğanın muhteşem güzelliklerini kutlamasına, hayran kalmasına ve anlamlandırmasına yardımcı olur. Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler.
NASA'ya göre Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı, Ay'a ulaşıyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya 'Kanlı Ay tutulması' da deniliyor.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi ay aynı zamanda bir süper ay olarak gerçekleşiyor.
Bu doğa olayı dünyada en iyi Afrika, Orta Doğu Hindistan, Çin ve Uzak Doğu ülkelerinden gözlemlenebilecek. 05 Temmuz 2020 Parçalı Ay Tutulması: Bu doğa olayı Türkiye'den görülemeyecek.
Bir sonraki Süper Ay içinse 18 Eylül 2024 tarihine kadar beklememiz gerekiyor. 2024 yılında toplam iki Süper Ay gerçekleşirken, diğer Süper Ay 17 Ekim 2024 tarihinde gözlemlenecek.
SÜPER MAVİ AY TARİHLERİ
2023 Süper Mavi Ay'ı 30-31 Ağustos gecesi meydana gelecek, çarşamba gecesi başlayacak ve perşembe sabahının erken saatlerine kadar sürecek. Ay, bir ay içinde Dünya'ya olabildiğince yakın olduğundan normalden biraz daha büyük ve parlak görünecek.
Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor. Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor.
Yerberi'de bir dolunay göründüğünde, normal bir dolunaydan biraz daha parlak ve daha büyüktür (en sönük göründüğü ayından yaklaşık (% 17 daha büyük ve % 30 daha parlak görünür). Bu görünen yeni ayın biçimi Süper ay olarak adlandırılır.
batı kültüründe geçen klasik mavi ay teriminden başka; ayın dolunay evresinde yükselirken, dünyanın çeşitli yerlerinden zaman zaman gerçekten mavi doğduğu rapor ediliyor. bunun nedeni atmoserdeki kül miktarının fazla olması(orman yangını, volkanlar), uzun mesafeli kum fırtınaları(sahra kumu) ve bazen de havadaki nem ...
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
Ufuk çizgisi hizasındayken Ay'dan yansıyan ışığın atmosferde aldığı yol uzadığı için, dalga boyu kısa olan mavi ışığın neredeyse tamamı saçılır ve Ay kırmızı-turuncu renkte görünür.
Pembe Ay'a Süper Ay'da deniliyor. Süper ay da denilen gök olayı, Ay'ın yörüngesi Dünya'ya en yakın konumda olduğu zaman ve Ay, dolunay evresinde iken oluşmaktadır. Ay, normalden %7 daha büyük ve %15 daha parlak görünmektedir. Bu yüzden de Pembe Ay veya Süper Ay ismi verilmiştir.
Zodyak kuşağının belki de en güçlü burcu Aslan'dır. Doğuştan liderlik vasıflarıyla doğarlar.
Ay, astrolojide Yengeç burcunun yöneticisi konumundadır. Boğa'nın ise 3.derecesinde oldukça etkilidir.
2-3 aydan daha uzun süren baş ağrıları, kaslarda-eklemlerde ağrılar, kramplar, bağırsaklarda şişkinlik, hazımsızlık, uykusuzluk, sürekli yorgunluk, halsizlik, kırıklık, cinsel istekte azalma, çarpıntılar, konsantrasyon zorlukları gibi belirtiler ortaya çıkınca ister istemez doktor olarak bir sürü hastalık akla geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri